Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Persoonalliset aasit ovat Porin tunnetuimpia julkkiksia

Kuva: Persoonalliset aasit ovat Porin tunnetuimpia julkkiksia

Porin omat julkkisaasit Ihaa ja Urho vetäytyivät viime viikolla Kirjurinluodon aitauksesta viettämään talvea kotitallilleen Ruosniemeen. Aaseja jäi kaipaamaan runsas joukko eri ikäisiä faneja, jotka vierailivat pitkäkorvaisten söpöläisten luona koko kesän ajan lähes päivittäin. Mutta ei hätää: aasit palaavat ilahduttamaan porilaisia taas ensi kesänä ja saattavat saada joukkoonsa uusiakin tulokkaita.

- Luulen, että Ihaa-tamma odottaa varsaa. Isästä ei ole täyttä varmuutta, se voi olla joko Urho tai shetlanninponiorimme Iivari. Aika näyttää, tuleeko sieltä aasivarsa vai muuli, aasien omistaja Katja Laine paljastaa.

Miniaasit Ihaa ja Urho taitavat olla Porin tunnetuimpia julkkiksia, sillä ne viehättävät ja kiinnostavat kaikenikäisiä vauvasta vaariin.
Parhaillaan aasit olla köllöttelevät Ruosniemen kodissaan, jossa niillä on seuranaan joukko shetlanninponeja, yksi hevonen ja yksi talvihoidossa oleva isokokoisempi aasi Emilia.

Ihaalla ja Urholla on juuri nyt menossa jonkinmoinen perheriita, joka saattaa johtua siitä, että kesän kahdestaan viettänyt parivaljakko on jälleen osa isompaa laumaa.

- Urho on kotiin paluun jälkeen alkanut pomotella ja kiukutella ”kesävaimolleen” Ihaalle, joten ne on nyt pidettävä erillään. Sama ilmiö tapahtui jo viime syksynä.

- En tiedä mistä Urhon vihoittelu lopulta johtuu, mutta viimeksi se meni ohi talven mittaan. Toivottavasti nytkin, Katja miettii.

Katja Laineen tallilla asustelee myös keväällä syntynyt muulivarsa Hallatar, jonka äiti on shettistamma Mönni ja isä on Urho.

- Meillä oli jo aikaisemmin muuliori Pähkinä, joka muutti Hattulaan erään lämminveriruunan kaveriksi. Tämä Hallatar eli Halla on tarkoitus pitää itsellä. On mielenkiintoista seurata, minkälainen aikuinen aasin ja ponin risteytyksestä kasvaa.

Ihaan ja Urhon kotitallin perheyhteisö on siis melkoisen kirjava ja mielenkiintoinen. Aaseista ja poneista pitää Katjan ohella huolta joukko innokkaita tallityttöjä, jotka ratsastavatkin joskus.

- Lempeällä ja rauhallisella Ihaalla lapset voivat ratsastaa, mutta arvaamattomamman Urhon selkään en heitä päästäisi. Ihaa myös nauttii harjaamisesta ja hoitamisesta, mutta Urho taas ei ole siinäkään touhussa kovin kärsivällinen, Katja juttelee.

Katja ja shetlanninponit käyvät töissä erilaisissa tapahtumissa ja markkinoilla tarjoten poniratsastusta ja kärryillä ajoa. Katjalla on myös hevostarvike ja -varusteauto, jonka kanssa hän kiertää hevostapahtumissa ja ratsastuskisoissa.

Aasit eivät tee työtä, vaan ilahduttavat muiden elämää persoonallisella olemuksellaan. Ihaa tosin on esiintynyt jonkin verran; se tunnetaan muun muassa Porissa taannoin järjestetyn Ristin tie -tapahtuman aasina, jota Jeesus talutti.

- Silloin osoittautui, että Ihaa on varsinainen cityaasi. Mitä enemmän ihmisiä ja hälinää, sitä paremmin se tuntuu viihtyvän.

- Joskus ajattelen, että kaikki porilaiset tuntevat Ihaan. Kaupassa minulta kysytään lähes joka kerta, että mitä Ihaalle kuuluu, Katja hymyilee.

Ristin tie -tapahtuman lisäksi Ihaa on nähty muutamassa jouluevankeliumissa. Se jaksaa varsin kärsivällisesti seisoa paikoillaan ja ”esittää” aasia Jeesuksen seimen äärellä.

- No joo, yleensä Ihaa on nätisti, mutta sen ensiesiintyminen ei sujunut ihan yhtä hyvin.

- Ihaa ”näytteli” jouluevankeliumin aasia Noormarkun kotiseututalo Kaharilla, kun sille taisi yhtäkkiä tulla nälkä. Se penkoi ja pisteli poskeensa kaikki seimen heinät ja samalla rikkoi päreiksi koko seimen, Katja nauraa.

Maarit Kautto

3.10.2008 08:24

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva