Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Reilusti rauhaa!

Kuva: Reilusti rauhaa!

Kelpasipa viime viikolla sanoa olevansa suomalainen. Martti Ahtisaari sai Nobel-palkinnon. Aikuisen Ahtisaaren tie kansakoulun katederin takaa kautta maapallon arvostetuksi rauhantekijäksi on ollut pitkä, vaivalloinen eikä sen kulkijan eteen ole juuri kukkia heitelty. Kivi löytyi nytkin äärivasemmistomme kourasta.

Hyvillä mielin voimme todeta, että nyt palkitun rauhantekijän ansioluetteloon ei vielä ole laitettu viimeistä pistettä – luettelo jatkuu ja kasvaa.

Kun nyt varsinainen juhlapäivä on jo ohi, ei ihan sopimatonta liene palauttaa mieliin kuinka monella tavalla presidenttiimme on suhtauduttu meilläkin.

Suodenniemellä kylän miesopettaja keksi koulun juhliin mielestään hienon ohjelmanumeron. Lapset marssitettiin lavalle esittämään eräänlaista vaappuvaa Mara-kävelyä. Siinä pilkattiin silloista päämiestämme ja siinä pilkattiin lievää invaliditeettia oikein kylän opettajan opettamana. Kyseessä oli tietenkin kokoomuslainen opettaja.

Vammalalainen kokoomuskansanedustaja kirjoitti äskettäin, että sosialismi ja inhimillisyys ovat kaksi eri asiaa. Mainitun miesopettajan aatemaailmaan ei näytä kuuluvan inhimillisyys sen enempää kuin hyvät tavatkaan. Mahtaako nyt edes ymmärtää hävetä?

En ole näinä päivinä varmaankaan ainoa sosialidemokraatti, sosialisti, joka tuntee mielihyvää siitä, että on voinut omalla vähäisellä osuudellaan olla v. 1994 auttamassa ehdokastamme vaalivoittoon ja tasavallan presidentiksi.

Lämpimät ajatuksemme olkoot antamassa Martti Ahtisaarelle voimaa toteuttaa edelleen meille yhteistä ajatusta inhimillisyydestä.

Olin mennäviikolla taas risteilyllä, TUL:n veteraanien perinteisellä. Yhteensattumista johtuen väkeä oli nyt totuttua vähemmän, yli 300 siltikin. Oli siinä joukossa tämänkin lehden ja näidenkin juttujen lukijoita. Minun osuuteni oli ohjelmapuolella, joten ei siitä sen enempää.

Yksi asia yli muiden jäi mieleeni ja se oli TUL-henki. Yli 60 vuotta sitten sain Karkun Iskun jäsenkirjan ja voimassa se on edelleen. Meitä työväentalon lapsia ja nuoria yhdistivät monet asiat eikä vähiten kotitaustamme. Olimme kaikki työläiskotien lapsia ja hyvin moni meistä punaorpojen poikia ja tyttöjä.

Näin jälkeen päin ajatellen silloin meissä kasvoi ajatus siitä, että meitä yhdisti sama urheiluseura. Me olimme seuratovereita. Moni meistä on sitä edelleen. Muutamat tosin eivät enää edes tovereita.

Tuolla laivalla sain kokea lapsuuteni seurahengen uudestaan. Me olimme liittotovereita ja ehkäpä nyt entistä enemmän, kun työväenpuolueetkin pientä porukkaa lukuun ottamatta osaavat jo puhaltaa yhteen hiileen. Sodat liiton sisällä ovat ja toivottavasti myös pysyvät, takana.

Voin nyt kokemuksesta todistaa, että viime viikolla liikkui TUL:n henki vetten päällä.

Yhtenäisestä lainsäädännöstä huolimatta on olemassa eroja kuntien, mutta erityisesti kuntalaisten kesken. Seuraavassa siitä esimerkki. Meidän verojärjestelmässämme on valuvika – verotus meillä suosii pääomatuloja. Sellaisten hankkimisessa ei nouse hiki pintaan eivätkä haalarit kulu.

Kunnallisvero on tasavero, kaikilla kuntalaisilla on sama veroprosentti. Vai onko? Perusvähennykset saattavat aiheuttaa sen, että kaikkein pienituloisin ei maksa veroa ollenkaan tai maksaa perin vähän. Niin että älkäämme näitä vähäisimpiä veljiämme tai siskojamme kadehtiko.

Vai ovatko he kaikki sellaisia? Eivät ole. On nimittäin toinenkin ryhmä, jonka kunnallisvero on pieni tai olematon. Sellaisia ovat isoja pääomatuloja saavat. Pääomatuloistahan kunta ei saa senttiäkään.

Eräässäkin kaupungissa on tuommoinen pikkurikas nainen, pääomatulot n. 11.5 miljoonaa euroa ja ansiotulotkin n. 140 000 euroa viime vuonna. Näistä todellisista tuloista hän maksoi kunnallisveroa n. 22000 euroa. Näin hänen kunnallisveroprosenttinsa oli 0.195 % ! Löytyy sieltä vastaavasta kaupungista sellainenkin, joka ansaitsi vuoden aikana pääomatuloja n. 3 miljoonaa euroa. Kun työtuloja oli 0 euroa, ei kunta häneltä saanut euroakaan!

Minun vaaliohjelmani olisi, että pääomatuloista on saatava osa kunnille. Nykyinen rikkaiden suosiminen on väärin, mutta ihmisvoimin ja -mielin korjattavissa.

Äänestys alkaa. Valitkaa inhimillinen vaihtoehto. Löytäkää ehdokkaanne demarien listoilta.

Timo Roos 

 

14.10.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva