Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia:Peli on käynnissä

Kuva: Kiikarointia:Peli on käynnissä

Olympiakomitean puheenjohtajan paikka on yllättäen sellainen, että sen saadakseen pitää tehdä oikein vaalikiertue. Olympiadin aikana onkin parempi keskittyä olemaan hieman hiljakseen. Ainakin näin voi päätellä siitä, että nykyinen OK:n puheenjohtaja Roger Talermo räväytti taakseen Hiihtoliiton kaksi ääntä.

Perusteena, että hän arvosteli dopingista sanaisen arkkunsa avannutta ex-päävalmentaja Kari-Pekka Kyröä Kokkolassa pidetyssä Olympia-akatemian tilaisuudessa toteamalla, että tämä ”kiertää kirkkoja haukkumassa huippu-urheilua ja urheilujohtajia”. Kyrön motiiveiksi Talermo laskee kostonhimon ja katkeruuden. Tässä vaiheessa voisi sanoa, että olisi Talermo voinut pukahtaa asioista jo ennen ehdokkaaksi asettumistaan – istuva puheenjohtaja kun on. Sitä paitsi, Kyrö kävi ortodoksisen kirkon Kuopion kaupungintalossa järjestämässä tilaisuudessa puhumassa – kutsuttuna – yhden kerran. Tällä skaalalla myös Porin kaupungintalo olisi kirkko!
Pelkästään raiteita katsomalla ei voi tietää, mihin suuntaan juna meni.
Talermolla on ehkä myös ketunhäntä kainalossa, koska hän moittii sitä, että Hiihtoliiton sponsori Patrol Oy:llä ei ole laillista oikeutta vaatia muuta kuin viranomaisselvitystä. Patrol on Fischer-suksien maahantuoja ja sitä kautta Roger Talermon johtaman Amer Sportsin Atomic-suksitehtaan kilpailija.
Jokainen voi muodostaa asiasta oman käsityksensä, mutta varmuudella Inarin Ikoni, Kyrö, tietää Hiihtoliiton sisäpiiriasioista erittäin paljon ja kyllä jonkun sisäpiiriläisen avautumista onkin jo pitkään odotettu.
On hyvä, että ennen niin tietämättömät hiihtojohtajat ovat hieman sukset ristissä, sillä KooPee Kyrö kertoo, että jonkinlaisia uhkauksia on ollut ilmassa. Ei olisi savua, ellei jossain olisi palanut. Ei monikaan urheilun ystävä usko, että Kyrö valehtelisi, joten siinä ongelman ydin. Melkoinen joukko hiihtoniiloja on niin tainnut ihan oikeudessa aikoinaan tehdä?

Ei voi mieltänsä malttaa

Kun jonkun lajin pääsarjapaikka pistetään huutokauppaan, niin ollaan sellaisilla aluevesillä, ettei itse sarjassa pelaamisella olekaan merkitystä.
Superpesis Oy:n toimitusjohtaja Juha Tikkanen kertoo, ettei Seinäjoen Maila-Jussit ole julkisesti ilmoittanut luopuvansa miesten Superin sarjapaikastaan. Johan pomppas. Jos seura lähettää STT:lle tiedotteen sarjapaikasta luopumisesta ja puheenjohtaja kertoo illan Urheiluruudussa, että näin siinä kävi, niin eiköhän tämä jo täytä julkisuusnormit?
Tikkanen itse asiasta kuultuna kertoi, että SMJ:n sarjapaikkaa tullaan tarjoamaan parhaalle Ykkösen joukkueelle, eli Superpesiskarsinnassa mukana olleelle Ulvilan Pesä-Veikoille. UP-V:n joukkue on jo vuoden tässä vaiheessa lähes kasassa – vain hienosäätöä vailla. Mikä tärkeintä, seura on ilmoittanut halukkuutensa vastaanottaa miesten Superin paikka pelillisin syiden ansiosta – ei huutokaupan kautta.
Toisena pelinjohtajana tällä kaudella toiminut Seppo Arbelius on lähtemässä mukaan pelaamaan ja kun näimme kauden mittaan minkälaista jälkeä UP-V:n lyöjäjokeriosasto Petri Raittilan ja Ismo Ankkurin johdolla sai aikaan. Jos siihen tulee mukaan vielä Arbelius, niin johan on pelko suuri Sotkamossakin!
Nyt pesäpallon Pelaajayhdistyksen pitää ottaa myös kantaa asiaan. Eihän homma voi edetä millään meklaritasolla.
Jotain merkitystä pitää olla sillä, miten on menestynyt sarjassa. Missä muussa suomalaisessa palloilulajissa neljänneksi sijoittunut seura voisi livahtaa pääsarjaan ohi paremmin menestyneiden – ja myös pääsarjaan haluavien – seurojen ohi? Miettikääpä sitä.
Harvinainen peruutus.500
.500P Oulun Kärppien SM-liigajoukkue sairastui etelän matkallaan vatsatautiepidemiaan. Pahimmillaan joukkueen 16 pelaajaa oli ripulin tai oksennustaudin vaivaamia. On takuulla mahdotonta pelata jääkiekkoa mikäli istuu pytyllä ja välillä oksentaa lavuaariin.
Siinä saa olla erittäin tarkkana, ettei tahti pääse sekoamaan. Sitten vasta melkoista jälkeä syntyy!
Mutta Oulun Kärpät menetti ehkä melkoisen tukun eurojakin, sillä Juha Junno kertoi, että lauantainen Raksilan peli oli loppuunmyyty ja kaiken lisäksi Canal Plussan karavaani joutui siirtymään Lappeenrantaan SaiPa-Ilves -otteluun.
Nyt saattoi olla eduksi se, että jo Oulussa olleen HIFK:n päävalmentajana oli Kari Jalonen, viime kauden Kärppien mestariluotsi, sillä mikään sääntö ei olisi pakottanut HIFK:ta ottelusiirtoon enää näin lähellä SM-liigaottelua. Se oli siis HIFK:n hyväntahtoisuutta, ettei Oulussa nähty todellista vuosisadan ottelua. Varsinkin maalivahti Tuomas Tarkille äkkinäiset liikkeet olisivat voineet tehdä ruskeita yllätyksiä!
No, toivottavasti epidemia on ohi, sillä jo huomenna pelataan Berliinissä eläimellinen ottelu jääkiekon Mestarien liigassa. Eisbären (Jääkarhut) kohtaa Kärpät. MTV3 välittää ottelun Maxilta.
Joku irvileuka totesi, että MTV:n tiimissäkin riittää kiekkoeläkeläisiä kahteen kentälliseen.

Mestaruus myrskyn silmässä

Suomen Veikkausliigassa on enää kaksi kierrosta pelaamatta ja mestariehdokkaita on tasan kaksi. FC Inter ja FC Honka yrittivät ratkaista mestaruuden kohtalon keskinäisessä ottelussa Turun Veritas stadionilla, mutta sinänään hyvän ensimmäisen puoliajan jälkeen myös Esteri ja luontoäiti osallistuivat peliin. Vettä tuli ja myrskytuuli tuiversi sekä Petteri Kari tuomitsi!
Maaliton ottelu ei siis kääntänyt vaakaa kummankaan joukkueen puolelle, mutta lievä etu säilyi FC Interillä, koska sen maaliero on parempi kuin FC Hongalla.
On muuten äärettömän hyvä asia, että kaikki nousut sekä myös mestaruus jaetaan tasapisteissä paremman maalieron omaavan joukkueen hyväksi. Nimittäin mikäli Inter ja Honka päätyisivät tasapisteisiin ja tulisi uusintaottelu, toki puolueettomalla paikkakunnalla, niin siinä ovat Linnan juhlat (6.12.) erittäin lähellä.
Ei FC Inter silti ole saletissa, sillä sen kaksi viimeistä peliä ovat melko vaikeat. Jo seuraavalla kierroksella voi tulla ratkaisu. Tosin FC Honka pelaa Tampere Unitedia vastaan jo 18. lokakuuta ja FC Inter vierailee vasta seuraavana päivänä Anjalankoskella MyPan vieraana. Tässä kohtaa luulisi, että toiseksi viimeisen kierroksen pelit olisi sentään saatu järkättyä samaksi päiväksi.
Mikäli TamU menee ja voittaa Espoossa, niin Anjalankoskella voi tulla kiusauksen paikka.
En kiellä, mutta varoitan.

Litti on taas halukas

Suomen jalkapallomaajoukkueen yksi suurimmista kysymysmerkeistä on vuosien mittaan ollut se, pelaako Jari Litmanen vai eikö pelaa.
Siitä nimittäin ei päästä mihinkään, että 38-vuotias Litti on terveenä vieläkin yksi Suomen älykkäimmistä jalkapallon keskikenttäpelaajista. Nopeus ei enää ole huippuluokkaa, mutta se pelisilmä ja jalkapallon oivallukset ovat. Siinä missä moni vasta ajattelee mitä tehdä pallon kanssa, Litmanen tietää jo etukäteen mihin pallon siirtää.
Väistämättä on palattava muistoihin. Aivan saman tason peliäly oli FC Jazzin edesmenneellä keskikenttämiehellä. Jarmo Alatensiö tiesi tasan tarkkaan mihin pallon kertakosketuksella lähetti ja niinpä siihen aikaan Porissa juhlittiin myös maalikuninkaita. Antti Sumiala sekä Luiz Antonio olivat yleensä jo täydessä vauhdissa ennen kuin pallo edes oli ”Tenulla”. Tiesivät sen sinne napsahtavan.
Nyt Litmanen on halukas pelaamaan myös MM-karsintaottelussa Azerbaidzhania vastaan ja kenties matkaa myös Venäjälle ensi viikolla? Littiä on kuvattu lasinilkaksi ja paljon hän on loukkaantuneena ollutkin.
Mutta hän omaa sellaista mitä joukkueurheilija ei voi kaupasta ostaa ja moni huippu istuu sen päällä – nimittäin pelisilmän.

Urheilupolitiikkaa

On monelle henkilölle pelkästään hyväksi erottaa toisistaan politiikka sekä urheilu. Niitä yhdistämällä tulee joskus tahattomia ylilyöntejä, joista esimerkkinä käyköön nyt Puola. Kotimaisia vaihtoehtoja ei kannata tuoda esiin, koska Suomessa ei kuulemma urheilussa politikoida vaan ollaan niin sitoutumattomia kuin Lapissa konsanaan.
Puolassa maan Jalkapalloliiton viranomaiset valitsee maan hallitus ja se ei hyvää tiedä. Parempi sekin miten tehtiin meillä, että Purjehtijain liitto esittää Tuula Tenkasta olympiakisoihin, eikä MM-tittelin voittanutta Sari Multalaa. Lopputulos tosin oli katastrofi itse kisoissa. Mutta Puolassa hallitus nimeää myös jalkapalloliiton tärkeimmät toimihenkilöt.
Sitä eivät Fifa sekä Uefa katso suopein silmin. Puolalle on jo myönnetty vuoden 2012 jalkapallon EM-lopputurnauksen järjestelyoikeudet. Nämä kisat voidaan Uefan ukaasilla nyt siirtää muualle ja Fifa puolestaan on ilmoittanut, että jos maan hallitus yhä puuttuu Jalkapalloliiton asioihin, niin maa suljetaan parhaillaan käynnissä olevista Etelä-Afrikan MM-kisojen karsinnoista.
Voi olla, että jotain on eilen Varsovassa tapahtunut, sillä takaraja umpeutui eilen iltapäivällä.
Ei taida olla varsova puola?

Tiukka on aikataulu

Eipä äkkiseltään olisi uskonut, että Oulun Kärppien ja HIFK:n siirretylle SM-liigaottelulle oli niin vaikea löytää uutta pelipäivää. Se jouduttiin listimään ihan ensi vuoden puolelle ja vielä maanantaipäivälle.
Molemmille joukkueille sopiva uusi pelipäivä löytyi vasta ensi tammikuun lopusta 26.1.2009. Erityisesti Kärppien pelaaminen CHL:ssä vaikeutti sopivan ottelupäivän löytämistä.
Mutta se Suomen vanhempi Kärpät avasi Kaukisliigan kotivoitolla Porissa ja jo lauantaina samaa joukkuetta (Blue Ball Rovaniemeltä) oli kurittanut Rauman UKP.
FBT Porin kotivoitto Salibandyliigassa oli puolestaan historiaa seuran toiminnassa. Nyt kun joku asiantuntija arvioi – ennen sarjan alkua – että liigajoukkueiden harjoitusturnauksissa FBT Pori olisi näyttänyt jo kaikki osaamansa asiat kentällä, niin ei kai Tampereen G-miehet olleet ottaneet opiksi.
Se on hyvä, että Porin urheilutalosta tehtiin heti sarjan alkuun pelottava paikka vastustajille. Tänään FBT on telkkarissa ja kotipeli on 15.10. Seinäjoen Peliveljiä vastaan.

Jarmo Liuhala

7.10.2008 09:17

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva