Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porilaisten päivä ja vähän muutakin

Kuva: Porilaisten päivä ja vähän muutakin

Porin kaupunki on juhlinut 450 vuotta. Porin nimikkopäivää vietettiin viime viikonloppuna. Päivän kiinnostavin tapahtuma oli toriparlamentti-patsaan paljastus. Väkeä oli kuin helluntaiepistolassa.
Kun pressut puheiden saattamana otettiin patsaan päältä pois, jäi suu hieman auki, sillä torilla katseli toisiaan kolme ukkoa ja yksi seisoi päällään.

Väkijoukosta tuli välittömästi kommentti ”se päällään seisova on Ahlaisten Heikki”. Tiedä häntä, Heikki oli erikoinen persoona, mutta en koskaan nähnyt häntä päällään seisovan.

Patsaat palvelivat välittömästi lapsia kiipeilytelineenä. Tekijä joka oli paikalla totesi tarkoituksen menneen oivalliseen maaperään, koska hän nimenomaan toivoi, että lapset ottaisivat patsaskokoelman omakseen. Ja näin hän siinä kävi.

Pori-Seuralle pitää antaa kiitokset ja tunnustus hyvin toteutetusta patsashankkeesta. Toivotaan, että torin toiminta vilkastuu patsaan myötä. Patsas vetää katsojia ja samalla nauttimaan torikahvit ja ostamaan pientä purtavaa mukaan.

Eetun aukiolla oli vastaavaan aikaan kaikkien puolueiden esittäytyminen. Kommunistit olivat ainoita, jotka eivät vaivautuneet tulemaan paikalle. Ihmisiä oli tungokseen asti ja puolueet esittäytyivät vuorotellen lavalla.

Jokainen paikalla ollut ehdokas sai esittäytyä ja sanoa mielipiteensä. Ikävä vain, että esittelyjaarittelut venyivät ja venyivät. Kukaan ei tahtonut kuunnella, mitä lavalla olevat ehdokkaat puhuivat. Tuntui vähän siltä, että ehdokkaat esittelivät ohjelmiaan toisilleen. Kuntalaiset olivat jossain muualla. Kai tällainen markkinameno kuuluu nykyisin politiikan tekoon. Paremminkin tilaisuus olisi voinut mennä.

Lauantai iltana oli Kirjurinluodolla juhlailotulitus. Katselimme vaimoni kanssa mahtavaa ilotulitusta todeten, että kyllä insinööri sentään on viisas. Jäi hyvä mieli, kun lähti ilotulituksen jälkeen kävelemään poispäin. 

Eräs kuntalainen kysyi, mitä ilotulitus maksoi. Summaa en tiedä, mutta sen tiedän, ettei sitä maksettu veronmaksajien pussista. Kyllä se ainakin sen arvoista oli. Kerran sitä 450 vuodessa näin juhlitaan.

MTV sai Porin päivän vastaanotolla kunniamaininnan Suomi Areena tapahtuman järjestämisestä ja toteuttamisesta. Erityisen iloinen olin, kun MTV:n Esa Nieminen sai Porin kaupungin avaimen koko Suomi Areenan ideoinnista. Hän ei ottanut kunniaa itselleen, vaan jakoi sen herrasmiehenä koko ”joukkueelleen”.

Tunnustettava on, että Suomi Areena on nostanut merkittävästi Porin imagoa. Monina vuosina Poria on aiheettomasti ryvetetty milloin mistäkin asiasta. Nyt tuntuu siltä, että myönteinen tuuli on alkanut puhaltaa Poriin päin.

Meillä oli Porin päivänä vieraita Pohjanmaalta ja kuljimme tilaisuudesta toiseen. He ihmettelivät Porin lukuisia tapahtumia, patsaanpaljastuksia, kaupungintalon korjausta, kauniita puistoja ja elävää toria, josta voi ostaa maan mainiointa kalaa.

Meillä Porissa on paljon hyviä asioita, joita me itse läheltä huomaa. Täytyy välillä kutsua vieraita kauempaa, että huomaisi itsekin kaupunkimme myönteiset puolet.

Perusturvajohtajakin tuli maanantaina valituksi. Valtiot. maist. Terttu Nordman astuu isoihin saappaisiin. Toivotaan, että hän onnistuu tehtävässään. Porvariehdokas Nordman oli myös kovasti vasemmistoliittolaisten mieleen.

Sosialidemokraattien mielestä nykyinen terveysjohtaja Pekka Satomaa olisi ollut henkilö, joka olisi osannut tämän tehtävän parhaiten hoitaa. Hävisimme ja pulinat pois.

Kun vaalin tulos julistettiin, virkamiesten riemu valtuustosalissa oli niin silmiin pistävää, että se herätti kummastusta ainakin sd-valtuutettujen keskuudessa.

Paljon puhuttu vasemmistoyhteistyö ei tälläkään kerralla pelannut, taitaa sen aika olla ohi. Edessä olevat kunnallisvaalit näyttävät suunnan siinäkin kysymyksessä ja sen tuloksen mukaan me toimimme. Se on demokratiaa.

Tulevatko Noormarkku ja Pori tekemään kuntaliitoksen vielä loppuvuoden aikana?

Hyvä kysymys, epäileviä tuomaitakin jo löytyy. Eräät noormarkkulaiset kunnanvaltuutetut ovat antaneet ymmärtää, että kuntaliitosasia tulisi siirtää seuraavalle valtuustolle.

Noormarkun ja Porin sosialidemokraattisilla valtuustoryhmillä on yhteinen kanta kuntaliitoksen puolesta. Mitä enemmän yhdistymisasiaa siirretään, sen vaikeampi vääntö on edessä. Jos liitos siirtyy uusille valtuustoille, alkaa sama vääntö alusta. Aikaa ja tupakkia kuluu ja kuntalaiset kärsivät.

Esa J. Wahlman

2.10.2008 08:50

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva