Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nyt pitäisi antaa työrauha

Kuva: Nyt pitäisi antaa työrauha

Lueskellessani noita suurempia aviiseja, niissä jopa ivaillaan Porin Ässille siksi, että seura palkkasi pelaajakoordinaattoriksi ex-toimitusjohtaja (HIFK) Pentti Matikaisen. Se toki myönnetään, että Ässät teki nuoren kiekkosyksyn kiinnostavimman peliliikkeen. Mutta ironiaa tuntuu olevan mukana enemmän kuin tarpeeksi. Ässät on palkannut päävalmentajaksi Alpo Suhosen, toistaiseksi voimassa olevalla sopimusnimikkeellä ja nyt mukaan tuli siis Matikainen. Hätäisimmät povailivat jo, että tuleva urheilutoimenjohtaja, jonka toimenkuvaa Matikainen nyt myös rakentaa, olisi Matikainen itse. Eilisessä Ässien infossa oli paikalla HC Ässät Pori Oy:n puheenjohtaja Pentti Ahola valottamassa hallituksen päätöksen taustoja.

Ässät teki taannoin seitsemän kohdan kehittämisohjelman, jonka sisään Matikaisen palkkaaminen todella sisältyy. Tarkoitus on kasvattaa seuraa ammattimaiseen suuntaan ja niin, että jokaisella mukana olevalla seuran palkatulla henkilöllä olisi selkeä vastuualue. Tietenkin tärkein osa-alue on kuitenkin urheilun sekä talouden yhteen toimivuus. Niinpä Ahola kertookin, että jo ensi kaudelle seuran edustusjoukkueen pelaajabudjettia on tarkoitus kasvattaa kahteen miljoonaan euroon (tällä kaudella 1,450 miljoonaa euroa).

Samalla muualla ivaillaan, että kuka SM-liigapelaaja olisi nyt niin pipipää, että suuntaisi muuttokuormansa kohti Poria! Tässä kohtaa monen on syytä huomata sellainen pikkuseikka, että jääkiekko on pelaajalle ammatti. Kun niitä euroja löytyy riittävästi, niin eipä siinä pelaaja-agentti pistä hommalle estettä – tienaahan siinä sivussa itsekin – joten ehkä olosuhteet ovat erittäin merkittävässä osassa kun seuraavan kauden pelipaikkaa pohditaan.

Jopa piintyneen ja pitkään jääkiekkoa seuranneen fanin on myönnettävä, että Isomäen jäähalli ei varmasti kuulu SM-liigan viihtyisimpiin! Katsotaan miltä kantilta tahansa.

Itse asiasta kuultuna

Pentti Matikainen oli eilen lehdistötilaisuudessa kertomassa näkemyksiään Poriin tulosta. Ei siinä tarvita sen suurempaa syytä kuin se, että tällä osa-alueella Pena on yksi Suomen vahvimmista osaajista.

Matikaisen mielestä kyseessä on haaste, joka sisältyy urheilun ydinalueen piiriin. Hän myöntää avoimesti olevansa sillä alueella vahva. Suhteita on pitkän valmennus- ja seuratyön aikana tullut varmasti paljon. Niin kotimaahan kuin ulkomaille. Eli kun Ässät hakee pelaajakoordinaattoria, niin Matikaisella taitaa riittää meriittiä kylliksi.

Toki Matikainen myönsi keskustelleensa myös Kari Takon kanssa ollessaan seuraamassa Porissa Ilves-ottelua. Tapahtuiko Takon eroamisilmoitus jo silloin, jäi kaikilta kysymättä, mutta Takko itse kertoo pohtineensa asiaa pari päivää Uudessakaupungissa ja vasta sitten tehneensä ratkaisunsa, joka oli eroaminen myös seuran hallituksesta.

Moni varmaan jossittelee asiaa suuntaan jos toiseen, mutta yksinkertaisesti kannattaa kysyä sellaista seikkaa, että voiko niittää ennen kuin on edes kylvänyt?

Näin kuntavaalien alla moni tekee sitä jo, mutta toki ihannekoti olisi omakotitalo järven rannalla keskellä kaupunkia.
Mikä olisi hienompaa kuin heittää uistinta olohuoneen sohvalta (tietenkin ikkunasta ulos) ja katsella samalla vaikka Englannin Valioliigan ottelua?

Samalla kellonlyömällä

Porin ja Rauman välillä on 50 kilometriä valtatietä numero kahdeksan. Se ei ole matka eikä mikään jos haluaa seurata sekä Ässien että Lukon kotiotteluja.

Satakunnasta löytyy melkoinen määrä jääkiekon ystäviä, jotka eivät ole lyöneet lanttejaan kummankaan seuran puolesta, vaan haluavat seurata jopa kummankin kotiotteluja.

Uskokaa tai älkää, mutta sellaisiakin on.

Siksi esimerkiksi tänään on monelle valinnan paikka, kun sekä Ässillä että Lukolla on molemmilla kotiottelu SM-liigassa. Eikä siinä vielä kaikki – molemmilla on äärettömän mielenkiintoinen vastustaja.

Sattuneesta syystä Ässien kotivastustaja HIFK kiinnostaa uudestakin syystä ja Lukko puolestaan saa vastaansa hallitsevan Suomen mestari Oulun Kärpät. Otteluissa on panosta ja paljon. Porissa ovat vastakkain melko heikosti aloittaneet joukkueet, kun Raumalla taas Matti Alatalo saa kokea, ettei kovankaan joukkueen valmentajana oleminen ole mitään herkkua.

Sikälikin mielenkiintoista, että HIFK:n Poriin luotsaa Kärpät viime kaudella mestariksi valmentanut Kari Jalonen. Kun pääkaupunkiseudulla oli Jokereilla, HIFK:lla sekä Espoon Bluesilla kotiottelu täsmälleen samaan aikaan, niin se näkyi myös katsojamäärissä.

Eli kuten eräs henkilö asiallisesti totesi, että hallissahan on enemmän mainoksia kuin katsojia. Ainoat seurat jotka jopa hyötyvät nykyisestä otteluohjelmasta, ovat Ilves ja Tappara. Niille kun ei molemmille pysty järjestämään Hakametsän halliin samanaikaisesti alkavaa kotiottelua!

Helsingissä Jokerien ja HIFK:n fanit eivät liiemmin toisten pelejä käy katsomassa ja Espoosta ei edes syljetä stadiin päin. Mutta Pori-Rauma -akseli onkin aivan oma lukunsa jääkiekossa.

Hiihtoliitto on montussa

Kyllä on Suomen Hiihtoliitto sotkenut omat asiansa perusteellisesti. Nyt Suomea edustavan mäkihyppääjän tai yhdistetyn edustajan pitäisi maksaa leirityksiä omasta pussistaan. Tai niistä palkkioista, joista liitto on urheilijalle velkaa!
Siinä on niitetty ennen kuin on kylvetty!

Urheiluruutu kyseli sunnuntaina, että miten tähän on oikein tultu? Ensinnäkin liitto lähetti ohjelmaan varapuheenjohtajansa, jonka selitykset eivät mahtuneet edes sille kuuluisalle sivulle seitsemän.

Kovin ollaan jämäkkää kun joku Harri Olli töppäilee, mutta kun itse liitto sitten töpeksii, niin kukaan ei ota vastuuta siitä, ettei yhteistyökumppaneita löydy. Eikä urheilija itse saa markkinoida itseään ilman liiton lupaa.

Jo on melkoiseksi hullunmyllyksi mennyt hiihtoniilojen touhu. Ei ole yllättävää, että alppiväki puuhaa omaa liittoa ja kaikella todennäköisyydellä ensi kuussa on sellainen liitto perustettu.

Ei kaikkea tapahtunutta sentään Kari-Pekka Kyrön piikkiin voi enää laittaa!

Turun tauti

Hiihtoliiton kannattaisi pitää seminaari Turussa.

Ihan perusteluna vain se, että siellä rahahommat menevät ihmeellisesti vinksalleen. TPS ilmoittaa jo ennen SM-liigan alkua, että se tavoittelee kuluvalta kaudelta ”vain” 105!p000 euron tappiota. Kova on sekin tavoitteeksi, sillä ei ainakaan Turkuhallissa ole väkeä pullistellut, joten hyvä jos tuolla summalla selviää.

Mutta hyviä rahoittajia sielläpäin tuntuu löytyvän, koska myös jalkapallo TPS palkkaa ensin varmuudella Suomen kovapalkkaisimman valmentajan, Martti Kuuselan, ja antaa sitten hänelle potkut, kun Veikkausliigaa on enää viisi kierrosta pelaamatta.

Joku tolkku urheilussakin pitää olla, sillä jalkapallon TPS on nyt seitsemännellä sijalla ja säilyy varmuudella sarjassa. Mutta tukija onkin pankkiiri Seppo Sairanen.

Melkoinen piikki TPS:n lihassa jalkapallossa on saman kaupungin FC Inter, joka johtaa Veikkausliigaa ja saattaa jopa voittaa mestaruuden. FC Interille uskaltaa jo kauden tässä vaiheessa luvata mitalin (värin ei väliä), mutta on FC Interilläkin kova tukija, laivanvarustaja Stefan Håkans, joka aikoinaan perusti seuran omalle pojalleen.

Mutta Håkans on rakentanut seuraa hienosti. Voisi sanoa kuten eräs ammattimies: vaikka keskinkertaista yrittää, niin hyvää pakkaa tulemaan!

Paljon sopimuksia

Tiedot kertovat, että porilaiset naisten pääsarjoissa pelaavat seurat, Pesäkarhut ja Nice Futis ovat jo tässä vaiheessa pistäneet ensi kauden sopimuksia kuntoon niin monta, että perusrunko on kummallakin koossa.

Molemmilla seuroilla on myös urheilutoimenjohtaja. Pesäkarhuilla hän on Petri Kaijansinkko ja Nice Futiksella Jouni Joensuu.
Nyt kun Ässät kaavailee urheilutoimenjohtajaa viimeistään jo ensi kaudella, niin nämä esimerkit kertovat, että jos hyvä henkilö hommaan löytyy, niin se taitaa maksaa itsensä takaisin. Varmasti Suomessa on jääkiekossakin todellisia moniosaajia, mutta mikäli yhdelle henkilölle lyödään liian monta hommaa, niin susille menee.

Jokaiselle osa-alueelle pitää löytyä oma vastuuhenkilö. Mutta tämä edellyttää myös rahaa. Voi olla, ettei jääkiekon SM-liigaseura saa itselleen yhtä halpaa – ja tehokasta – urheilutoimenjohtajaa kuin näillä kahdella naisten pääsarjassa pelaavalla seuralla on.
Tosin ei ole aavistusta kummankaan palkasta, mutta ainakin lajitietous on molemmilla hallussa. Se tieto meikäläisellä on!
Liian paljon seuratoimintaan on viime vuosina päässyt siipiveikkoja, jotka käyttävät omaksi edukseen seuran imagoa. Esimerkkejä olisi monesta kaupungista – jopa Porista ja Raumalta – mutta nimet saavat jäädä unholaan. Moni kuitenkin nämä henkilöt on itse bongannut.

Hyviä työmiehiä – ja halvalla – on vaikea saada. Valtiota pyydetään monessa apuun, mutta samalla unohdetaan, että useassa pienessä seurassa toimii hyvinkin aktiivinen talkooväki. En edes uskalla kuvitella, että seurojen sisällä tehty talkootyö joskus pantaisiin verolle. Niinhän keisari Augustus teki kaikelle kansalle.

Se oli niitä aikoja.

Jarmo Liuhala

23.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva