Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Perunajauhosoovi

Kuva: Perunajauhosoovi

Taas mennää entisii aikoihi näis funteerauksis. Taik emmää iha vissi ol vaik viäl jokuset perunajauhoi itte tekiski. Meil siit itte tekemisest o kulunu jo liki 25 vuat. Se soovi oli enne aika yleist tääl rannal ain tälläi syksysi, ko perunat oli maast nostettu. Oli semmosii lainattavii perunamyllyi, jokka sit kulki talost talloo tarpee mukkaa. Monet niist oli valla käsi veivattavvii ja raskait. Ei silti, ei nii raskait etteiko tuuli ja myrskyne aallokko olis kerra paatist tosa pikkujoel!p purottanu yht Taimi myllyy. Stää ei sit koskaa kuulemma löyretty, taisi virta viär isol joel astikka ja vaik mihi. Mee vanhukset teki perunajauhoi kimppaa krannis kans, jol oli oikee ittevärkkäämäs sähkökäyttöne perunamylly.

Erellisen ehtoon jo pestii pikkuperunat ja hiukka kohliintunneet reeraa puhtaiks ja vettee vartoomaa. Hajettii kaikki tarpeelline toona esil. Saavit, puntut, tiinut, pyntyt, kiulut, siivilät ja tuslaakit. Enstiks ne puhtaat perunat myllättii sil myllyl ja välil ain tällättii hiukka vet joukkoo ninko virutukseks. Se vetine perunasakka meni sit sin al olleesee saavii. Sikko kaikki perunat oli myllätty ja kipat täyn vetesekast perunaraasteet aljettii se saka pesemine. Hyväkorkuse kipa pääl oli tuffa tehny sopivakokkoise reunallise sihti taik enne sihtii oli kuulemma sammaa tarkotuksee pruukattu käyttää tiivist kankast vaik säkkii. Suurel vesikupil sit lapottii sihe sihtil stää moskaa ja käsi sevotettii samal ko kaarettii vet pääl nii kavva et jälliil oli vaa kuivaa puppuu. Siit muakattii käsis sit semmone pallo, jost viimisekki rippeet puristettii ja joka sit voitii trahteerat viäl vaik elukoil.
Kippaa siin sihti al tyhjennettii vähä vällii ko se tuli nii äkkii täytee. Pikkuhiljaa oli mont astiaa täyn perunajauholiänt ja ne sai jäär rauhas selkiintymmää. Sikko sakka oli laskenu pohjaa ja saavis oleva vesi kaarettu siit päält varovasti pois oli vooros se puhtaaks pesemine. Sihe kipa pohjal ollee saka pääl kaarettii puhrast vet ja puust veistetyl hiuka ninko lyhkäsel airol ruvettii irrottaa sillai!p avvaamaa jässääntynyt massaa reunoist ja sevotettii se irtonaiseks tasaseks velliks ja jätettii sit taas selkeemää. Se aljettii ussei vast seuraavan päivän ja sitä tehtii sit pari kolmeki kerttaa päiväs nii kavva et selliinny vesi oli täysi kirkast ja klaarii.
Soovi seuraava vaihe oliki sit jo, ko kirkas vesi oli kaarettu pois jämähtännee valkose perunajauho päält tällät ne saavit kyljelles kuivahtaa. Sejjälkee saatiinki sit jo irrottaa saavi pohjalt isoi perunajauhoklönttei sisäl kuivuu voipaperil fuarattuisii matalii loorii. Jauhot kuivu ja kuivu, rupes murenee reunoist ja sit stää murenemist ain helpattiinki kunnes koko kokkare oli piänin murusin ja melkei jauhon. Et tämmöne syksyne soovi oli enne ihmisil tapan tehr tääl mail taik siäl mis ittel oli ollu perunoit maas. Taitas näil kiiruisil nykyihmisil ol funteeraamist et mis välis ny muka kerkeis tommosenki mone päivä soovi hoitaa??
Jaa et mitä niist perunajauhoist sit pruukattii tehr?? No käytettii iha ninko nykki suurustamissee ko präkättii vaik jottai plummonakräämii taik rusinasoppaa. Mone vanhemma ihmise herkkuu oli koht niist uusist perunajauhoist kuukattu samettine perunajauhovelli, se sama velli jota ny tehrää niist kaupa fiineist helmikryyneist. Nami nami vaa…

Ulla Leino

10.10.2008 09:12

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva