Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Valtapolitiikkaa ja kauppatavaraa

Kuva: Valtapolitiikkaa ja kauppatavaraa

Tulevissa kuntavaaleissa mitataan monessa kunnassa mm. sitä, onko valtuustossa seuraavat neljä vuotta vasemmisto- vai porvarienemmistö. Viime kunnallisvaalien värikartta osoittaa, että vasemmistoenemmistöisiä kuntia on yhä vähemmän, ja että enemmistö Suomen maalaiskunnista on keskustalaisia.

Kilpajuoksu vasemmiston ja porvarien välillä kuuluukin lähinnä kaupunkeihin ja suuriin kuntiin.

Satakunnassa, jossa sosialidemokraatit ovat noin 30 prosentin ääniosuudella suurin kuntapuolue, näitä kilpajuoksukuntia on useita. Etunenässä ovat vasemmistoenemmistöiset Pori, Ulvila, Harjavalta ja Eura sekä niukasti porvarienemmistöinen Rauma.
Nähtäväksi jää, miten kuntaliitokset vaikuttavat Euran ja Rauman tuloksiin näissä vaaleissa. Harjavallassa vasemmiston ja erityisesti sosialidemokraattien asema vaikuttaa niin vakaalta, että siellä vasemmistoenemmistön jatkuminen lienee kaikkein todennäköisintä.

Ulvilassa vasemmistoenemmistö on yhden paikan varassa, ja Ulvilan tilanne on muutenkin kireä johtuen suuntakiistoista. Pori-myönteisille sosialidemokraateille povataan voittoa ja Jokilaaksoon suuntautuvalle vasemmistoliitolle taas häviötä kuten myös kokoomukselle. Mutta yllätyksiä voi sattua kumpaankin suuntaan.

Porissa tilanne on kaikkein kuumin. Karhukaupungissa voimasuhteet ovat vasemmiston hyväksi 32-27. Porissa erityisesti kokoomuksen uho vasemmistoenemmistön kaatamiseksi on myös kaikkein voimakkain.

Porissa suurinta vastuuta vuosikymmenet kantaneet sosialidemokraatit ovat lähteneet puolustamaan vasemmistoenemmistön säilymistä. Mutta kun vaaleihin on aikaa enää kolmisen viikkoa, on syytä kysyä, kannattaako Porin kaltaisesta vasemmistoenemmistöstä pitää kynsin ja hampain kiinni. Kannattaako demareiden sittenkin puolustaa vain omia asemiaan ja panostaa parin lisäpaikan saamiseen?

Totuushan on ja erityisesti kulunut vuosi on sen osoittanut, että Porissa vasemmistoenemmistö on vain teoreettinen. Käytännön politiikassa vasemmistoliitto on ajanut monessa tärkeässä asiassa demarien ohi oikealta ja tehnyt yhteistyötä pääasiassa kokoomuksen kanssa. Heikoimmassa asemassa olevien porilaisten etujen ajaminen on jäänyt yksin sosialidemokraattien harteille. Mitä iloa siis on vasemmistoenemmistöstä, josta ei ole mitään iloa?

Vasemmistoliiton ryhmä on Porissa jakautunut kahtia; vasemmiston yhteistyötä vielä arvostavaan ay-siipeen ja nuorempaan pyrkysiipeen, jonka suurimpana pontimena näyttää olevan valtapolitiikka keinoja kaihtamatta.

Kaupunginhallituksessa konkarin ottein kaikkia ja kaikkea pyörittävä Pekka Träskelin sekä valtuustoryhmässä porras portaalta nouseva Juha Sandberg näyttävät neuvottelevan vasurien puolesta mieluummin kokoomuksen Pentti Kilkun kuin demarien Esa J. Wahlmanin tai Mikko Elon kanssa.

Lisäksi vasemmistoliiton taustalla naruja vetelee eräänlaiseksi superapulaiskaupunginjohtajaksi noussut Aulis Laaksonen (vas). Ja tuntuu soppaa hämmentävän vielä jokunen muukin.

Tuorein osoitus tästä kaikesta oli Porin perusturvajohtajan vaali, jossa demarit jäivät lähes yksin Pekka Satomaan taakse, ja jossa johtavilla virkamiehilläkin näyttää olleen sormensa pelissä.

Yhä vahvempia ovat huhut, että Aulis Laaksonen uhkasi vasemmistoliiton ryhmää erolla, mikäli Satomaa valitaan perusturvajohtajaksi. Demariryhmällä taas ovat edessä loppukahinat kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen (sd) kanssa.

Perusturvajohtajan vaalin yhteydessä on huhuttu poliittisista kaupoista, joilla Juha Sandbergille olisi pedattu virkaa kaupungin hallinnosta. Sandberg on tämän itse kiistänyt, mutta ei ole salaisuus, että kaupungin virka kiinnostaa häntä.

Demareita on syytetty nyt kaupan hieronnasta, mutta kukaan ei tiedä, mitä kokoomus ja vasemmistoliitto ovat Junneliuksen palatsin hämärissä sopineet. Edessä on kaikenlaisia valintoja ja huhuja.

Kansliapäällikkö Olli Juusela (kok) on lähestymässä eläkeikää. Kokoomus on tiettävästi puuhaamassa hänen tilalleen kaupunginsihteeri Lauri Kilkkua (kok). Toisaalta, mikäli Noormarkku päättää liittyä Poriin, on Noormarkun kunnanjohtajalle Ilmo Marttilalle (kok) löydettävä jokin johtopaikka. Entä, jos Kilkku saa Juuselan paikan, kuka valitaan kaupunginsihteeriksi?

Kauppatavaraa siinäkin.

Jukka Vilponiemi

3.10.2008 08:48

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva