Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Syksyisiä ääniä

Kuva: Syksyisiä ääniä

Syksy on täynnä ääniä. Kun kesän vehreistä ja lämpimistä äänistä on päästy, tulee tilalle hieman viileämpi mutta yhtä lailla tenhoava äänimaailma.

Tuulen humina on syksyllä on aivan toinen kuin kesällä. Syksyn ensimmäiset myrskyt ovat tehneet jo tehtävänsä. Lehtipuut ovat alkaneet pudottaa värikästä syysvaippaansa, eivätkä ne enää suhise tuulessa niin kuin kesällä. Yksinäinen keltalehtinen haapa tosin saattaa vielä pitää liplatustaan.

Kesän pikkulinnut ovat lentäneet lauluineen pois pihapiiristä ja useimmat itse asiassa koko Suomesta. Jäljelle ovat jääneet varpuset, tiaiset, harakat ja naakat. Jossakin fasaani huutaa raastavasti. Tilhet toki ovat tulleet parvina pihlajiin humaltumaan ja pitämään omaa hentoa siritystään.

Metsän äänet ovat näin syksyllä aivan toiset kuin kesällä. Sienestäjä saattaa kuulla yksinäisen tikan naputtelevan kelon latvassa, mutta lintujen äänet ovat muuten jo harvassa. Yksinäinen korppi ehkä rääkyy jossakin. Jalan alla syysmetsä naksahtelee toisin kuin kuiva kesämetsä.

Syksyiseen metsään kuuluu myös pyssyjen pauketta. Hirvimiesten lisäksi pyynnillä voivat olla kuulaana syyspäivänä ketun ja kyyhkysen metsästäjät. Yksinäisestä sienestäjästä pauke saattaa kuulostaa uhkaavalta - ja sitähän se onkin etenkin, jos punainen pipo jäi kotiin.

Luonnon äänten kalastelu on rentouttavaa puuhaa, mutta monella on juuri nyt paljon enemmän mielessä muiden äänten kuin linnunliverrysten kalastelu. Eikä tämäkään ole mikään luontohetki.

Jopa lintujen äänibongarina tunnettu porilaispappi Hannes Tiira kalastelee näinä viikkoina varmasti mieluummin kunnallisvaaliääniä kuin seisoo mikrofonin kanssa lehdossa.

Kuntavaalit alkoivat eilen ennakkoäänestyksellä, ja koko maassa 38 500 ehdokkaalle on jaossa noin 4,1 miljoonaa ääntä. Siinähän meillä on syksyn todellinen äänimaailma: äänilajien kirjo vaihtelee valittavasta ylistävään. Valitettavan paljon meissä poloisissa on kuitenkin niitä, jotka eivät ääntele lainkaan; ei viitsitä tai muka protestoidaan.

Neljä vuotta sitten kuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti koko maassa 2,4 miljoonaa äänestäjää, ja äänestysaktiivisuus oli vaivaiset 58,6 prosenttia. Vuonna 2000 äänestäminen oli vieläkin laimeampaa.

Satakunnassa tilanne oli neljä vuotta sitten hieman parempi, sillä 187 000 äänioikeutetusta noin 115 000 eli 61,3 prosenttia äänesti. Vaasan vaalipiirin jälkeen satakuntalaiset olivat toiseksi innokkaimpia äänestäjiä.

Innostus osallistumiseen kuntavaaleissa on pudonnut nopeammin kuin valtiollisissa vaaleissa, sillä esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa 67,9 prosenttia suomalaisista ja 67,6 prosenttia meistä satakuntalaisistakin kävi vaaliuurnilla.

Kuntavaalien alhainen äänestysprosentti on hämmästyttävää monella tavalla eikä vähiten siksi, että kunnanvaltuustoihin valittavien poliitikkojen päätökset vaikuttavat arkeemme ehkä enemmän kuin eduskunnan päätökset.

Se, millaista palvelua vanhuksemme tai lapsemme saavat, kuinka helposti pääsemme lääkäriin tai miten jokin tien tai kadun pätkä on hoidettu tai onko sitä pätkää lainkaan, riippuu paljolti juuri kunnan omista päätöksistä. Vaikka eduskunnan päätökset vaikuttavat erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetuksen määrärahoihin kuntien valtionapujen muodossa, yksityiskohtaiset päätökset tehdään kunnissa.

Ei siis ole yhdentekevää, keitä kuntien valtuustoissa istuu, ja se saadaan selville vain vaaleissa.

Tuoreet tutkimukset osoittavat, että nyt äänestysinto olisi kuitenkin kasvamassa eli todellisia ääniä saattaisi olla liikkeellä taas enemmän. Jopa 73 prosenttia kuntalaisista aikoisi äänestää.

Rohkaisevaa edustuksellisen demokratian tulevaisuudelle on sekin, että nuorten äänestysinto näyttäisi kasvaneen suhteessa enemmän kuin muiden ikäluokkien.

Toinen tuore kyselytutkimus kertoo, että sosialidemokraatit olisivat taas kärjessä, kokoomus toisena ja keskusta kolmantena. Näyttää ikään kuin siltä, että valtakunnassa olisi taas kaikki hyvin.

Tosin mikään ei ole varmaa ennen kuin äänet on laskettu lokakuun 26. päivän iltana. Silloin purkautuvat ilot ja pettymykset. Silloin nähdään, kumpi voitti, ”työläiset vai me”.

Jukka Vilponiemi

16.10.2008 09:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva