Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kemianliiton pekkasvapaiden korvauksista syntyi närää

SAK:laisen Kemianliiton kentällä on syntynyt tyytymättömyyttä siitä, että peruskemian sekä muovituote- ja kemiantuoteteollisuuden työntekijöiden pekkaskorvaukset siirretään ensi vuoden alussa työntekijöiden säännölliseen henkilökohtaiseen palkkaan. Työehtosihteeri Tapio Paananen Kemianliitosta kuitenkin sanoo, ettei pekkasia ole myyty.

 

- Työntekijöillä on edelleen käytössään 12,5 pekkaspäivää vuodessa, mutta niistä saatavia korvauksia ei enää makseta silloin kuin pekkasia pidetään, vaan korvaus maksetaan pitkin vuotta säännöllisessä palkassa, korostaa Paananen.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työntekijöiden palkkoja korotetaan ensi vuoden alussa 4,9 prosenttia, mutta kun työntekijä pitää pekkasvapaansa, hän ei saa siltä päivältä palkkaa.
Muutos, josta sovittiin viime vuonna uuden työehtosopimuksen yhteydessä, koskee noin 17 000 työntekijää. Asiasta on noussut vasta nyt keskustelua, ja joillakin työpaikoilla siihen ollaan tyytymättömiä. Myös Kemianliiton jäsenistön verkkosivuilla asiasta on keskusteltu jonkin verran.

Nousutta keskustelua Tapio Paananen pitää kuitenkin myrskynä vesilasissa, joka johtuu siitä, ettei tieto ole välittynyt työpaikoilla riittävän hyvin. Pekkasten ”myymistä” ovat hänen mukaansa kauhistelleet myös sellaiset jäsenet, joita muutos ei edes koske.
- Liitto on lähettänyt aikanaan kaikki sopimuspaperit kentälle, ja ne ovat myös nähtävissä verkossa. Lokakuun lopulla järjestetään asiasta  kolkutustilaisuuksia eri puolilla maata.
Työehtosihteerin mukaan asia on varsin monimutkainen, ja sopimus mahdollistaa paikallisen sopimisen monella tavalla.
- Yrityksissä voidaan perustaa esimerkiksi eräänlaisia pankkeja, johon voidaan säästää erillis- ja ylityökorvauksia, ja niitä voidaan maksaa pekkaspäivien yhteydessä. Paikallisesti voidaan myös sopia, että  työntekijä tekee pekkaspäivät töitä ja saa niiltäkin palkan.

Porissa toimivan Rosenlew RKW Finland Oy:n työsuojeluvaltuutettu ja Kemianliiton Ulasoorin osaston puheenjohtaja Arto Myllyharju sanoo, että Ulasoorin pakkaustehtaalla on varsi paljon tyytymättömyyttä muutosta kohtaan.
- Osa on jopa uhannut erota liitosta ja liittyä Loimaan kassaan, koska oma ammattiliitto heikentää jäsenten etuja, Myllyharju sanoo.
Hän sanoo ymmärtävänsä tyytymättömiä, sillä jatkuvaa vuorotyötä tekeville uusi järjestelmä saattaa aiheuttaa ilman lisäsopimuksia sen, että esimerkiksi juhannus- ja jouluseisokkien yhteyteen määrättävien pekkasten ajalta tilipussi jää erittäin ohueksi.
- Lisäksi ensi vuonna palkattaville uusille työntekijöille pekkasia ei kerry lainkaan, murehtii Myllyharju.
Ulasoorin tehtaan noin 160 työntekijälle muutos tuli sikäli ”puskista”, että aiemmin Paperiliittoon kuluneet työntekijät vaihtoivat Kemianliittoon vasta nykyisen sopimuksen hyväksymisen jälkeen.

Jukka Vilponiemi

10.10.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva