Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Halleissa hiljennyttiin

Kuva: Halleissa hiljennyttiin

Tiistai oli päivä, jollaisia ei pitäisi tulla. Kauhajoella tapahtui sellainen veriteko koulumaailmassa – taas – että jää miettimään, mikä meitä suomalaisia vaivaa? Yksiselitteistä vastausta liki samanlaiseen koulussa tapahtuneeseen kuin Jokelassa, ei löydy, mutta silti niitä etsitään. Mutta tärkeintä kai olisi estää vastaavanlaiset tapahtumat tulevaisuudessa. Tiistaina pelatuissa sarjaotteluissa vietettiin minuutin hiljainen hetki uhrien muistolle. Tämä minuutti tuntui pitkältä Porin Isomäen hallissa ennen SM-liigaottelun alkua. Erityisen synkältä hiljainen hetki tuntui varmaan Lappeenrannassa, jossa hiljennyttiin myös SaiPan osaomistaja Jussi Markkasen traagisesti Moskovassa kuolleen 4-vuotiaan pojan muistolle.

Näin ei pitäisi tapahtua, mutta tutkimattomat ovat kohtalon tiet. Nyt järkytys valtaa mielen sekä ajatukset. Silti elämä jatkuu.
Varmuudella tapahtumia käydään läpi vielä pitkään ja ehkä jossain joku suunnittelee jo seuraavaa murhenäytelmää. Ei näitä tietenkään pitäisi tulla, mutta kuitenkin herää kysymys, miksi Suomessa jo kaksi vajaaseen vuoteen. Henkinen pahoinvointi ei sittenkään saisi purkautua näin dramaattisesti.

Varmasti kaikki tiistai-iltana ennen SM-liigaottelujen alkua ehtivät pohtia mielessään tuon hiljaisen minuutin aikana, kuinka pieni lopulta onkaan ihminen.

Syvä osaottoni kaikille niille, joita tämä viimeisin tapahtuma kosketti läheisesti.

Tuulinen valmentajan työ

Tuskin on jalkapallomaailmassa kunnolla päästy julkaisemasta edellisiä Veikkausliigan päävalmentajan potkuja, niin eikös jo uusi kajahtanut ilmoille. Turun Palloseura antoi niin kutsutusti potkut valmentajalleen Martti Kuuselalle vain viisi kierrosta ennen liigan loppumista ja vastuun otti kakkosvalmentaja John Allen.

Mainittakoon nyt, että TPS oli menettänyt mahdollisuutensa mitaleille, mutta joukkue ei ollut kuitenkaan vaarassa pudota pääsarjasta. Siinä mielessä Turun potkut yllättivät.

Hyvin kuitenkin viesti meni perille Kymenlaakson suuntaan, jossa Myllykosken Pallo-47, tutummin MyPa, otti vihjeestä vaarin ja roiskaisi pihalle Kotkasta Anjalankoskelle siirtyneen Janne Hyppösen. Myös tässä tapauksessa vastuun ottaa kakkosvalmentaja, joka MyPassa on Janne Lindberg.

Tässäkin seurassa ratkaisu tapahtui tilanteessa, jossa joukkueella ei ole mitalimahdollisuuksia, eikä myöskään putoamisvaaraa olemassa. Valmentajan saamat potkut aivan kauden loppuvaiheissa eivät ole Suomessa kovin yleisiä – pikemminkin voidaan puhua harvinaisesta tapahtumasta Suomen korkeimmalla sarjatasolla.

Tutuksi ovat sen sijaan tulleet Euroopan suurseurojen antamat lähtöpassit päävalmentajalle/managerille. Siellä jo pari avauskierroksien tappiota saattaa pyöräyttää sekä palloa että valmentajaa.

Tämä tapahtuu siis suomalaisessa jalkapallossa, jossa näämmä vaatimustaso on muutaman vuoden sisään noussut valtavasti. MyPan antamassa potkujen meriselityksessä viitataan epämääräisesti siihen, ettei Hyppönen ole toiminut vaatimusten sekä tavoitteiden mukaisesti. Syitä on kuulemma useita ja ne ovat merkittäviä.

Kummallisia asioita Suomessa tapahtuu tällä hetkellä.

Mistä tulee seuraava uutinen

Se ei kuulemma ole enää uutinen, että tennispelaaja Jarkko Nieminen putoaa jatkosta, mutta se kuulemma on jos hän pääsee. No, uutisoidaan, että Nieminen selviytyi vaivatta ATP-turnauksen toiselle kierrokselle. Vielä isompi uutinen siitä tulee, mikäli hän pääsee kolmannelle kierrokselle!

Normaalisti Suomessa tapahtuu SM-liigassa valmentajien osalta. Jos nyt ”normaalia” ajankohtaa muistellaan, niin pian alkavat olla käsillä ne hetket jolloin uutista pukkaa tältä rintamalta. Jopa syyskuussa on tapahtunut, mutta yleisin ajankohta on lokakuun loppu.
Nyt kun lähes kaikki itseään kunnioittavat asiantuntijalehdet ovat päässeet pamauttamaan Porin Ässiä Pentti Matikaisen palkkaamisesta, niin voi alkaa seesteisempi aika. Veikkaajassa Liiga varvas (Vesa Rantanen) antoi käyttöömme kaiken asiantuntemuksensa, joten ei puutu enää kuin Urheilulehden tarkemmat pelikirjat Ässien nykytilanteesta.

No, kyllä Petteri hommansa hoitaa ja tänään saamme tietää mikä on vinksallaan. Koskahan se tieto tulee esiin, että sekä jalkapallo ja jääkiekko ovat maalintekopelejä. Ja ovat yksinkertaisia lajeja kaiken lisäksi.

Voitat ottelun, mikäli teet ottelussa yhden maalin enemmän kuin vastustaja. Tätä se Jukolan veljesten lukkarikin pänttäsi veljesten kalloihin ABC-kirjallaan.

Vai, oliko se nyt ihan noin?

Arvotaan seuraava valmentaja

Viimeistään tiistaisen Ässien kotiottelun jälkeen alkoi moni huomata, että eivät jääkiekon perustat ole mihinkään muuttuneet.
Eikä tarvitse edes numeroida. Ässät hienon pelin HIFK:ta vastaan ja sen 7-3 voitto oli ansaittu. Huomiota kiinnitti se, että vastustaja ohjattiin yleensä kulmiin ja omat hyökkääjät pyrkivät suoraan kohti vastustajan maalia. Siinä ei nuorukaisia huimannut yksi vastaan yksi -tilanteessa haastaa vastustajan kokenutta puolustajaa. Se hämmästytti ja hermostutti HIFK:n pakkikaluston, joka on sentään melko nimekästä kaartia.

HIFK:n riveissä kiinnitti huomiota se, että mikä olikaan Kip Brennanin rooli. Miestä ärsytti eniten se, ettei hän tahtonut saada millään kiinni liukkaasti luistelevia Ässien nuorukaisia, joista lopussa kohteeksi joutui Sakari Salminen. Onneksi Alpo Suhonen havaitsi Brennanin jälleen – pelin lopussa – jahtaavan Salmista.

Nyt olisi odottanut Kari Jaloselta suoraa vastausta siihen, miksi hän päästi nuorikaista uhkailevan Brennanin yleensäkin jäälle, sillä tätä ”pelimiestä” oli viltti kutsunut jo toisessa erässä.

Voipi olla, että lottopallo putoaa viime kauden Kärpät Suomen mestaruuteen valmentaneen Kari Jalosen kohdalle. Seuralla on SM-liigan kolmanneksi suurin budjetti ja kalliit pelaajat, mutta periaatteessa liigajumbo. Taitaa olla lokakuukin liian pitkä kausi Jaloselle. Kojo on silti hieno mies sekä hyvä valmentaja, mutta Stadi ei näytä hänelle sopivan!

Liki liippasi

Oulun Kärppien tiistainen voitto Rauman Lukosta ja vielä vieraissa taisi ainakin hetkeksi rauhoittaa Matti Alatalon pallin heilumista (tarkoittaa tuolia). Nimittäin lottopallo oli hänenkin kohdallaan lähellä osua, sillä ei Juha Junno pitkään kalliin ryhmän rämpimistä olisi seurannut.

utta jos ihmetellään, niin ihmetellään kunnolla. Aikoinaan TuTosta (Turku) Porin Ässiin pelaajaksi siirtynyt Pekka Virta on saanut hyvän valmentajan maineen. Nyt kun KalPan materiaali on kunnossa, ja kun pääomistaja Sami Kapanen kehuu päävalmentaja Pekka Virtaa, niin taustalla on vankkaa tietoa jääkiekkomaailmasta, eikä taivaallisen rauhan aukiolta.

Espoon Bluesin päävalmentaja Petri Matikainen hankki kannuksensa jo viime kaudella (hopeamitalit) ja joukkue haluaa tällä kaudella olla jopa mestari. Voi se onnistuakin, mutta ei sillä, että kierrätetään kaikkia ulkomaalaisia tasapuolisesti. Maalivahti Bernd Brückler on sen verran kova poika, että antaa hänen torjua niin pitkään kuin itse haluaa.

SaiPaa valmentaa porilaislähtöinen Ari-Pekka Selin, apunaan porilaislähtöinen Ari Santanen. Hyvin ovat pojat karjalanmurteen oppineet, sillä tulokset puhuvat puolestaan. Surullinen tiistai ja silti kaatui Ilves vallan puhtaasti.

Ei aina natsaa

Rauman Lukkoa valmentava Rauli Urama hankki kannuksensa päävalmentajana Tapparassa ja kyllä Raumalla kakkosvalmentajana tuli toimittuakin. Nyt Uramaa arvostetaan jo omassa joukkueessa, mutta niinhän se on, että aina ei havaita kuinka hyviä miehiä omassa joukkueessa onkaan.

Se täytyy näyttää ensin ikään kuin naapurin pellolla.

Tänään Lukko saa vastaansa TPS:n.

SM-liigan kausiopas ”Jääkiekko” arvioi ennen kauden alkua joukkueiden pelaajat ja tällä aasilla on hyvä ratsastaa ja DNA Areenalla voi seurata osuiko lehti arvioissaan.

TPS:n kovin laukoja on Aki Berg, joka on myös rajuin taklaaja sekä joukkueen vahvin mies. Tosin tiistaina Berg satutti leikatun olkapäänsä, mutta pystynee pelaamaan. Taitavin mailankäsittelijä on Marko Kiprusoff (tiistaina 500 liigaottelua täyteen). Paras aloittaja sekä paras puolustava hyökkääjä on Aki Uusikartano, nopein luistelija Tuomas Suominen, pahin ärsyttäjä Tomas Sinisalo. Raumalla muuten kannattaa katsoa ketä ärsyttää!

TPS:n tuleva tähti on Casper Santanen. Koska lauantaina TPS tulee Isomäkeen, niin samat arviot ovat edelleen voimassa.

Aina hännille

Kun Satakunnasta nousee, lajissa kuin lajissa, joukkue maan pääsarjaan ja on jo siellä, niin yleensä asiantuntijat rankkaavat sen putoajaehdokkaaksi. Poikkeuksina ovat Lukko ja Pesäkarhut.

Miesten salibandyliigaan nousi FBT Pori. Kai arvaatte mille sijalle sitä ennakoidaan?

Mutta huomenna on tarkoitus syventyä FBT Porin liigan alustunnelmiin. Joukkueen valmennuksesta vastaava Sami Väre ja kakkosena toimiva Porin Mister Salibandy, Jari Vahtera kertovat miten kauteen on valmistauduttu ja mikä on päätavoite joukkueella.

Ennen jalkapallon naisten liigan alkua Nice Futis tuomittiin Ykköseen. Nyt näyttää vankasti siltä, että sarjapaikka säilyy.
Hiukan samanlaiset ajatukset oli FBT Porin pojillakin: puskasta on hyvä ampua.

Vahinko, että ihan normaalissa elämässä toteutuu sama ajatus.

Jarmo Liuhala

25.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva