Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sosiaali- ja terveyspalvelut SDP:n ykkösasia Porissa

Sosialidemokraatit korostavat Porin kunnallisvaaliohjelmassaan sitä, että kaupungin on turvattava asukkailleen laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut. Ohjelmassa paneudutaan porilaisten arkipäivän hyvinvointiin.

Demarien päällimmäinen viesti on, että kaupungin talouden pitää olla tasapainossa. Kun talous on kunnossa, pystyy kaupunki säilyttämään asukkaille tasokkaat palvelut.

 

Talous on pidettävä kunnossa kuitenkin maltillisella veroprosentilla. Vaaliohjelman mukaan mukaan Porin tuloveroprosentin pitää olla maan keskiarvon alapuolella. Keskiarvo on nyt hieman alle 19 prosenttia, ja Porissa se on 18.

Porin sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtajan Esa J. Wahlmanin mukaan kannanotto mahdollistaa sen, että vaalikauden aikana veroprosenttiin voidaan tehdä tarvittaessa pieni korotus.

Palveluissa tärkeimpänä Porin sosialidemokraattien vaaliohjelmassa on hyvien terveys- ja sosiaalipalvelujen turvaaminen.
- Sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistämisellä haetaan tehokkuutta, että kuntalaiset saavat nämä palvelut helpommin ja nopeammin yhden luukun kautta. Onnistuessaan organisaatiouudistus mahdollistaa hoitojonojen lyhenemisen ja mm. nopeamman pääsyn lääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolle.

Wahlmanin mukaan kuntalaisilta tulee eniten valituksia juuri siitä, että lääkärin vastaanotolle on vaikea päästä. Hän pitää kohtuuttomana esimerkiksi sitä, että kunnalliselle hammaslääkärille pääsyä pitää odottaa jopa 6-7 kuukautta.

Lisäksi alueelliset terveyspalvelut mm. Meri-Porissa ja Ahlaisissa on saatava samalle tasolle kuin keskustassa. Esimerkiksi Pihlavaan tehtiin hieno terveysasema, mutta henkilökuntapulasta johtuen palvelu siellä ei ole sellaista kuin pitäisi. Jotain pitää keksiä.

Vanhustenhuollossa sosialidemokraatit ovat tyytyväisiä siihen, että Porissa on erikoistuttu palveluasumisen kehittämiseen.
- Vanhusten palveluasuntoja hankitaan lisää noin 60 paikan vuosivauhdilla, ja me ajamme tämän tavoitteen toteutumista.
Lisäksi edessä on isojen vanhustentalojen remontteja ja niiden uudelleen organisointi.

- Vanhustentaloistakin olisi tehtävä Ruskakodin tyyppisiä palveluasuntoloita, ja samalla on kehitettävä vanhustenhuoltoon liittyviä avopalveluita kuten ruokahuolto ja kotisairaanhoito. Palvelut on vietävä niiden tarvitsijoiden luokse.

Lisäksi sosialidemokraatit haluavat pitää lasten kunnallisen päivähoidon ajan tasalla. Kotihoidon tuen Pori-lisää pitää jatkaa, mutta tärkeintä on päiväkotipaikkojen riittävä määrä.

- Pori on uudistanut päiväkoteja viime vuosina, mutta siinäkin Meri-Pori on jäänyt huonommalle.

Koulukiinteistöjä pitää demarien mielestä kunnostaa kiihtyvällä tahdilla.

Wahlmanin mukaan Porissa tarvitaan nyt koulujen kunnostus.- ja remonttisuunnitelma kustannusarvioineen.

- Porin vanhat koulurakennukset kärsivät joko kosteusvaurioista tai muista puutteista, joita on ryhdyttävä korjaamaan. Siihen on valmistauduttava jo nyt. Vaikka oppilasmäärät vähenevätkin, pitää kiinteistöjen olla kunnossa.

Kouluruokailuun demarit haluavat myös lisärahaa, ja ruoka pitäisi valmistaa kaupungin omissa yksiköissä; joko pienemmissä keittiöissä tai keskitetymmin.

- Porvarihallituksen toimien takia ruoan kustannukset ovat nousseet niin paljon, ettei kouluruokailuun varatulla määrärahalla pärjätä. Tarvitaan tuntuvia korotuksia, koska Pori valmistaa kouluruoan jo nyt maan keskiarvoa huomattavasti halvemmalla, ja koska kouluruokailulla on lapsen elämässä tärkeä rooli.

Leipäjonot eivät kuulu demarien mielestä hyvinvointiyhteiskuntaan, vaikka puolue antaakin tunnustusta ruoka-apua antaville järjestöille.

Vaaliohjelmassaan sosialidemokraatit vaativat Poriin erityistä köyhyyspoliittista ohjelmaa, jonka avulla ryhdytään parantamaan syrjäytyneiden asemaa. Samalla puolue painottaa valtiovallan roolia köyhyyden poistamisessa.

Pitkäaikaistyöttömien työllistämistoimia pitää jatkaa Porin työttömyystilanteen parantamiseksi.

Jukka Vilponiemi

 

26.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva