Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tommy Tabermann: Laillistetun ahneuden aika pian ohi

Kuva: Tommy Tabermann: Laillistetun ahneuden aika pian ohi

Olemme eläneet pitkään uusliberalistista taloushuumaa, laillistetun ahneuden aikaa, jossa entisestä kuolemansynnistä on tullut ylpeyden aihe. Mutta muutos on tapahtumassa, mannerlaatat liikkuvat, ahneen ihmisen aika alkaa olla ohi ja nousemassa on antelias, jakava ihminen.

Tähän tapaan ennusti kansanedustaja Tommy Tabermann (sd) Porin Sos.dem. Naisyhdistyksen ja Länsi-Porin Sosialidemokraattien tilaisuudessa maanantaina Porissa.

Tabermann kertoi käyneensä Islannissa pari viikkoa sitten. Silloin siellä vielä vallitsi illuusio, että kaikki on hyvin. Samanlaisessa illuusiossa on eletty ja eletään muuallakin, mutta tähän asti on ”nähty vasta alkua”.

– Kasvun rajat ovat tulleet eteen, kasvua ei ole enää jaettavaksi. Luontokin on sen jo ilmoittanut. Tämä kakku on jaettava tasaveroisesti kaikille. Mutta kaikille riittää, kun kakku jaetaan oikeudenmukaisesti.

Tabermannin mukaan oikeudenmukainen jako ei tarkoita uusliberalistista tulkintaa, jonka mukaan kaikki voittavat, kun pöydälle saadaan enemmän ruokaa, minkä ansiosta pöydän allekin tippuu hiukan enemmän muruja.

Tabermann näkee, että Suomessa on valtava määrä kaappihyviä ihmisiä. Homot ovat jo tulleet kaapista, nyt on piilohyvien aika tulla ulos.

– Uskon että on paljon ihmisiä, jotka eivät halua ahneiden suiden ja kyynärpäiden maailmaa, vaan sylien ja olkapäiden maailmaa.
 
Rakkauden saarnamiehenä tunnetulle Tabermannille rakkaus on verbi, teonsana. Pelkät puheet eivät riitä, ja tekojen on vastattava puheita, muuten katoaa luottamus.

Hän on ehdottanut muun muassa Suomeen rakkauden päivää ja jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen kiusaamisesta.
– Noin 20 prosenttia suomalaisista joutuu työpaikkakiusatuiksi, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin EU-maissa ja neljä kertaa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Mitä inhimillisten voimavarojen tuhlausta!

Siihen miksi me tuhlaamme voimavaroja, ei kansanedustajallakaan ole antaa yhtä vastausta, mutta hänen mukaansa me tarvitsisimme ainakin tunnevuorovaikutuskasvatusta, ihmisenä olemisen opettelua.

Sivistyskulttuuri kantaa yli vaikeiden aikojen, ja kouluun pitäisi saada takaisin enemmän taide- ja kulttuuriaineita.
 – On huijausta toistella, että meillä on Pisa-tutkimuksessa johtoasema. Se ei kerro minkälaisia lapsia meillä tulee putkesta.

Heli Kokko
 


Suu ei kulu suutelemalla


Kirjailija, kansanedustaja Tommy Tabermann onnistuu tunnin monologissaan nivomaan toisiinsa uusliberalistisen ahneuden, koulukiusaamisen, Kauhajoen ja Jokelan tapaukset ja jopa sosialidemokraattisen politiikanteon vaikeuden:
– Meille on ollut ongelma se, että toinen jalka on menneissä hallituksissa ja toinen jalka tulevien porstuassa.
Mutta suurin kaikista on rakkaus. Se on Tabermannin puheissa yhdistävä ja selittävä tekijä – tosin usein selittävä tekijä on rakkaudettomuus.
– Rakkaus. Se on vaikea ja hämmentävä sana. Mutta kuitenkin jokainen tässäkin salissa haluaa rakastaa ja tulla rakastetuksi.
Tabermannin mukaan rakkaus on perusvoima ja hyvin yksinkertaisia tekoja arjessa: voileipä ja maitolasi odottamassa myöhäistä tulijaa.
Rakkaus ja välittäminen ovat tekoja. Hän kysyy yleisöltä, kuinka moni suuteli aamulla.
Se joka suutelee vähintään kuusi sekuntia kerrallaan ja usein, elää Tabermannin tietojen mukaan viisi vuotta kauemmin, hänen avioeronsa uhka puolittuu ja hän saa 20–30 prosenttia parempaa  palkkaa kuin ei-suutelija.
 Tabermannin mukaan suu ei kulu suutelemalla, eivätkä muutkaan vehkeet käyttämällä, vaan siitä ettei niitä käytetä.
 Millaisia vanhempia, sellaisia lapsia. Opetamme omalla esikuvalla, ja Tabermann kysyy, mitä tulee lapsesta, joka ei ole koskaan nähnyt vanhempiensa syleilevän tai kuullut heidän puhuvan kauniisti toisilleen.

Heli Kokko

16.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva