Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mauri Paasilinna siirtyi jatkosodasta kylmään sotaan

Porilaistuneen kirjailija Mauri Paasilinnan uusin romaani sijoittuu kylmän sodan alkuvaiheisiin, vuoteen 1951. Kylmän sodan kauppamiehet kertoo tarinan suomalaisista kaukopartiomiehistä, jotka CIA lähettää tiedusteluretkelle Neuvostoliittoon. Kirja asettuu luontevasti kirjailijan historiallisten romaanien aikajatkumoon, sillä Paasilinnan neljän romaanin mittainen Rovaniemi-sarja sijoittui jatkosodan vuosiin.

 

- Jouduin edellisten kirjojeni taustatyössä perehtymään toden teolla historiaan, ja sieltä raottui tämä sodan jälkeinen aika. Suomessa vallitsi tuolloin mielenkiintoisia ristikkäisiä ilmiöitä - hävitty sota, jälleenrakentaminen, vallankumouspelko, Neuvostoliiton miehityspelko. Erityisesti kylmä sota leimasi meidänkin asemaamme, sillä maantieteellisen sijaintimme takia kiinnostimme automaattisesti myös länttä, Paasilinna valaisee.

USA:n johdolla länsivallat tukeutuivat suomalaisten kaukopartiomiesten apuun saadakseen selville, mitä rautaesiripun takana tapahtui. - Kaukopartiomiehillä oli aatteellisia, mutta myös taloudellisia vaikuttimia tehdä vaarallista vakoilutyötä. Tämä on vaiettu aihe, johon ajattelin puuttua. Viime aikoina asiasta on tehty tutkimuksia, jotka ovat olleet romaanini pohjana.

Paasilinnalla on selkeät mielipiteet romaaninsa kuvaaman aikakauden yhteyksistä nykyhetkeen. - Entinen Neuvostoliitto ja nykyinen Venäjä ovat suurvaltoja, jotka ovat aina imperialistisia ja harjoittavat etupiiriajattelua. Kuten Yhdysvallat, myös Venäjä ajaa omia etujaan pienten valtioiden resursseilla. Tämä on kylmä tosiasia, jonka takia puolustusvalmiudestamme on pidettävä tarkkaa huolta, kirjailija varoittaa.

Mauri Paasilinnan tie kirjailijaksi ei ole tavanomainen. Entinen virkamies aloitti kirjailijanuransa vasta 50-vuotiaana jäätyään työttömäksi, kun kuntasektori kohtasi taloudellisia vaikeuksia.

Vanhempien veljien Ernon, Arton ja Reinon kirjailijan urat eivät toimineet nuorelle Mauri Paasilinnalle kannustimena samalle tielle, vaan päinvastoin. - Veljeni tarjosivat pelottavia esimerkkejä siitä, että tuolla ammatilla ei elä. Näin pienellä kielialueella ei ole rikkaita kirjailijoita. Tämä on maailmanlopun ammatteja, ojankaivuun ja lottoamisen välimuoto, Paasilinna murjaisee.

Viisikymppisenä Mauri Paasilinna harkitsi yritystoiminnan käynnistämistä, mutta päätyi sittenkin kirjoittamaan. - En pitänyt taloudellisia asioita tärkeinä, sillä niistä ei ole elämänsisällöksi. Kun ensimmäinen käsikirjoitukseni meni kustantajalta läpi, olen jatkanut tällä tiellä.

Vuonna 1997 julkaistusta esikoisestaan lähtien Paasilinna on saanut aikaan jo kolmetoista kirjaa. Miehen asenne omaa työtään kohtaan on ollut alusta asti ankara. - Jos johonkin ryhdyn, panostan siihen kaikkeni. En istu ja odota inspiraatiota, vaan teen töitä, kirjailija painottaa.

Paasilinnan synnyinseutu Lappi ja sen luonto toimi innoittajana miehen ensimmäisille tarinoille. Sosiologinen aspekti vaihtui laajemmaksi yhteiskunnalliseksi perspektiiviksi vuonna 2004 käynnistyneessä Rovaniemi-sarjassa.

Vaikka Paasilinna on innostunut taustatutkimustyöstä, tietokirjailijaksi hän ei aio ryhtyä. - Fiktion kirjoittajalla on se etu historian tutkijaan nähden, että tutkijan täytyy tarkistaa kaikki faktat ennen kuin voi julkaista tuloksiaan. Historiasta syntyy vääristynyt peili, koska virallinen historia ei kerro kaikkea. Kirjailija voi fiktion keinoin kertoa todempaa historiaa. Tässä on se pieni harmaa alue, joka minua kiinnostaa.

Mikko I. Elo

23.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva