Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Technip pinnalla vedenalaisilla rungoilla

Öljyntuotantolauttojen runkojen valmistukseen erikoistunut Technip Offshore Finland Porin Mäntyluodossa aikoo työllistää väkeänsä jatkossakin valmistamalla runkoja ja muita "vedenalaisia" järeitä tuotteita. Uutuutena on öljyntuotantoon tulevien suurien kelojen lisäksi mm. Norjan vuonoihin rakennettavien tuulivoimaloiden runkojen valmistus. Myös voimaloiden runko-osat tulevat lauttarunkojen tapaan lähes kokonaan merenpinnan alle ankkuroitaviksi - kuten kelatkin.

 

- Tilanne näyttää hyvältä myöhemmin, mutta ensi vuodelle on tilauksissa uhkana monttu. Toisaalta vielä on aikaa korjata tulevankin vuoden tilannetta, toteaa toimitusjohtaja Pekka Rouhiainen.

Rouhiaisen mukaan Technip myy lauttarunkoja "aggressiivisesti".  Näkymät ovat lupaavat, vaikka kaavailtuja tilauksia on siirretty myöhemmäksi.

Tuulivoimalan mallirungon ensimmäiset lohkot saatiin juuri yhdistettyä. Mikäli voimalahanke onnistuu, se saattaa tuoda huomattavasti tilauksia. Hyvä jalansija on jo saatu suurten säiliöiden valmistamisessa mm. Nesteelle.

Lauttarunkojen myyntityöhön valjastettiin myös edellinen toimitusjohtaja Rolf Öhman, 69, joka pitkään työskenteli Yhdysvaltain öljyteollisuuden keskuksessa Houstonissa.

- Öhman pääsee oikealle eläkkeelle vasta kaksi lauttatilausta hankittuaan, Rouhiainen lohkaisee.

Technipin runsaasta 500 työntekijästä on toistaiseksi lomautettuina 140 henkilöä. Osa heistä on lomautusaikana töissä muualla, mm. Hollming Worksilla. Lomautettujen määrä on supistunut keväästä huomattavasti, mutta täystyöllisyyttä ei ole luvassa vuoden lopuksikaan. Alkuvuodesta 2009 kuormitus alkaa jälleen vähenemään, ellei nopeasti työllistävistä konepajatuotteista saada sopimuksia. Lauttarungon tilauksesta menee valmistuksen aloitukseen puolisen vuotta.

- Onhan niitä lomautuksia ollut. Aika usein on kuitenkin päästy vähemmillä pakkolomilla kuin on pelätty, kelan päätyosaa kokoava levyseppä Jussi Uurainen ennakoi varovasti.

- Helpompaa olisi lomautukseenkin jäädä, jos sen päättymisajan tietäisi, viereisellä jigillä työskentelevä levyseppä Veikko Viljanen tuumaa.

Esa Ilves hitsaa ensimmäisiä saumoja Norjaan menevän tuulivoimalan runkoon. Prototyypin odotetaan johtavan tilauksiin, mutta vasta koekäytön ja muun tutkimuksen jälkeen.

- Parasta olisi saada lauttarunkotilaus, mutta neuvottelut venyvät. Kai myös tilanne Yhdysvaltain rahamarkkinoilla vaikeuttaa, samoin dollarin heikko kurssi, Ilves pohtii.

Pääluottamusmies Antti Kivirannan mukaan työllisyystilannetta seurataan rauhallisina. Tänä vuonna on lopputilin toistaiseksi ottanut alta kymmenen työntekijää.

- Saa sitten nähdä, palaavatko esimerkiksi Hollming Worksilta kaikki takaisin. Mahdollisesti jotkut jäävät väliaikaiseksi tarkoitettuun työpaikkaan.

Markku Lehtisalo

2.10.2008 08:44

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva