Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Liitossopimus lupaa mannaa noormarkkulaisille

Kuntaliitos on toteutettaisiin liittämällä Noormarkun kunta Porin kaupunkiin vuoden 2010 alussa. Kaupungin nimenä olisi jatkossakin Pori, ja myös Porin vaakuna säilyisi.
Koska liitos tapahtuisi kesken vaalikauden, yhdistettäisiin Porin kaupunginvaltuusto ja Noormarkun kunnanvaltuusto sellaisenaan 86-paikkaiseksi valtuustoksi, jonka jäsenet valitaan kummassakin kunnassa tulevissa lokakuun kunnallisvaaleissa. Seuraavissa vaaleissa palattaisiin 59-paikkaiseen valtuustoon.

 

Muussa hallinnossa Noormarkun edustavuus toimielimissä taataan niin, että Porin kaupunginhallituksen paikkamäärä nostetaan yhdeksästä yhteentoista, ja noormarkkulaisille taataan vuoteen 2016 saakka vähintään kaksi paikkaa. Lauta- ja johtokunnissa Noormarkulle taataan 1-2 paikkaa lautakunnan koosta riippuen.

Lisäksi perustetaan erillinen 9-jäseninen Noormarkku-toimikunta, joka valvoo yhdistämissopimuksen toteuttamista ja tekee Noormarkun aluetta koskevia esityksiä.

Porin kaupunginjohtajana jatkaisi Aino-Maija Luukkonen. Apulaiskaupunginjohtajien nimiä ei sopimuksessa ei vielä mainita, vaan johtavien viranhaltijoiden asema ja vastuu sovitaan kolmen kuukauden kuluttua valtuustojen yhdistämispäätöksistä. Selvää kuitenkin on, että myös Noormarkun seitsemälle nykyiselle johtajalle löytyy paikka Porissa.

Porin ja Noormarkun vakinaisille viranhaltijoille ja työntekijöille luvataan työpaikka liitoksen jälkeen entisin ehdoin, joskin tehtävät voivat vaihtua. Sama koskee lakkautettavan Luoteis-Satakunnan kansanterveystyön kuntayhtymää.

Henkilöstölle annetaan viiden vuoden työpaikkatakuu, ja palkat harmonisoidaan kolmen vuoden kuluessa. Käytännössä harmonisointi tarkoittaa sitä, että noormarkkulaisten työntekijöiden palkat nostetaan Porin kaupungin tasolle.

Vaikka liitoksen päätavoite on turvata kuntalaisille palvelut, on tavoitteena myös hillitä menojen kasvua. Tavoitteena on, että laajentuneen kunnan kunnallisveroprosentti vuonna 2010 on 18 prosenttia, joka on Porin nykyinen veroprosentti. Noormarkussa se on 19,5. Noormarkun asukkaille alennus tietää keskimäärin tuhannen euron säästöä vuodessa.

Valtiolta saatava 5,04 miljoonan euron yhdistymisavustus eli porkkanaraha käytetään sopimuksen mukaan laajentuvan kunnan toimintaedellytysten parantamiseen ja alijäämän kattamiseen.

Porkkanarahaa käytetään erityisesti koulu-, terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelujen vahvistamiseen sekä mm. rakennustoimintaan Noormarkussa.

Palveluissa nykyisille noormarkkulaisille luvataan samantasoiset lähipalvelut kuin heillä on nyt. Noormarkkuun perustetaan erillinen lähipalvelukeskus, josta alueen asukkaat saavat perusturvan lähipalvelut kuten lääkärien vastaanotto, hammaslääkäripalvelut sekä neuvola-, päivähoito-, kotihoito- ja perhepalvelut.

Noormarkun sairaala liitetään hallinnollisesti osaksi Porin hoiva-, hoito- ja sairaalapalvelujen kokonaisuutta. Vanhusten palveluasumisessa huomioidaan noormarkkulaisten vanhusten tarve ja halu asua Noormarkussa.

Lähipalvelukeskus olisi myös Pomarkun ja Merikarvian lähipalvelukeskus, kun Porin seudulle muodostetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alue vuoden 2010 alussa.

Noormarkun lasten päivähoito säilyy omana lähipalvelualueena.

Perusopetuksessa varmistetaan lasten koulunkäynti Noormarkun alueella, ja Noormarkun nykyinen pääkirjasto muuttuu Porin seitsemänneksi aluekirjastoksi, jolla puuhataan uusia tiloja nykyiseltä kunnantalolta.

Lukiolaiset jatkaisivat opiskeluaan Porin keskustan lukioissa, jonne sisäänotto tapahtuu keskiarvojen perusteella ilmaan Noormarkku-kiintiötä. Lukion aloituspaikkoja pyritään kuitenkin lisäämään.

Vapaa-ajan puolella kaupunki ylläpitää jatkossakin Noormarkun nykyisiä liikuntapaikkoja, ja alueen asumispalvelut luvataan turvata.

Maaseudun elinvoimaisuus säilytetään jatkamalla yksityistieavustuksia sekä parantamalla liikenneyhteyksiä. Erityismaininnan sopimuksessa saavat Noormarkkua halkova valtatiet 8 ja 23, Pohjoisen satamatien jatke, Peräkyläntie, Kairilantie ja Ruosniementie.

Asuntoalueet kuten Palstakallio ja Mäntylä rakennetaan loppuun. Noormarkun keskustan osayleiskaava tarkistetaan, ja valtateiden varteen Porin ja Noormarkun välille laaditaan osayleiskaava.

Noormarkku saanee uuden lämpölaitoksen kaukolämmön varmistamiseksi. Muina rakennushankkeina sopimukseen on kirjattu urheilutalon peruskorjaus vuonna 2011, nykyisen kunnantalon peruskorjaus uuteen palvelukäyttöön sekä kevyen liikenteen väylät valtatie 23:lle Noormarkun ja Söörmarkun välille, valtatien ja Vanhan Söörmarkun tien välille sekä Rauhalammintielle.

Jukka Vilponiemi

25.9.2008 09:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva