Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Luvian demarit: Tarkka taloudenpito tukee kunnan itsenäisyyttä

Kuva: Luvian demarit: Tarkka taloudenpito tukee kunnan itsenäisyyttä

Itsenäinen Luvia on kuntaliitosta parempi vaihtoehto, on ensimmäinen teema Luvian sosialidemokraattien kunnallisvaalien asialistalla.

– Luvia on itsenäinen niin kauan kuin sen annetaan olla, tiivistää vaalipäällikkö Esa Talasma luvialaisten tunnot.
Yhteistyötä on tehty vuosikausia etenkin Porin kanssa, ja Paras-lain edellyttämä yhteistoiminta riittää, vaikka Luvialla onkin laskettu sen tulevan kalliimmaksi kuin yksin toimiminen. Mutta ”ei sillä mitään voi”.
Esa Talasma lisää, että itsenäisyyden edellytyksenä on kunnossa oleva talous. Luvian talous on ollut ylijäämäinen, mutta veroprosenttia ollaan korottamassa. Ensi vuoden budjetti on laskettu 19 prosentin mukaan, kun veroprosentti on nyt 18.

Taloutta pitää siis hoitaa tiukasti, mutta rajansa säästämiselläkin. Palveluita ei saa demarien mielestä huonontaa turhien säästöjen nimissä.
Liiasta säästämisinnosta ovat esimerkkinä hiljattaiset äänestykset vanhainkodin sairaanhoitajan, perhepäivähoitajan ja osa-aikaisen kodinhoitajan toimien täyttämisestä. Keskustalaisten mielestä olisi pitänyt koettaa tulla toimeen ilman näitä kolmea, vaikka kepu samaan aikaan mainostaa lisäkäsiä tarvittavan. Keskusta hävisi äänestyksissä sosialidemokraattien ja kokoomuksen äänille.
Paineita talouteen tuovat myös investoinnit. Parhaillaan rakennetaan kirjastoa, ja suunnitelmissa on päiväkodin laajentaminen. Halvin vaihtoehto on valmistalon pystyttäminen päiväkodin pihapiiriin.
Päivähoitopaikkojen saatavuus on turvattava, esittävät demarit.
Kunta on viime aikoina houkutellut tonttitarjonnallaan nuoriapareja rakentamaan Luvialle. Demarien mielestä tarvittaisiin kuitenkin lisää myös vuokra-asuntoja.
– Näin saataisiin nuoria jäämään Luvialle ja myös muuttamaan muualta tänne, Esa Talasma sanoo.

Nuorten ääni pitää saada demarien mielestä Luvialla paremmin kuuluviin, niin koulussa kuin kylällä.
Tuula-Marja Sainio suree sitä, että koulussa ei ole tällä hetkellä lainkaan omaa terveydenhoitajaa. Lastenneuvolaa ja koulua varten on yksi terveydenhoitaja, joka vielä viime vuonna ehti yhtenä päivänä viikossa kouluun mutta nyt ei sitäkään.
Tuula-Marja Sainion mukaan vanhempainyhdistys on lähettämässä asiasta ”ukaasia” kunnanhallitukselle.
Lisäksi demarit muistuttavat, että liikuntapaikat ja -tilat pitää saada kuntoon. Urheilukeskus on Luvialla päässyt huonoon jamaan, ja vaikka tilannetta on viime aikoina korjattukin eli hoidon taso on noussut, kenttä vaatisi kuitenkin perusteellisempaa remonttia. Korjauksesta on suunnitelmat olemassa, mutta rahoitus on auki. Palloliitto lupaili hankkeeseen rahaa, mutta veti sittemmin lupauksensa takaisin.
Lisäksi demarit haluavat turvallista ikääntymistä ja ympäristönsuojelua osaksi arkea.

Luvian demarinaisilla on oma vaaliohjelmansa, jossa puhutaan toimivan arjen puolesta: on kehitettävä lapsiperheiden tukimuotoja, saatava koululle oma terveydenhoitaja, puututtava ongelmiin varhaisvaiheessa, otettava ikääntyvä väestö huomioon tarpeiden, ei normien mukaan. Samoin toivotaan vammaisille parempia osallisuuden mahdollisuuksia.

Heli Kokko

10.10.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva