Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sen edestään löytää

Kuva: Sen edestään löytää

Täysin etanan vauhtia etenevä Suomen Hiihtoliiton toiminta omassa doping-sopassaan, poikii nyt kunnon leikkauksia. Nelosen urheilu avasi pelin kertomalla kahden naishiihtäjän nähneen Marjo Matikainen-Kallströmin huoneen pöydällä pullon, jonka he suuressa viisaudessaan tunnistivat, molemmat, epo-hormonia sisältäväksi. Nämä kaksi maajoukkuetason hiihtäjätärtä tunsivat siis hormonipullon, mutta eivät muistaneet tämän jälkeen omaa nimeään! Nyt Norjan vahtikoira, Ingard Leiram toteaa varmuudella, ettei Marjo Matikaisen lukuisissa pakollisissa, sekä useassa vapaaehtoisessa testissä ole havaittu mitään epäilyttävää. Kaiken lisäksi Marjo halusi – kaukaa viisaana – itse testattavaksi jokaisen voittohiihtonsa jälkeen, joten nyt sitten äkkiä julkisuuteen nämä kaksi pullon nähnyttä hiihtäjätärtä. Lupasivat valaehtoisesti todistaa asiassa, joten ehkä vielä joutuvat sormi Raamatulle käräjäoikeuteen?
Olen itse nähnyt kaverin pöydällä konjakkipullon – avaamattomana – mutta en suinkaan siitä julkisesti huudellut, koska se edelleen oli täysi. Ei muuten tarjottu – edes lääkkeeksi.

Ontuva vertaus hormonipulloon, mutta käyttö on ratkaiseva, joten kun 2001 suomalaishiihdon pääkäryttäjä Leiram puhdistaa Marjo Matikaisen maineen, niin jonkun pitäisi puhdistaa myös kahden maajoukkueen naissuupaltin maineet!
Kun Kari-Pekka Kyrö avasi sanaisen arkkunsa, niin muutamilla Hiihtoliiton johtajilla on muisti palannut pätkittäin. Nyt tuli jo ilmi, että Jari Isometsä sai vanhan millin, kun lupautui Lahden ainoaksi syylliseksi.


Vahinko, että Leiram järjesti sen perään todellisen suomalaishiihdon joukkokäryn, jonka liekkejä ei saada sammumaan, vaan aina roihahtaa lisää.

Pari miestä täysin hukassa

Lahden doping-skandaalin aikaan sattui ja tapahtui.


Jos Jari Isometsä maksettiin syylliseksi ensimmäiseen käryyn, niin ehkä suuremman käryn aikana sitten maksettiin myös muutama johtohenkilö hiljaiseksi? Täysin vailla totuuspohjaa oleva oma käsitykseni, mutta tämä vuosi on antanut siihen aiheen.

Ei K-P Kyrö ollut varmasti yksin syyllinen, mutta pitkään hän piti suunsa kiinni näistä asioista. Kun sitten Inarin Toteemi kertoi, ettei se ollut edes hän, joka unohti dopinglaukun Tikkurilan Shellille, niin joku taisi tietää paremmin? Nimittäin Kyrö kertoo, että Pekka Vähäsöyrinki toi hänelle melkoisen lastin piilotettavaksi kun alettiin käydä oikeutta.

Syytteessä oli muuten STT ja viaton osapuoli oli silloin Jari Räsänen.

Lajijohtaja Antti Leppävuori on jo myöntänyt, että Isometsä taisi saada sen vanhan millin, joten nyt engelskan taitaja Paavo M. Petäjä voisi lopettaa ulkomailta ilkkumisen. Ja ennen kaikkea: missä on Hiihtoliiton toimitusjohtaja Esa Klinga? Ei paljon puhelimeen vastaile. Hiihtoliiton vastineessa sanotaan, että Kyrö ja Leppävuori olisivat kahdestaan voineet luvata vanhan millin Isometsälle.

Tuntuuko uskottavalta?

Klingan asema koko Lahden sotkussa on ratkaiseva. Ja Vähäsöyrinki tietänee myös paljon?

Niin kauan kuin Petäjä ja Klinga eivät puhu, niin media hämmentää soppaa säännöllisin väliajoin. Eikä tarvitse enää hämmentää, vaan kertoa kuka vuorostaan tuli tunnontuskiin.

Nyt Hiihtoliitto lomauttaa kuukaudeksi 15 työntekijäänsä ja 27 määräaikaista. Mahtava henkilökunta liitossa on – ei olisi ensi kuulemalta uskonut, säästetään – 500!p000 euroa – kuukauden pakkolomalla, joten kuvitelkaa kuinka kallista liiton henkilöstön ylläpitäminen onkaan!

Kun Petäjä kasvaa yhä Ahon laidalla, niin ei tarvitse olla oraakkeli, kun povaa, että talousvaikeudet tulevat jatkumaan. Yhteistyökumppaneille pitää antaa totuudenmukainen tilannekatsaus – he kun ovat vastuussa firmansa taloudesta.

Sisäpiiritietoa

Viime lauantaina Porissa pelattu Porin Palloilijoiden ja Lohjan Pallon Kakkosen sarjaottelu sai ihmeellisen lopun.

PoPa johti ottelua jo 4-1 viisi minuuttia ennen loppua ja luuli pelin olevan selvä. Mutta LoPan valmentaja Markku Palmroos satsasi vaihdoillaan lisää hyökkäysvoimaa ja ihme tapahtui. LoPa tasoitti pelin numeroihin 4-4 ja sai siitä pisteen!

Hieman hämmästytti lohjalaisten villi juhliminen tasoituksen jälkeen, koska tiesi PoPan kuitenkin olevan se lohkonousija. Mutta ei asia taida olla niin yksikertainen, vaan tuo saatu piste oli arvokas. LoPa on nyt Kakkosen kaikkien kolmen lohkon paras toiseksi tullut joukkue.

Palmroos nimittäin taisi tietää – ainakin pelin jälkeen arvaili – että FC KooTeePee (putosi Veikkausliigasta) luopuu myös Ykkösen paikasta, joten toisin kun Pesäpalloliitossa, Palloliiton sarjapaikka ei ole kauppatavaraa. FC KooTeePee lähtee hakemaan vauhtia piirin johtamasta Kolmosesta tai Nelosesta, mutta ei pelaa Suomen Palloliiton johtamissa kolmessa ylimmässä sarjassa (Liiga, Ykkönen ja Kakkonen).

Tämä pistää rotaation pyörimään ja Ykkösen yksi lisäpaikka tuli. Sitä tarjotaan siis parhaalle, eli LoPalle, joka ottaa sen myös vastaan. Tosin puhe oli myös Klubi 04:n mahdollisesta jäämisestä Kakkoseen, mutta Palmroos kertoi, että seura on ry, joten Klubilla ei ole sen nousuun minkäänlaista sananvaltaa osakeyhtiönä.

Painotan, että PoPa – LoPa ei ollut varmuudella sopupeli, mutta lisämausteen tasapeli toi.
Nyt odotellaan sitä päätöstä, luopuuko FC KooTeePee Ykkösen sarjapaikasta. Mutta pelataan nyt ensin Ykkönen ja Veikkausliiga loppuun.

Kakkosen sarjakausi loppui ja Pertti Lundell sekä Risto Puustinen tekivät uskomattoman hyvää jalkapallotyötä. PoPa pelasi hyvää jalkapalloa ja oli kaikkien vastustajajoukkueiden valmentajien mukaan liian alhaisella sarjatasolla.

No, ensi kaudella Ykkönen kutsuu.

Ei mene jakeluun

Suomen jalkapallon A-maajoukkue aiheuttaa Veikkausliigassa runsaan viikon mittaisen pelitauon – tähän aikaan vuodesta – josta varsinkin Suomen mestaruustaisto kärsii.

Nyt sentään A-maajoukkueessa oli kolme maitojunalla ulkomailta takaisin palannutta pelaajaa – ja saivat kaikki (Litmanen, Roiha, Pohja) vielä peliaikaakin, joten asian nyt jotenkin ymmärtää.

Mutta aiemmin ei käsittänyt lainkaan, kun ainoa kotimaan pelaaja oli koko pelin vaihdossa istunut Mikko Kavén, ja puolentoista viikon tauko muhi syksyllä Veikkausliigassa.

21-vuotiaat taistelevat EM-lopputurnauspaikasta tänään Turussa. Ykkösessä pelattiin kierros lauantaina, samana päivänä kuin A-maajoukkue pelasi Azerbaidzhania vastaan. Ykkösestä on melkoinen määrä pelaajia Markku Kanervan nuorten maajoukkueessa.
Huippu oli, että Kakkosessa pelattiin sarjan viimeinen kierros. Eli nyt eivät kakkosen pelaajat päässeet seuraamaan edes katsomosta MM-karsintaa. Olisi voinut oppia uusia kikkoja?

Orpo kysymys kuuluu: kun kerran karsintaottelun pelipäivä oli selvillä, peli vielä kotona, niin miksei Kakkosen viimeistä kierrosta voitu pelata vasta sunnuntaina?

Ei mene meikäläiselle jakeluun – tosin ei moni mukaan korkeampaa matematiikkaa sisältävä juttu!

Vaihtuuko valmentaja

Porin Ässät kohtaa tänään Isomäen hallissa Turun Palloseuran, joka täysin pyytämättä ja yllättäen, on pudonnut jo SM-liigassa viimeiseksi.

Tänään TPS:n luotsina pitäisi olla edelleen Hannu Virta, mutta kovin huhuilevat, että Hämeenlinnan suunnalla nykyisin asuvalla Mika Toivolalla olisi kysyntää Aurajoen rannoille. Voi hyvinkin olla mahdollista, mutta tuskin Toivola vielä tänään Isomäen vaihtoaitiossa esiintyy.

Tai mistä sen tietää. Mahdollisuutta piti eilen kysellä Ässien otteluinfossa, mutta sattuneesta syystä se oli mahdoton tehtävä.
TPS on SM-liigan aikana ylpeillyt sillä, ettei se ole koskaan vaihtanut päävalmentajaa kesken kauden. Muistuu hyvin mieleen vastaava ylpeily HIFK:n kohdalla aikoinaan. Mutta kun stadissa rupesi, niin siellähän repesi.

Ainoa mahdollisuus varmistaa asia, on itse käydä tänä iltana katsomassa kuka siellä Tepsin aitiossa peliä johtaa. Silti tuntuu tässä vaiheessa vielä epätodennäköiseltä, että vielä tänään olisi muutoksen tuuli puhaltanut.

TPS:n toimitusjohtaja Seppo Sutela kun totesi, että joukkueen piikki on täynnä. Maalaisjärjellä ajatellen Hannu Virta saisi edelleen palkkaa, eikä mahdollinen uusi päävalmentaja suinkaan ilmaiseksi aitioon saavu.

Ainakin TPS:n pelaajisto on nimekäs ja varmuudella myös kallista tavaraa. Aki Berg, Mikko Eloranta, Ilari Filppula, Marko Kiprusoff, Jamie Johnson ja Kyle Klubertanz voivat olla kalliimman palkkatason pelaajia, mutta ongelma on saada miehet pelaamaan kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta.

TPS:n plus/miinus – tilastossa plussalla (+1) ovat Antti Reivonen ja Joonas Järvinen. Tuttuja nimiä, vai?
Marko Kiprusoff on pakkasella -8, Antti Halonen -6 ja suuri lupaus, Tuomas Suominen on saldossa -7. Ei siitä huumoria puserreta. Taitaa olla virran viemää, jonka turkulainen kiekkoyleisö on myös havainnut.

Seuratkaa nyt löytyykö illalla niitä TPS-lippuja heilumassa Isomäen hallissa. Mutta silti ei ole tapana lyödä jo maassa makaavaa.

Porin Palloilijoiden valmentajat Risto Puustinen (vas) ja Pertti Lundell ovat tehneet työnsä taidolla ja kokemuksella. Sarjapaikka jalkapallon Ykköseen tuli hienosti pelaamalla.

Jarmo Liuhala

14.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva