Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin demariryhmän ja Luukkosen tiet erosivat

Elo: Pitkällä tähtäimellä kaupunginjohtajan mahdollisuudet toimia ovat mahdottomat

 

Viikon takainen Porin perusturvajohtajan valinta on johtanut kaupunginhallituksen sosialidemokraattisen ryhmän ja kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen (sd) täydelliseen välirikkoon. Heidän tiensä erosivat maanantaina ennen kaupunginhallituksen kokousta käydyssä neuvottelussa.
Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Mikko Elon (sd) mielestä Luukkosen toiminta Porin kaupunginjohtajana saattaa käydä mahdottomaksi ilman sosialidemokraattien tukea. Kaupunginjohtaja taas uskoi eilen pystyvänsä toimimaan normaalisti.
Kh:n puheenjohtaja Mikko Elo antoi jo viime viikolla varoituksen siitä, mitä tuleman pitää. Hänen mukaansa demaripäättäjät tuohtuivat Luukkosen toimintaan, kun tämä ryhmän tahdon vastaisesti ajoi perusturvajohtajaksi Terttu Nordmania Kankaanpäästä. Demarit taas halusivat paikalle Porin terveysjohtajan Pekka Satomaan.
Demarien ärsytystä lisäsi se, että Luukkonen iloitsi näkyvästi kaupunginvaltuuston kokouksessa Nordmanin valinnan jälkeen.

Eilen kh:n demariryhmä katsoi, ettei juuri SDP:n tuella täpärästi virkaan valittu Luukkonen enää nauti ryhmän luottamusta, eikä Luukkonen enää osallistu ryhmän kokouksiin. Elon lisäksi ryhmään kuuluvat kh:n jäsenet Ulla Turkki ja Esa J. Wahlman sekä valtuuston varapuheenjohtaja Pirkko Peltomo.
- Demariryhmän ja Luukkosen luottamus on horjunut koko vuoden, kun kaupungissa on tehty useita päätöksiä, joissa Luukkonen ja ryhmä ovat olleet eri linjoilla. Tämä perusturvajohtajan valinta oli vain viimeinen pisara, sanoi Elo eilen.
Eilisessä neuvottelussa Luukkonen korosti toimineensa koko ajan kaupunkilaisten edun mukaisesti, mikä lisäsi demariryhmän ärtymystä.
- Tämä voidaan tulkita niin, etteivät sosialidemokraatit ole toimineet Luukkosen mielestä kaupunkilaisten edun mukaisesti.

Elon mukaan demariryhmän on enää vaikea luottaa Luukkoseen hänen toimiessaan näin, vaikka ryhmä teki Luukkosta valittaessa kaikkien aikojen suurimman poliittisen sopimuksen erityisesti vasemmistoliiton kanssa. Sen sopimuksen perusteella mm. apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen (vas) sai alaisuuteensa useita suuria hallintokuntia, jotka aikaisemmin kuuluivat ykköskaupunginjohtajalle.
Sos.dem. valtuustoryhmä pohtii tilannetta heti kunnallisvaalien jälkeen 27. lokakuuta.
- Mikäli sekin antaa Luukkoselle epäluottamuslauseen, uskon, että pitkällä tähtäimellä kaupunginjohtajan mahdollisuudet toimia ilman suurimman ryhmän tukea käyvät vaikeiksi, jopa olemattomiksi.
Elo uskoi, ettei tilanne vaikuta sosialidemokraattien kunnallisvaalitulokseen Porissa.
- Luukkosen vaikutus demarien politiikkaan on tähänkin asti ollut olematon.

Aino-Maija Luukkonen uskoi eilen, ettei välirikko vaikuta mitenkään hänen työhönsä. Hän sanoi myös, ettei ota ohjeita vastaan yksittäisiltä poliittisilta ryhmiltä.
- Kaupunginjohtajan toimintaa ohjaavat kuntalaki, johtosäännöt ja kaupungin etu. Jos kaupunginhallitus ja -valtuusto katsovat, että kaupunginjohtaja on syyllistynyt virheisiin, silloin niissä toimielimissä mitataan luottamus. Yksittäinen ryhmä ei sitä voi tehdä, Luukkonen sanoi eilen.
Luukkonen myönsi eilen pyrkivänsä siihen, että hän saisi kaikkien ryhmien tuen, mutta samalla hän antoi ymmärtää selviävänsä myös ilman demarien tukea.
- Eilen välirikon jälkeen kaikki esitykseni hyväksyttiin kaupunginhallituksessa yksimielisesti, hän huomautti.
Luukkonen totesi antavansa täyden tukensa alaiselleen apulaiskaupunginjohtaja Laaksoselle hänen työssään. Täten hän antoi täyden tuen myös Terttu Nordmanin valinnalle perusturvajohtajaksi.

 Jukka Vilponiemi

7.10.2008 09:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva