Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin kirjaston lainaukset edelleen maan huippua

Kuva: Porin kirjaston lainaukset edelleen maan huippua

Porin kirjastolla on parin viime vuoden aikana ollut 20 maakuntakirjaston vertailussa kolmanneksi suurimmat lainaukset, 25 kirjaa asukasta kohti, mutta viime kesänä Porin lainaukset kääntyivät laskuun.

Kirjastotoimenjohtaja Asko Hursti ei voi kuin arvailla miksi. Hän päättelee yhdeksi syyksi sen, että nousukausi ja ihmisten lisääntyneet varat ovat vieneet asiakkaita kirjaston sijasta kirjakauppaan. Varsinkin pokkarien myynti on kasvanut.
Hursti ennustaa, että talouden taantuessa lainausluvut melko varmasti taas nousevat.

Asko Hurstin mielestä kirjasto on merkittävä  syrjäytymisen ehkäisijä. Jos ei voi ostaa kirjoja tai tilata lehtiä, tietojaan voi päivittää kirjastossa.

Porin kirjaston lainausluvut ovat parina kolmena vuonna käyneet yli kahdessa miljoonassa, mutta nyt lainauksia on vähän alle kahden miljoonan.

Kävijämäärässä on pientä laskua lähinnä verkkokirjaston käytön kasvun myötä.
 
Porin kaupunginkirjastossa - Satakunnan maakuntakirjastossa vietettiin jo Porin perustamisen juhlapäivänä 8. maaliskuuta kirjaston 150-vuotisjuhlaa asiakkaiden kanssa, mutta tänään jatketaan kirjasto-työväenopiston auditoriossa virallisemmalla juhlalla, jossa juhlapuhujana on kulttuuriministeri Stefan Wallin.

Porin 450-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kirjastoa on pidetty iltaisin auki tunnin tavallista kauemmin. Asko Hurstin mukaan jatkosta ei ole päätetty, mutta todennäköistä on, että ensi vuonna pääkirjastoa pidetään auki iltakahdeksaan maanantaina ja tiistaina tai maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona, kun nyt pidennetty aukiolo on neljänä päivänä.

Aineistomäärärahoihin saadaan tänä ja kahtena seuraavana vuonna lisäys Kulttuurirahaston kirjatalkoiden ansiosta. Kun Kulttuurirahasto antaa kaupungille 17 000 euroa, kaupunki panostaa 35 000 euroa.

Kirjatalkoot on parantanut aineistonhankintaa, muttei silläkään ihmeitä tehdä.

– Ei voi hurrata joskaan ei voi kauheasti valittaakaan. Pori on 20 kaupungin vertailussa 11. sijalla, eli aika keskiverto.

Enemmän Hurstia huolestuttaa se, että Satakunnan kuntien kesken on isoja eroja kuntien panostuksessa kirjastoihin. Alueellinen eriarvoisuus on tosiasia.

Hursti uskoo, että maakunnallisen yhteisjärjestelmän rakentaminen tuo tasoitusta. Yhteisjärjestelmässä kaikkien maakunnan kirjastojen aineistot ja asiakasrekisterit kootaan yhdeksi isoksi tietokannaksi.

Samalla saadaan maakuntaan Pirkanmaan Piki-korttia vastaava yksi yhteinen kirjastokortti.

Heli Kokko

3.10.2008 08:28

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva