Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rauma budjetoimassa pakkaselle

Tavoite: Taantuman yli säästöillä

 

Budjetin valmistelussa Raumalla edetään muita ripeämmässä tahdissa ja nyt virkamiesesitys julkistettiin vielä viikon normaalia aikaisemmin.
- Kun se tuli nyt valmiiksi, ei sitä kannata seisottaakaan, sanoi kaupunginjohtaja Arno Miettinen.
Vaikka valmista tuli pian, kaupunginjohtaja painotti budjetin synnyttämisen olleen viime vuotta tuskallisempaa, kun tuleva taloustilanne on täysin arvailujen varassa.
- Viime vuonna sanoin budjettiesittelyssä, että käden pitää olla käsijarrulla. Siellä käsi on nytkin, mutta lisäksi on painettu kytkin pohjaan ja ollaan valmiita tarvittaessa pysähtymään nopeastikin, luonnehti Miettinen tilannetta.
Varpaillaan oleminen on johtanut alijäämäiseen budjettiesitykseen. Virkamiesjohdon esitys lähtee siitä, että verotulojen kasvu tyssää 2,8 prosenttiin, kun nyt elokuuhun mennessä kasvu on ollut 9,5 prosenttia.
- Budjettiesitys lähtee siitä, että verotuloihin ei puututa ja näin päädytään 4,2 miljoonan euron alijäämään, valotti Miettinen.
Kaupunginjohtaja painotti, että hän ei usko höyläämisen autuaaksi tekemiseen vaikutukseen, vaan jos korjauksia tarvitaan, niitä pitää tehdä kunnon ratkaisuilla.
Nyt hän kuitenkin painottaa Rauman kaupungilla olevan puskurissa rahaa, jolla tilapäiset notkahdukset voidaan tasoittaa ja toisaalta budjetti on rakennettu niin, että sen sisällä voidaan reagoida suuntaan tai toiseen tilivuoden aikanakin.

Vanhustyön ja perusterveydenhuollon kehittäminen, koulujen toimintaedellytysten parantaminen ja korjausvelan lyhentäminen nousevat budjettiesityksen painopistealueiksi.
Vanhustyöhön budjettiesitys toisi 21 uutta vakinaista tointa, joista seitsemän on kokonaan uusia. Miettinen painottaa tällä pystyttävän turvaamaan tasapuolinen palvelutarjonta eri yksiköissä, myös Lapissa ja samalla henkilöstömitoitus tulee täytettyä.
Henkilöstön lisäykseen vaikuttaa myös terveyskeskuskuntayhtymän purkaminen ja henkilöstön siirtymisen kaupungin palvelukseen. Tämä parantaa myös Rauman terveyskeskuspalveluja, kun Eurajoen toimipisteen henkilöstö siirtyy myös palvelemaan raumalaisia.
Uutta henkilöstöä Rauman kaupungille tulee terveyskeskuskuntayhtymän lopettamisen myötä 437 henkilöä ja Lapin kuntaliitos tuo 127 henkilöä, mikä nostaa kaupungin henkilöstön määrän 2 276 henkilöön.

Investoinneissa palataan normaalitasolle, eli budjettiesityksestä löytyy rahoitus 13 miljoonan euron investoinneille. Talonrakennushankkeet vievät siitä 5,6, kunnallistekniikka 4,3 ja irtaimistoon investoiminen 3,1 miljoonaa euroa.
Ensi vuonna alkavista hankkeista suurimpia ovat Nanun koulun peruskorjaus ja Lapin kirkonkylän koulun rakennushanke, joiden molempien investointitarve on miljoonaluokkaa.
Investointihankkeissa on useita useammalle vuodelle ajoittuvia hankkeita, mutta yhteistä hankkeille on, että ne painottuvat peruskorjauksiin.
- Toive on, että talousarvio ei toteudu näin alijäämäisenä, mutta se on korkeimman kädessä. Paljon riippuu siitä, millaiset loiskeet rapakon takaa lähteneistä aalloista rantautuu meidän rannoille, pohti Miettinen tilannetta.

Jouko Veijonaho

7.10.2008 09:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva