Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Veneskosken oppilaiden lähikouluratkaisu pitkittyy

Kankaanpään Veneskosken koulun lakkauttamispäätös on poikinut varsinaisen demokratian kukkasen, kun kylän oppilaille on osoitettu uutta lähikoulua. Mutkia matkaan on aiheutunut siitä, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kauko Juhantalo on halunnut puuttua asiaan, vaikka sivistyslautakunta on jo tehnyt lähikoulusta päätöksen vanhempien toiveita kunnioittaen.
Veneskosken oppilaiden lähikouluvaihtoehtoina ovat olleet Venesjärven ja Hapuan koulut. Selkeä enemmistö Veneskosken vanhemmista on ilmoittanut haluavansa lastensa lähikouluksi Venesjärven koulun.

 

Sivistyslautakunta tekikin 16.9. päätöksen siitä, että Veneskosken oppilaiden lähikouluna toimii lukuvuodesta 2009-2010 lähtien Venesjärven koulu. Lautakunnan päätös perustui muun muassa lasten huoltajien toiveisiin ja koulujen kuntokartoitukseen, jonka mukaan Hapuan koulu on vain välttävässä kunnossa ja vaatisi oppilasmäärän noustessa uuden teknisen työn tilan rakentamisen. Venesjärven koulun tilat puolestaan ovat kaupungin tilapalvelun mukaan tyydyttävät.

Sekä Venesjärven että Hapuan koulu ovat 2-opettajaisia. Venesjärven oppilasmäärä on ensi lukuvuonna ennusteiden mukaan 19 ja Hapuan 26. Kankaanpään valtuuston päätöksellä koulun toiminta lakkaa, mikäli oppilaiden lukumäärä laskee alle 25:n. Veneskoskelta tulevien lasten myötä Venesjärven koulun oppilasmäärä tulisi olemaan 36-39 ja siitä tulisi 3-opettajainen.

Maanantaina 13. lokakuuta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kauko Juhantalo käytännössä käveli sivistyslautakunnan päätöksen ja oppilaiden vanhempien toiveiden ylitse ottamalla lähikouluasian kaupunginhallituksen käsittelyyn kuntalain 51 pykälän perusteella. Otto-oikeuden käyttäminen merkitsee sitä, että kaupunginhallitus ei ole sidottu aiemman viranomaisen eli tässä tapauksessa sivistyslautakunnan tekemään ratkaisuun.

Kaupunginjohtajan esitys oli, että otto-oikeuden käyttäminen lähikouluasiassa ei anna aihetta kaupunginhallituksen toimenpiteisiin. Juhantalo kuitenkin esitti, että asia siirretään seuraavaan kokoukseen, jonne kutsutaan Veneskosken, Venesjärven ja Hapuan kyläyhdistyksien ja vanhempaintoimikuntien puheenjohtajat kuultaviksi. Anja Vähäkoski kannatti esitystä.

Kaupunginjohtajan esitystä kannattivat ainoastaan demariedustajat Jarmo Lehtilä ja Jari Koivisto. Juhantalon esitys lähikouluratkaisun siirtämisestä kaupunginhallituksen seuraavaan kokoukseen siis voitti äänin 7-2.

 

Lapsia pitäisi kunnioittaa


Jarmo Lehtilän (sd.) mukaan lähikouluasiaa on turha enää pitkittää ja mutkistaa. Päätöksen ottaminen kaupunginhallituksen käsittelyyn ja siirtäminen seuraavaan kokoukseen on tyhjänpäiväistä kikkailua.
- Veneskosken oppilaiden vanhemmilla on selkeä mielipide siitä, että he haluavat lähikouluksi Venesjärven. Tämä tuli esiin jo Kouluverkosta kuuleminen -tilaisuudessa, joka järjestettiin 25.8.
- Kuulemistilaisuuteen osallistui parikymmentä oppilaiden huoltajaa, sivistystoimenjohtaja, kaupunginjohtaja ja ala-asteiden rehtori. Lisäksi paikalla oli joukko valtuutettuja.
- Paikalla ei kuitenkaan ollut yhtään kokoomuslaista tai keskustalaista valtuutettua. Demareita siellä oli yhteensä kuusi, Lehtilä kiteyttää.
Veneskosken Koti- ja kouluyhdistys on lisäksi jättänyt sivistyslautakunnalle tiedotteen, jossa vanhempien mielipide tulee esiin.
Yhdistys on suunnannut oppilaiden huoltajille kyselyn, jonka  perusteella Veneskosken 20 oppilaasta 17 on valinnut lähikoulukseen Venesjärven ja vain kolme Hapuan. Vanhemmat ovat saaneet käydä tutustumassa molempiin kouluihin ja lähikouluvalinnat on tehty täysin vapaaehtoisesti.
- Yksinkertaisella maalaisjärjellä ajateltuna tämä lähikouluasian vatvominen tuntuu hölmöltä. Ikävin tilanne on lasten kannalta katsottuna.
- Meillä täällä kylällä vallitsee yksimielisyys siitä, että lapset ja aikuiset haluavat lähikouluksi Venesjärven.
- Toivommekin, että päätökset tehtäisiin ilman riitoja ja lapsia kunnioittaen, Koti- ja kouluyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Kaappa summaa.

Jarmo Lehtilän (sd.) mukaan lähikouluasiaa on turha enää pitkittää ja mutkistaa. Päätöksen ottaminen kaupunginhallituksen käsittelyyn ja siirtäminen seuraavaan kokoukseen on tyhjänpäiväistä kikkailua.- Veneskosken oppilaiden vanhemmilla on selkeä mielipide siitä, että he haluavat lähikouluksi Venesjärven. Tämä tuli esiin jo Kouluverkosta kuuleminen -tilaisuudessa, joka järjestettiin 25.8. - Kuulemistilaisuuteen osallistui parikymmentä oppilaiden huoltajaa, sivistystoimenjohtaja, kaupunginjohtaja ja ala-asteiden rehtori. Lisäksi paikalla oli joukko valtuutettuja.- Paikalla ei kuitenkaan ollut yhtään kokoomuslaista tai keskustalaista valtuutettua. Demareita siellä oli yhteensä kuusi, Lehtilä kiteyttää. Veneskosken Koti- ja kouluyhdistys on lisäksi jättänyt sivistyslautakunnalle tiedotteen, jossa vanhempien mielipide tulee esiin. Yhdistys on suunnannut oppilaiden huoltajille kyselyn, jonka  perusteella Veneskosken 20 oppilaasta 17 on valinnut lähikoulukseen Venesjärven ja vain kolme Hapuan. Vanhemmat ovat saaneet käydä tutustumassa molempiin kouluihin ja lähikouluvalinnat on tehty täysin vapaaehtoisesti. - Yksinkertaisella maalaisjärjellä ajateltuna tämä lähikouluasian vatvominen tuntuu hölmöltä. Ikävin tilanne on lasten kannalta katsottuna.- Meillä täällä kylällä vallitsee yksimielisyys siitä, että lapset ja aikuiset haluavat lähikouluksi Venesjärven. - Toivommekin, että päätökset tehtäisiin ilman riitoja ja lapsia kunnioittaen, Koti- ja kouluyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Kaappa summaa.

Maarit Kautto

16.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva