Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kankaanpään demarit pitävät kiinni peruspalveluista

Kuva: Kankaanpään demarit pitävät kiinni peruspalveluista

Peruspalvelujen ja erityisesti terveydenhuollon palvelujen turvaaminen nousee Kankaanpään demarien ykköstavoitteeksi ensi vaalikaudella. Kaupunginvaltuutetun ja demarien valtuustoryhmän puheenjohtajan Katri Kujanpään mukaan koko Pohjois-Satakunnan seudulla on jo alettu aika ajoin puhua nimenomaan palvelujen turvaamisesta, ei niinkään kehittämisestä.
Seutukunnan sosiaali- ja terveyspalvelut ovat juuri nyt murroksen kourissa, kun Pohjois-Satakunnan peruspalvelu-liikelaitoskuntayhtymä eli PoSa on aloittamassa toimintansa 2009 alussa. PoSassa ovat mukana Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia ja Siikainen.

- Demarit haluavat toimia yhteistyössä kaikkien tahojen kanssa niin, että PoSa voi lunastaa sille asetetut isot odotukset. Sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäminen vaatii ennakkoluulottomuutta, innovatiivisuutta ja tuoreutta - muutosta ei saa pelätä.

- PoSa nielee 60 prosenttia Kankaanpään budjettivaroista. Miten me hallitsemme tämän ison kokonaisuuden niin, että ei synny toista Satakunnan sairaanhoitopiiriä, joka lähettää vain laskuja kuntien ääntä juurikaan kuuntelematta?

- Luottamushenkilöiden onkin nyt unohdettava kiistelyt siitä, kuka milläkin pallilla pääsee istumaan. Tärkeintä on se, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut pystytään tuottamaan kaikille tasapuolisesti ja kustannustehokkaasti, Kujanpää painottaa.

Demareiden mukaan Kankaanpään perusterveydenhuollon kulmakivi on hyvin toimiva, laadukas terveyskeskus, jonne on kaikin keinoin pyrittävä saamaan riittävästi lääkäreitä. Demarit haluavat myös säilyttää viikonloppupäivystyksen Kankaanpäässä. Kyse on jo pelkästään imagotekijästä.

- Jos peruspalvelut alkavat kohta olla niin sanotusti kortilla, miten me houkuttelemme Kankaanpäähän ja koko seudulle uusia asukkaita?

- Miten me voimme sanoa potentiaalisille muuttajille, että tervetuloa vaan Kankaanpäähän, mutta viikonloppuisin lähin lääkäri on reilun 50 kilometrin päässä?, kysyy kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Liisa Koota.

- Yöpäivystyksemme on jo tällä hetkellä Porissa. Tämänkin järjestelyn järkevyydestä pitäisi mielestämme keskustella, kaupunginhallituksen jäsenet Jarmo Lehtilä ja Jari Koivisto toteavat.

PoSassa demarit haluavat vaikuttaa aktiivisesti myös siihen, että kaikki vanhukset saavat arjelleen oikeanlaista tukea ja voivat asua omassa kodissaan niin kauan kuin mahdollista. Tämä tarkoittaa sitä, että uusien palveluasuntojen rakentamiseen on varauduttava ja samalla tutkittava sekä yksityisen että kolmannen sektorin mahdollisuudet osallistua siihen.

Valtuutetut Marko Vuorenpää ja Markku Mäkelä muistuttavat, että jokainen seutukunta on juuri niin menestynyt kuin siellä olevat yritykset ovat. Aktiivinen seudullinen elinkeinopolitiikka on järkevää koko Pohjois-Satakunnan kannalta.

- Yritykset ja työntekijät eivät tuijota kuntarajoja. Elinkeinopolitiikan hoitaminen Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskuksen kautta on järkevää ja tehokasta.

- Metallikylä-hanke olisi saatava kunnolla vauhtiin ja valmiiksi ennen kuin taantuman vaikutukset iskevät seudulle. Juuri nyt metallialalla menee hyvin ja siellä on työtä tarjolla.

Kankaanpää Worksin pääluottamusmies Marko Vuorenpää muistuttaa samalla myös ulkomaalaisten työntekijöiden asemasta. Seudun metallialan yrityksissä ulkomaalaisia työntekijöitä on runsaasti - pelkästään Worksissa noin 40.

- Myös ulkomaalaisten miesten vaimoille olisi löydettävä kunnollisia töitä. Nämä perheet tarvitsisivat niin ikään apua kotouttamisessa ja lukuisten käytännön asioiden hoitamisessa, esimerkkinä vaikkapa paperisota Kelan kanssa.

Demarit ovat sitä mieltä, että vettä ei pidä Kankaanpäässä missään olosuhteissa muuttaa liikelaitokseksi tai ulkoistaa.

- Puhdas vesi on maailman arvokkain luonnonvara. Toimiva vesihuolto on jokaiselle kuntalaiselle tärkeä palvelu. Saatavuuden ja valvonnan turvaamiseksi vesilaitokset tulee pitää kuntien omistuksessa, Katri Kujanpää korostaa.

Demarit haluavat myös, että Kankaanpäässä tiivistetään päivähoidon ja perusopetuksen yhteistyötä. Uuden päiväkodin ja Kangasmetsän koulun investoinnit ja tilaratkaisut tulee tutkia yhdessä, ei erikseen.

- Kangasmetsän koulun peruskorjaus tai uudelleen rakentaminen sekä Pohjanlinnan koulun, kirjaston ja Keskustan koulun peruskorjaus ovat Kankaanpään kaupungin lähivuosien tärkeimmät investoinnit, kuntavaaliehdokas Seija Kovamäki luettelee.

Kankaanpäässä on meneillään kaupungin talouden tasapainottaminen ja demarit sitoutuvat jatkamaan sitä ensi vaalikaudellakin.

- Tässä työssä tarvitaan ehdottomasti eri poliittisten ryhmien välistä avointa keskustelua ja luottamuksen ilmapiiri.

- Palvelujen ulkoistaminen ei saa olla automaattinen keino säästöjen hakemiseen. Esimerkiksi siivoustoimen säästöjen tavoittelussa kaupungin omaa siivousta tulee tehostaa, Katri Kujanpää selvittää.

Kujanpää korostaa myös, että demarit suhtautuvat myönteisesti kuntaliitoksiin ja ylimaakunnalliseenkin yhteistyöhön.
- Kuntien yhteistyöhön liittyvät neuvottelut tulee käydä heti valtuustokauden aluksi. Kankaanpään tulee ottaa aktiivinen johtajan rooli seutukunnallamme.

Maarit Kautto 

 

16.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva