Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kolme ay-pomoa: Nyt tarvitaan julkista rahaa investointeihin

Kuva: Kolme ay-pomoa: Nyt tarvitaan julkista rahaa investointeihin

Kolmen suuren ammattiyhdistysliiton, Rakennusliiton, Metalliliiton ja Sähköliiton, puheenjohtajat vaativat niin valtiolta kuin kunnilta toimia maailmalla vellovan finanssikriisin vaikutusten pienentämiseksi Suomessa.

Nyt tarvitaan poliittisia päätöksiä ja tekoja, nyt tarvitaan julkista rahaa asuntotuotantoon ja teiden, väylien ja muun infrastruktuurin rakentamiseen – ennen kuin ollaan isommissa vaikeuksissa, esittivät liittojohtajat Porissa maanantaina.

Vaikkei finanssikriisi olekaan suomalaista tekoa, se heijastuu Suomeen väistämättä ja on jo jäädyttänyt investointipäätöksiä.

– Vapaarahoitteista asuntotuotantoa ollaan lopettamassa yli 50 prosenttia suunnitellusta, tiesi Rakennusliiton Matti Harjuniemi kertoa.

Vaikka Suomen yritykset ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa, niiden mahdollisuudet saada investointeihinsa ”säällistä” rahaa ovat pienentyneet, Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto puolestaan kommentoi.

Aalto korosti että vaikka finanssikriisin hoitaminen eli luottamuksen palautus on ensisijainen huomion kohde, pitää samaan aikaan miettiä, miten reaalitaloutta hoidetaan tässä yhteydessä.

Liittojohtajien mielestä onkin tärkeää ylläpitää ja elvyttää kotimaista rakentamista ja kysyntää eikä tämä onnistu ilman valtiovallan toimia.

– Valtiovallan ei pitäisi päästää maata lamaan, ei ainakaan paniikinomaiseen lamaan, lisää Sähköliiton puheenjohtaja Martti Alakoski.

Rakentamisessa näkyi hidastumista jo ennen finanssikriisiä: jo keväällä ennustettiin, ettei enää päästä 30 000 asunnon vuosituotantoon, vaan jäädään 26 000–27 000:een.

Valtion tukema tuotanto on ollut kovan rahan rakentamisen nousukaudella vähäistä, korkotukiasuntoja on rakennettu vain 700–800, kun tarve olisi huomattavasti suurempi.

Harjuniemen mielestä valtion onkin harkittava aravalainajärjestelmän palauttamista.

– Nyt olisi aika tehdä vuokra-asuntoja tavallisille palkansaajille ja erilaisille erityisryhmille. Nyt olisi tekijöitä ja yrityksiä, jotka ovat valmiita ottamaan urakat tehdäkseen ja myös urakkahinnat ovat kohtuullistuneet.

– Nyt on iskun paikka, Harjuniemi esittää.

– Tilanne näyttää muuten tosi pahalta, voi olla että rakentaminen jää puoleen 30 000:sta, hän lisää.

Lisäksi Harjuniemen mielestä korjausrakentamista on helpotettava ulottamalla vähennysoikeudet myös asunto-osakeyhtiöihin. Hänestä on kummallista, että vähennysoikeus koskee vain omakotiasumista.

Metalliteollisuudessa on eletty monta hyvää vuotta, ja tilauskirjat ovat olleet aina vain täydempiä, mutta myös metallialalla taloudellisen tilanteen muutos alkaa näkyä, vaikka se tulee yleensä rakentamisen jälkeen viiveellä.

– Viimeisen parin kuukauden aikana tilauskannat ovat kääntyneet laskuun.

– Noin 2 000 meidän jäsentä käy yt-neuvotteluja, ja määrä tulee kasvamaan, Riku Aalto kertoi.

– Metallissa viennin osuus on suuri, ja jos kauppakumppaneiden talous on huonolla tolalla, ei meillekään tule tilauksia.
Rakennuspuolen tilanne on heijastumassa myös rakennussähkötöihin. Martti Alakosken mukaan tähän asti työllisyystilanne on ollut paras vuosikymmeniin, mutta nyt on lomautusilmoituksia tullut jonkin verran.
 
Ay-pomot näkevät, että ”totta kai tulee lomautuksia” ja ”pienet grynderit kaatuvat väistämättä” ja että lainahanojen sulkeutuminen ja rahan hinnan kallistuminen vaikuttavat investointihalukkuuteen ja työllisyystilanteeseen, mutta silti he haluavat korostaa, että ”me emme lähde lietsomaan lamaa”.

Miehet painottavat ennakoinnin tärkeyttä, valtiovallan ratkaisujen kiireellisyyttä.

– Isot pojat ovat töpeksineet helkkarin pahasti. Kuka muu sen maksaa kuin mies montusta, Harjuniemi ei malta olla lisäämättä.

14.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva