Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Organisaatiouudistukset: ”Yhden luukun” tarjonta lisääntyy Porissa

Kuva: Organisaatiouudistukset: ”Yhden luukun” tarjonta lisääntyy Porissa

Parhaillaan Porissa suunniteltavat tai jo päätetyt kaupungin organisaatiouudistukset lisäävät palvelujen saatavuutta yhdeltä luukulta. Organisaatiotoimikunnan puheenjohtaja Mikko Elo (sd) kehuu uudistusten etenemistä, ja hän toivoo, että vireillä oleva Porin ja Noormarkun kuntaliitos toteutuisi.
(Kuva: Toriparlamentilla on taas pähkäiltävää, kun Porin kaupungin organisaatiota uudistetaan vauhdilla.)

- Pori ja sen suurinta ryhmää sosialidemokraatteja on syytetty pysähtyneisyydestä, mutta mielestäni viimeinen vuosi on osoitus siitä, että kaupunki on kaikkea muuta kuin pysähtynyt. Muutoksia on valmisteltu paljolti demarivetoisesti ja paria kiistaa lukuun ottamatta myös muiden ryhmien kanssa yksimielisesti, sanoo Elo.

Runsaan vuoden aikana kaupungin organisaatiota on rustattu vauhdilla tehokkaammaksi ja kuten Mikko Elo sanoo, myös hallintomalliltaan nykyaikaisemmaksi.

Työterveydenhuollon liikelaitos aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Sosiaali- ja terveystoimet yhdistetään perusturvalautakunnaksi. Rakennusvalvonta, ympäristönsuojelu ja ympäristöterveydenhuolto yhdistyvät vuodenvaihteessa lupavirastoksi, uudeksi ympäristövirastoksi. Ammatillinen koulutus yhdistetään maakunnalliseen osakeyhtiöön.

Kaupungin keittiö-, siivous- ja kiinteistönhuoltopalveluista ollaan muodostamassa liikelaitosta. Kulttuuritoimi uudistetaan yhdistämällä nykyinen kulttuurihallinto, museot, Pori Sinfonietta ja kaupunginkirjasto uudeksi kulttuuritoimeksi.

- Tähän asti päätetyt tai sovitut organisaatiouudistukset koskevat useita tuhansia kaupungin työntekijöitä, ja monet uudistukset koskevat suurta joukkoa kaupunkilaisia niin, että he toivon mukaan saavat palvelunsa aiempaa helpommin ja myös laadukkaammin, Mikko Elo sanoo.

Eivätkä uudistukset jää tähän. Vireillä on ainakin kaupunkisuunnittelun orgaanisointi uudelleen, ja myös nykyisin hajanaisia elinkeinopalveluja suunnitellaan yhden organisaation alle tai ainakin tiiviimpään yhteistyöhön.

Uudelta perusturvalta Elo odottaa erityisen paljon. Vaikka uudistus on ennen kaikkea hallinnollinen, sen pitäisi tuntua myös kuntalaisille palvelujen parempana saatavuutena, kun palveluja voidaan sovittaa paremmin yhteen ilman hallintorajoja.

- Sitä paitsi sosiaali- ja terveystoimien yhdistäminen Porissa oli edellytys sille, että Porin seudulle voidaan muodostaa sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alue. Se on siis myös seutukunnallinen hanke, johon osallistuminen on auki käytännössä enää Ulvilassa.

Kiistaa perusturvajohtajan valinnasta ja demareiden jäämistä alakynteen tässä Elo pitää ikävänä sivujuonteensa, jonka kanssa on nyt tultava toimeen.

- Uudistus on merkittävä myös henkilöstölle. Uuden perusturvalautakunnan alaisuudessa työskentelee noin 2 500 ihmistä, joille turvataan uudistuksen yhteydessä työpaikka.

Tukipalvelujen yhdistäminen liikelaitokseksi on Elon mielestä kaupungin organisaation sisällä myös merkittävä uudistus, joka koskee noin 700 työntekijää.

- Siinä yhdistetään saman hallinnon alle noin 70 keittiötä kouluissa, vanhainkodeissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa. Liikelaitoksen hoidettavaksi tulee noin 300 000 neliötä siivottavaa pinta-alaa ja kymmenien kiinteistöjen hoito. Liikevaihtoa tästä kertyy noin 30 miljoonaa euroa.

Elo korostaa, ettei kyse ole näiden toimintojen ulkoistamisesta, vaan toiminta on edelleen kaupungin omaa. Tässä vaiheessa ei myöskään puhuta keittiöiden yhdistämisestä suurkeittiöksi.

Porin ja Noormarkun hyvässä hengessä edennyt kuntaliitoshanke on näinä aikoina ratkaisujen vaiheessa. Tänään kokoontuu liitoshankkeen ohjausryhmä hiomaan liitossopimusta, joka on määrä marraskuussa viedä lopulliseen päätökseen.

- Porissa ollaan valmiita kuntaliitokseen, ja toivon mukaan myös Noormarkussa päädytään myönteiselle kannalle. Liitoksen toteutuminen turvaisi Noormarkussa palvelut, ja se olisi edistysaskel myös koko seutukunnan tulevalle yhteistyölle tai jopa uusille liitoksille, Mikko Elo pohtii.

Jukka Vilponiemi

14.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva