Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Uusin voimin ja vanhoin

Kuva: Uusin voimin ja vanhoin

Verkot on sitten kudottu ja veteen heitetty. Puolueet ja vastaavat ovat julkaisseet ehdokaslistansa, joita oletettavasti on kunnissa hyvinkin tarkkaan syynätty. Ehkäpä ei niinkään sen takia, että oma äänestettävä olisi hakusessa, vaan siksi että päästäisiin kummastelemaan tämän tai tuon nimen löytymistä ties miltä listalta.

Vammalaan perustettiin muutama vaalikausi sitten Vammalan Parhaaksi eli VaPa. Alusta perin kävi selväksi, että se joka käänteessä kävi demarien kimppuun. Niin jaloon puuhaan se saikin kerätyksi myös sellaista väkeä, jollaista emme suurin surminkaan olisi omalle listalle ottaneet.

Nyt käydään vaaleihin kasvaneena Sastamalana. Viime kuntavaaleissa sillä alueella Vammalassa VaPalla ja Mouhijärven sitoutumattomilla ehdokkaita kaikkiaan 55. Nyt sitten Sastamalassa sitoutumattomien lista on koonnut 12 ehdokasta! VaPan päämies on siirtynyt bisneksen tekoon ja kokoomuskin korjannut joukosta omansa. Vapa on nyt katkennut, sanoi minulle karkkulainen demari.

Näin käy, kun ei ole ohjelmaa minkään puolesta, ollaan vain jotakin tai joitakin vastaan. Ja kun ei ole niitä unelmiakaan eikä sen puoleen täyttä käsitystä tästä arkipäivästäkään.

Tästäpä pääsenkin sopivasti taas muistuttamaan, että onneksi viime vuosisadan alussa Forssaan kokoontuneilla tovereilla oli unelmia. Oli unelmia ja meillä nyt 8-tuntinen työpäivä, kansanterveyslaki, peruskoulu, neuvolat ja vaivaistalojen paikalla vanhainkoteja ja palvelutaloja jne.

Nykyisiä ja tulevia aikoja valaisemaan meillä demareilla on käteen sopiva pieni vihkonen nimeltäänkin ”Pieni kirja suurista unelmista.” Ei siinä kerrata historiaa – siinä kirjoitetaan tulevain aikojen historiaa. Takakansi sanoo, että ”Unelmista todeksi. SDP” Kirja on uuden puheenjohtajamme viesti meille ja muillekin.

Mitäpä, jos tuo kirjanen saisi nyt vaaleissa valittavat valtuutettumme ja meidät muutkin toimimaan kuten kirjasessa sanotaan eli ”Me emme usko politiikkaan, jossa ei ole vaihtoehtoja. Emme usko politiikkaan, joka toistaa kerta toisensa jälkeen, että meillä ei ole varaa”!

Minä tuon ajatuksen ottaisin hyvin todesta ja sellaiseksi sen toveri Jutta on varmaan tarkoittanutkin. Onhan kirjasen viimeinen virke näin koruton – Vaihtoehdottomuuden aika on ohi.

Kun tuon lausuja on opettaja ja semmonen entinen minäkin, niin laajentaisinpa sen vielä opetukseksi sdp:n eduskuntaryhmällekin, jota viime vaalikaudella taidettiin kohdella kaltoin. Sille kuulemma joskus vain kerrottiin, mitä muualla oli sovittu. Ja että se, mikä oli jossakin sovittu tarkoitti sitä, että eduskuntaryhmä tottelee. Niin että tässäkin mielessä tuon pienen kirjasen viimeinen virke ”Vaihtoehdottomuuden aika on ohi” on hyvin kohdallaan.

Perussuomalaiset, jota olen tottunut kutsumaan sille mielestäni sopivammalla nimellä perssuomalaiset, odottavat kuntavaaleista lopullista läpimurtoaan. Murto tai ei, mutta kyllä puolue ilmeisesti prosentuaalisesti eniten lisää kannatustaan. Perssuomalaiset on oikeistopopulistinen puolue ja painoa tässä on sanan alkuosalla.

Omien havaintojeni mukaan puolue on onnistunut keräämään varsin sekalaista porukkaa ehdokkaikseen. Puolueen jäseneksi pääsee vain puoluejohdon hyväksymä eli siinä porukassa kaikki on korkeemmas eli puheenjohtaja Soinin käres.

Soini taisi lupailla Sastamalankin suuntaan, että hänen porukkansa mukaantulo valtuustoihin tuo kokouksiin väriä ja liikettä. Muutaman tuntemukseni perusteella uskon kyllä, että niin käy. Mutta uskon minä senkin, että kuntalaisten asiat eivät siitä parane. Riitelemällä ja mahlottomia ehlottelemalla kun ei kuntaakaan hallita saati kehitetä.

Kuuntelin juuri paikallisesta radiosta vaalikeskustelua. Siinä kokoomuksesta perssuomalaisiin lähteneeksi loikkariksi itseänsä mainostanut suupaltti totesi mm., että Suomessa on ollut jo liian monta demarioikeusministeriä ja siinä syy nykymenoon. Niinpä!

IKL mainosti vielä kesällä 1939 Hämeenlinnassa eduskuntavaaleihin itseään näin:

”Haluatko punaista diktatuuria v.1918 murhia, ryöstöjä ja hävityksiä. Ellet halua, äänestä Isänmaallista Kansanliikettä” Tämmöstä löytyy oikeiston historian kopasta, vaan emmepä taida sitä kopioida. Kataiselle tässä olisi, ettei tarvisisi meiltä vohkia.

Timo Roos

30.9.2008 08:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva