Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Politiikan uudet polvet

Kuva: Politiikan uudet polvet

Neljään viime vuoteen on mahtunut monenlaista. Ensinnäkin innostuin vielä koulunpenkille ja kesken kiihkeimmän opiskelun minut valittiin porilaisten edustajaksi kaupunginvaltuustoon! Lähdin ehdokkaaksi lähinnä isän innoittamana ja äidinmaidossa saadun luonnollisen kipinän saattamana.

Näiden neljän vuoden aikana olen saanut opetella sekä politiikan kuviot että uudet työkuviot terveydenhoitajana. Molemmat uudet haasteet on sovitettu perheen arkeen mahdollisuuksien mukaan.

Politiikassa olen saanut edustaa sitä nuorempaa siipeä, joka ei ole kokenut työtaisteluja tai protestoinut kaduilla paremman 80-luvun puolesta.
Käynnit Nuorissa Kotkissa asettivat kyllä arvoni sosialidemokraattiseen järjestykseen, mutta yhteiskunnan asiat ja epäkohdat ovat olleet mielessä ennen valtuustoa enemmän ajatuksissa ja puheissa.
En myöskään koskaan ole kuulunut siihen uuteen sukupolveen, jolla on ärhäkkää kansalaisaktivismin taustaa ja kokemusta vaikka talonvaltauksista.
Ennen valtuustoa tosin olin kylläkin sosiaalilautakunnan varajäsen ja pääsin joka vuosi yhteen kokoukseen. Näistä kokouksista on jäänyt muisto lähinnä kokoustekniikasta: ”keskustelua”, ”päättynyt”, ”hyväksytään”.

Perheeni antoi uudelle valtuutetulle evästyslahjaksi kirjan vuodelta 1948. Isäni oli saanut tämän ”kunnallismiehen käsikirja” -nimisen oppaan, kun hän pääsi aikoinaan valtuustoon Porissa. Tämä kirja kuului jo aikoinaan äitini isoisälle, joka hänkin puolestaan oli aikoinaan kunnanvaltuustossa. Vaikka sosialidemokraattiset perinteet elävät, silti yhtä mielenkiintoisinta on kirjan sisältö, josta sen nimi osuvasti kertoo. Kunnallismiehen käsikirja oli kirjoitettu miehille, sillä suurin osa vuosisadan alussa mukana kunnallispolitiikassa olleista oli miehiä. Vaikka ajat muuttuvat, politiikka usein vieläkin mielletään miesten maailmaksi. Onneksi tästä huolimatta, nainen on kasvanut vuosien varrella tasa-arvoisemmaksi yksilöksi ja kelvolliseksi johtotehtäviin -myös politiikan alueelle.

Porin poliittisessa ilmapiirissä olisi myös tuulettamisen varaa niin sukupuolten välisessä arvostuksessa kuin tavassa toimia ns. "poliittisesti".
Vaikka omat poliittiset motiivini olivat oraalla vielä neljä vuotta sitten, politiikan vallitsevat tavat ja asioidenhoidon tyyli olivat jotakin sellaista, mikä nosti heti alussa karvat pystyyn.
Neljä vuotta opetti käytännössä, miten ”tehdään politiikkaa” puolueen väristä riippumatta: Yhteisten asioiden ajaminen onkin sopimusten tekemistä? Pienet piirit pyörivät edelleen, vaikka Neuvostoliittokin on jo kaatunut. Sulle ja mulle- tyyliin etenijöitä on jokaisessa puolueessa, vaikka tärkeintä pitäisi olla kuntalaisten etu. Lisäksi vallanhalu on jopa niin kova, että lupaukset ja toiveet rikotaan mennen tullen. Isompiin ryhmiin asiat tuodaan valmiiksi sovittuina ja sitten pelätään, että kukaan ei vaan lähtisi valmiiksi neuvoteltuja asioita sotkemaan. Monesti olen joutunut kysymään itseltäni, että miksi käytän aikaani ollakseni osa tätä peliä?

Toisaalta vaikka olenkin neljässä vuodessa ehtinyt pettyä politiikkaan monta kertaa, silti olen ehtinyt myös ihastua yhteisten asioiden hoitoon vielä lukemattomampia kertoja.
Poliittiset tavoitteeni ovat näiden vuosien aikana kirkastuneet: olen ottanut tavoitteeksi toimia samoin, kuin olen tehnyt ja toiminut omassa elämässäni tähänkin asti. En pelaa, en kähmi enkä vedä välistä, vaan toimin ja autan muita parhaalla mahdollisella tavalla.
Vapaa-aikalautakunnan varapuheenjohtajana olen ylpeä siitä, että lautakuntamme on tehnyt paljon hyvää työtä yhteistyössä.  Kokouksissa asioita ei ole nuijittu, vaan yhdessä päästy kuntalaisten kannalta tyydyttäviin päätöksiin.
Valtuustossa taas olen puolustanut arkipäivän perusasioita.
Ilokseni olen huomannut, että samalla tavalla ajattelevia valtuutettuja on myös yli puoluerajojen. Kukaan ei pysty yksin hoitamaan asioita. Olen ollut todella onnellinen siitä, että valtuuston kasvava uusi sukupolvi elää samassa ajatusmaailmassa kuin minäkin. Tällä sukupolvella on vielä paljon annettavaa Porissa.
Heli Vannemaa

10.10.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva