Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pori mut mimmone?

Kuva: Pori mut mimmone?

Taas ollaa viikol, ko fiirataa poripäivää. Se pannee väkisinki kyssyy et mimmone Pori? Ittel soo iha klaarii, mut ans ol ko kuulustelet kahjaa ni kyl tullee melkomoist polemiikkii. Kysyinki iha pahhuuttas murrepiiriläisilt ninko oikee tehtävän et ”mitä porilaisuus o?” Tykkäsi siit saavani hiukka osviittaa tähä sepustukseeni. Joku sano et porilaisuus o me. Nii onki, just stää se o munki miälestäni. Jonku toise funteerauksest sai kuva, et olit sää mis vaa vaik ulkomaillakki ja kuulet pauhattava porrii ni kyl tullee hyvä olo. Yhtäku se o tää mee oma murre, se porilaisuure yks viktine vivahre. Yhre miälest o viho viimist, jos kehtaa morkat ettei muka tääl Poris ol mittää muil viisattavvaa.

Porilaisuus o pirullisuut skriivas yks ja jatko viäl et kotipaikast ylpeilyy. Millai mahtaa ol tua pirullisuure kans, onk se sittenkää mittää just porilaist, konnettei mul kumminka siit ol nii esimerkkii antaa. Yhres plaris luki et porilaiset o ain hiukka varuillas ja saa torellissii kampraateiki vast aikai takkaa ja varmistettun. Sama tälläs viäl paperil, et onkai tälläi silti ain ennenki ollu. Se et me täkäläiset nii vähätellää luannikkaasti itteemme ja siin samas kyl sit muikki oli kovi mone miälest tääl nii tavallist. Passaa tällät tähä ny se hyvä esimerki täst vähättelyst, ko sää telefuneeratessas aljat fläysäämäl et mää vaa täält soittele taik ei mul mittää asjaa ol, mut konnei ol pauhattukkaa trykkii aikaa. Kotifrovvat ussei pruukaa sannoo ja, et ole vaa ollu koton. Ja olisko se tämävuatine julistee pränttiki hiukka ninko vähättellyy? Kyl must Pori o iha oikeesti kommee kaupunki ja sammaa miält o moni muuki.

Ja sit viäl lissää listattui kraapaleit porilaisuurest ninko tämäki, et me tääl ollaa olevinas ina parempii ko muut ainaski omast miälestämme. Olisko se sit nii et, ”mää ole meilt ja muut o mee krannist. Ei ol vissiinkä vaikeet tunnistaa porilaist jol o melkei ninko keeneis tua nekatiivisuure kaut asjoihi kattomine. Eikä sekkää ettei porilaiset ainaka nuaret kuulemma tual mailmal hevil san kotikaupunkiis. Vaikkei se silti yhtää helpaa ko ne kyl tunnistettaa koht puhheest ja oikee hyvi täst mee vertaas vail olevas nuatist. Joku piiriläisist oli kekannu senki et tääl Poris kriinaa mualt tulleit se meikäläiste trafiikkimeininki. Ollaa ninko oltas ainoit tiäl liikkuvii ja ain oikees. No tämäki pannee funteeraa, et ollaa vai me tommosii? No sillai yhres paperis luki kumminki. Ei paha kohtuut, ko jollekki oli tullu miälee hajukki, jolsei hais maltaat taik hyvä ruispuuro ni sit venttiileist tullee paperifapriiki krääsä tai onk se se Koresooni. Tähä sanosi et hyvä seki et o hajuaisti tallel ko nii moni kuuluu inttävä, ettei haist mittää.

Mont oli täs asjaa hiukka ninko siält huanommalt kantilt, mut kyl oli sit ylistystki Poril oikee roppakaupal. Siin sai osas mee nätit maisemat ja tämähetkine ruskaki oli tällätty sentää merkil. Poripäivä tulevii trahteerauksii kehuttii jo etukättee kai vissii vanhast muistist, nii ohrakryynivellii ko rusinasoppaaki. Sillaiki tuli sanottuu et jos enämpi pyytää o kyl kranttu. Jokkee moni kehu, jälliil olevii fapriikeit, Pori torrii, Yyterii, Kirvatsii ja vaik mitä…

Porilaisuus o elämätapa ja me porilaiset ollaa just ninko ollaa. Yhret tätä ja toiset toist. Värtteerattaa ny vaa toine toistamme ja ollaa tytyväisii. Kyl poripäivää ränttää fiirat ja tällät flakuki fleijaamaa…

Ulla Leino

26.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva