Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Juhlivan Porin Päivät

Kuva: Juhlivan Porin Päivät

Viikonvaihde on 450-vuotiaan Porin juhlaa. Urheilullisesti Pori on merkittävä kaupunki aina joukkuelajeissa, mutta vuosien saatossa menestystä on tullut myös yksilöurheilussa. Harvalla Suomen kaupungilla on esittää seitsemän elossa olevaa olympiamitalistia, joten tänään puolilta päivin kannattaa päivystää Promenadikeskuksen paikkeilla, jolloin nämä urheilijamme ovat esittelyssä. Jotta nimet olisivat etukäteen tiedossa, niin paikalla pitäisi olla Toini Pöysti, Kaarlo Kangasniemi, Jouni Grönman, Joni Nyman, Kyösti Laasonen, Jyri Kjäll ja tietenkin Leo-Pekka Tähti. Vastaavaa tilaisuutta nähdä tämä ryhmä tuskin jatkossa tulee, joten olkaa valppaana Kävelykadulla välillä 11–12.

Kaupunki pitää mitalisteille oman juhtatilaisuutensa iltapäivällä, mutta Promenadikeskuksessa on nähtävissä porilaista urheiluhistoriaa.

Kun olympiamitalistien lajivalikoimaa katsoo, niin sekin taitaa kuvastaa Porin erittäin laajan urheilukirjon tasoa, sillä ryhmässä on edustaja hiihdosta, kaksi painonnostajaa (koko Suomessa on lajissa vain kolme mitalistia), kaksi nyrkkeilijää, yksi jousiampuja sekä paralympialaisten kolminkertainen kultamitalisti pyörätuolikelauksessa.

Näille, kotikaupunki Poria tunnetuksi tehneille olympiamitalisteille pitää antaa suuri kunnioitus ja nyt siihen on kaikilla mahdollisuus!

Mittava määrä joukkueita

Pori on esillä aikuisten joukkuelajeissa pääsarjatasolla niin monessa lajissa, ettei moni ihan heti huomaa. Kun kuljeskelette Porin Päivän markkinoilla, niin miettikääpä ne seurat, jotka ovat pääsarjatasolla miesten tai naisten lajeissa.

Ei ole mikään helppo tehtävä, sillä joukkueita riittää aivan uskomaton määrä tämän kokoisesta kaupungista. Eikä tarvitse edes laskea mukaan aivan Porin kupeessa – vielä – olevia seuroja.

Sen verran vihjeenä voi sanoa, että porilainen koripallo sekä lentopallo ovat päässeet valahtamaan, kohtuullisesti sanoen, hieman alhaiselle tasolle, mutta on näissäkin todella Porin perinteisissä lajeissa valoa taas näkyvissä. Nämä lajit tarvitsevat tulisieluisen vetäjän sekä lajin monitoimihenkilön. Sellainen oli aikoinaan lentopallossa Kusti Ceder, joka hallitsi lajin alusta loppuun. Kun Kustia ei enää ole, niin eipä juuri lajissakaan juhlita.

Helppo havaita, että urheilu edelleen tarvitsee henkilöitä, jotka omaa aikaansa laskematta toimivat lajin hyväksi. Kyllä perälaudalle aina sitten jotain tarttuu.

Uusin pääsarjalajimme

Siitä on viisi vuotta kun Porissa pelattiin vahvan jalansijan joukkuelajeissa saavuttaneen salibandyn miesten pääsarjaa.
Nyt Porilla on jälleen mukana viikonvaihteessa alkavassa Salibandyliigassa joukkue. FBT Pori nousi hyvän rakennustyön jälkeen lajin pääsarjaan. Kun aikoinani ensimmäisiä kertoja tutustuin lajiin, niin mukana olivat Vahteran veljekset, Kalevi ja Jari.
Sitten tapahtui jotain ja joukkue putosi pääsarjasta.

Nyt FBT Porin vastuuvalmentaja on Sami Väre, mutta liigajoukkueessa on mukana myös Porin Mister Salibandy, Jari Vahtera.
Kyse on valtakunnallisestikin merkittävästä pääsarjapaikasta, sillä kilpailu lajin huipulla on kovaa ja kaiken lisäksi Suomi kuuluu jopa salibandyn maailman kärkimaihin. Laji näkyy myös kuvaruudussa ja tuo sitä kautta näkyvyyttä Porille. Jo tässä vaiheessa on syytä pistää almanakkaan päivä 7. lokakuuta. FBT Pori nähdään Urheilukanavalla suorana nähtävässä tv-ottelussa, jossa isäntänä toimii Espoon Oilers.

On hyvin mahdollista, että myös Porin urheilutalon kotiottelussa esiintyy FBT Pori. Kevään tv-ottelut päätetään loka- marraskuussa.

PoPa-Päivää huomenna

Huomenna on merkittävä satakuntalainen jalkapallotapahtuma Porin stadionilla, kun jo nousunsa miesten jalkapallon Ykköseen varmistanut Porin Palloilijat aloittaa PoPa-Päivän Porin stadionilla jo kello 12.

Kun varsinainen Kakkosen sarjaottelu alkaa kello 14, niin edeltävä parituntinen kuluu erilaisten tapahtumien merkeissä. Tarjolla on hernekeittoa, elävää musiikkia ja lapsille muistoksi ilmapalloja sekä 200:lle minijalkapallo!

Aikuisille tapahtumassa on hyvän jalkapallon-ottelun lisäksi myös talkshow, jonka esittää näyttelijä Tuija Piepponen.
Toki tärkein tapahtuma on peli, jossa kohtaavat satakuntalaiset Kakkosen joukkueet. Porin Palloilijat saa vieraakseen Rauman Pallo-Iirot, joten erittäin hyvin on sarjaohjelman laatija osunut kohdalleen.

Nyt kun PoPan nousu on selvä, niin toki raumalaiset haluavat näyttää taitonsa Porin stadionilla. Jännitettä voi jostain syystä olla?'

Länsirannikon salaatti

Huomenna kello 19 alkaa Porin Isomäen jäähallissa SM-liigaottelu Porin Ässien ja Turun Palloseuran välillä.

Vaikka pääkaupunkiseudun medioissa on railakkaasti arvosteltu Porin Ässien toimintaa sekä henkilövalintoja (Alpo Suhonen ja Pentti Matikainen), niin kahden nähdyn kotiottelun perusteella Porin Ässät on pelillisesti mennyt viime kauteen verrattuna huomattavasti parempaan suuntaan.

Nyt vastaan tuleva TPS on siitä erikoinen seura, että se jo ennen SM-liigakauden alkua ilmoitti seuran tämän kauden menevän jopa 105 000 euroa pakkasen puolelle. Kun yleensä budjetit eivät tahdo toteutua, niin voipi olla, että turkulaiset eivät kansoita liigaotteluissa Turku-hallia edes tuon miinusbudjetin edellyttämällä määrällä. Tosin ei yleisötavoitekaan ole kuin 5800 per kotiottelu, mutta silloin hallissa on mainoksiakin enemmän kuin maksaneita katsojia.

Ässien pelillinen ilme on siis erilainen. Mukana olevat nuoret uskaltavat haastaa ja luistelua riittää. Kyllä nyt kaukalossa pelaa erilainen patajoukkue kuin muutamana edellisenä kautena.

Seikka on saletti.

Liikettä riittää

Mikäli haluaa ehtiä jokaiseen Porin Päivien tapahtumaan, niin se vaatii huolellista laskemista. Eikä silti ehdi joka paikkaan, sillä liikettä riittää.'

Silti kannattaa tutustua tarjontaan ja valita niistä ainakin parhaat päältä. Toki ohrankryynivelli ja rusinasoppa pitää ehtiä nauttimaan ja sitten ohjelma onkin vapaa.

Ja vaikka ”Pori 450 komia kaupunki sikses” onkin viikonlopun kovin anti, niin silti yksi urheilupuolen asia huolestuttaa.
Formuloissa ajetaan Singaporessa sunnuntaina kello 15 Suomen aikaa sen historia 800:s osakilpailu. Se ajetaan iltakilpailuna katuradalla. Kimi Räikkönen kuulemma pärjää hyvin, koska on tottunut iltaliikkuja, mutta eniten huolestuttaa Singaporen tiukka lainsäädäntö ”Räkä” Räikkösen osalta.

Sakkoa tulee suut ja silmät täyteen mikäli Singaporessa syö purukumia, roskaa tai kävelee päin punaisia.

Pahin on silti edessä. Syljeskelemisestä tulee kovat rapsut, joten räkä on syytä pitää sisällä!

Jarmo Liuhala 

 

26.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva