Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Puolueet haluavat kouluihin lisää taitoaineita

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n suuri koulukeskustelu muuttui välillä väännöksi opetusministerin ja opettajan välillä, kun SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kovisteli kokoomuksen Sari Sarkomaata.

 

Kiista koski opetusmäärärahoja. SDP:n mukaan niitä leikataan, kokoomuksen mukaan lisätään.

OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi muistutti tilaisuuden aluksi, että nuorten pahoinvoinnin lisääntyminen saattaa juontaa juurensa 1990-luvun alun leikkauksista koulutyössä.

Kukaan eduskuntapuolueiden edustajista ei kommentoinut Kangasniemen huomautusta saati pohtinut taloustilanteen vaikutuksia kuntien koulutoimeen. Päinvastoin, kaikki puolueet olivat valmiit lisäämään koulujen taitoaineita.

Pisa-Suomen varjopuoli sai edustajat yksituumaisiksi. Taito- ja taideaineita on saatava kouluun lisää, Urpilaisen mukaan vaikka koulupäivää pidentämällä. Hän lupasi naureskellen laatia opetusministerille esityksen tuntikehyksistä, jos se on tarpeen. Sarkomaa oli todennut, että edellisessä muutoksessa näitä aineita leikattiin.

Opetusministeri Sarkomaa muistutti, että opettajien lomautukset on lyhytnäköistä säästöä. Hän vetosi kahdeksaan kuntaan, jotta ne luopuisivat lomautuksista.

- Näiden kuntien talous on samassa jamassa kuin sadan muun kunnan, hän vertasi.

Vasemmistoliiton Martti Korhosen mielestä kuntien syyllistäminen vie harhaan.

- En usko, että kuntien luottamusmiehet ja -naiset olisivat tieten tahtoen laittamassa lapset homekouluihin tai lomauttamassa. Vaihtoehtoja ei oikeasti ole. Se on resursseista kiinni, Korhonen sanoi.

- Kuntakenttä erilaistuu. Demarit ovat varmasti tehneet virheitä, mutta nyt täytyy pitää huoli, ettei meillä ole kohta kahden kerroksen kuntia. Myös lapset joutuvat erilaiseen asemaan, Urpilainen varoitti.

Keskustelu opettajien jaksamisesta ja oppilaiden pahoinvoinnista kärjistyi luokkakokoon. Urpilainen toisti esityksensä 25 oppilaan enimmäismäärästä.

 Hallituspuolueissa epäiltiin koulutilojen riittävyyttä ja pelättiin lasten joutuvan käymään koulua naapurikunnassa.

 - Jos vapaaehtoinen luokkakokojen rajaaminen ei toimi, lainsäätäjien on laadittava laki, Vasemmistoliiton Korhonen sanoi.

Uutisvuodon Peter Nymanin kovistellessa puolueiden edustajat olivat valmiit rajaamaan luokkakokoja. Vain RKP:n Mikaela Nylander halusi pitää päätösvallan luokkakoosta kunnilla.

- Vuonna 2010 vaaditaan kuntapäättäjiltä tahtoa, että satsataan oppilaisiin. Kunnat saavat valtionosuutensa yhdestä putkesta eikä oppilaskohtaisia valtionosuuksia enää tule, Nylander huomautti.

Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä keskustelua seurannut yleisö osoitti varovasti suosiotaan, kun opettajille perättiin lisää palkkaa, sapattivapaata lisäkoulutuksen hankkimiseksi ja opetuksen päivittämistä vastamaan nykyarkea.

Yksittäisiä muutoksia koulutyön kehittämiseksi sateli usealta keskustelijalta. Vihreiden Jyrki Kasvi toivoi, että koululaisten sairastamiset kirjattaisiin työterveystilastojen tapaan. Näin huomattaisiin nopeammin mahdolliset homekoulut ja henkinenkin pahoinvointi. RKP:n Nylander esitti, että epäpätevät opettajat voisivat hankkia pätevyyden joustavasti ilman pitkää opintoputkea.

UP/Birgitta Suorsa

3.10.2008 08:41

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva