Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin vanhasta hautausmaasta uudenlainen uurnahautausmaa

Kuva: Porin vanhasta hautausmaasta uudenlainen uurnahautausmaa

Porin seurakuntayhtymä ottaa vesitornin vieressä sijaitsevan vanhan hautausmaan uudelleen käyttöön. Kesän aikana hautausmaasta on muokattu uudenlaista hautauskulttuuria palveleva uurnahautausmaa. Ensimmäiset uurnat lasketaan hautoihin lokakuun puolivälissä.

Uurnahautaukset ovat Porissa viime vuosina lisääntyneet jatkuvasti. Käppärän hautausmaalla ei ole enää uurnapaikkoja ja metsähautausmaa taas on monien mielestä liian kaukana. Porin hautauksista 62 prosenttia on tuhkauksia, kun koko Suomessa niitä on keskimäärin 30 prosenttia.

- Isojen kaupunkien joukossa meillä on kuitenkin vielä kirittävää, sillä niissä tuhkausten osuus hautauksista on 70-80 prosenttia, ylipuutarhuri Sari Salow summaa.

Porin vanha hautausmaa oli käytössä vuosina 1809-1890. Sen jälkeen sinne on haudattu muutamia kymmeniä vainajia sukuhautoihin – viimeksi noin 50 vuotta sitten. Käppärän hautausmaa valmistui 1884.

Uudelle uurnahautausmaalle valmistuu ensimmäisessä vaiheessa 2 448 uurnapaikkaa, joiden on laskettu riittävän kymmeneksi vuodeksi. Uurnapaikat ryhmitellään 36 haudan alueiksi. Hauta-alueet ympäröidään reunakiveyksellä.

Suvulle luovutetaan alueelta yksi hauta, jossa on neljä uurnapaikkaa. Haudan hallinta-aika on 25 vuotta.

- Uurnahautausmaa tarjoaa aivan uudenlaista palvelua, sillä seurakunta istuttaa kasvit ja hoitaa hauta-alueen kunnossapidon kokonaan. Omaisten ei siis tarvitse hoitaa hautaa, eikä tehdä haudanhoitosopimusta.

- Seurakunta hankkii myös kullekin hauta-alueelle muistomerkin ja kiinnittää siihen laatat, joihin kaiverretaan haudattujen tiedot.
- Leikkokukat ja kynttilät sijoitetaan graniittisen muistomerkin läheisyyteen, ei siis itse hauta-alueelle. Muistomerkkien ympärille tulee kukkatelineitä. Lisäksi kynttilöitä ja kukkia voi tuoda uudelle Ylösnousemuksen aukiolle Kiitoskivien luo, ylipuutarhuri Sari Salow selvittää.

Seurakuntayhtymä on tässä vaiheessa rakentanut valmiiksi kolme hauta-aluetta. Veteraaneille on osoitettu oma hauta-alueensa Ylösnousemuksen aukion vierestä. Hautausmaan vanhat käytävät on kunnostettu ja sinne on tehty valaistus ja vesipisteitä.

Uudelle uurnahautausmaalle kuljetaan Muistokadun kautta, ei Maantiekadulta. Muistokadulle pääsee Veturitallinkatua Varaosapankin ohitse. Muistokadun puolella on nyt jonkin verran tilaa autojen pysäköinnille, mutta seurakuntayhtymä rakennuttaa sinne myöhemmin kunnollisen parkkipaikan ja saneeraa vanhan, punatiilisen saunarakennuksen sosiaalitiloiksi.

Hautausmaalla on yli 300 vanhaa hautakiveä ja muistomerkkiä, joihin seurakuntayhtymä ei koske.
- Vanhat haudat saavat olla paikoillaan, ainoastaan kaatuneet tai kaadetut kivet nostamme pystyyn. Toivoisimmekin, että suvut ottaisivat hautoja haltuunsa ja mahdollisesti siistisivät niitä, Salow miettii.

Yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajan Seppo Ahtikosken mukaan vanhan hautausmaan käyttöönotto on kulttuuriteko.
- Kun hautausmaa on ollut 100 vuotta poissa käytöstä, sinne voidaan rakentaa mitä tahansa, vaikkapa kerrostaloja. Porin vanha hautausmaa palaa nyt alkuperäiseen tehtäväänsä. Olemme saaneet suunnitelmista positiivista palautetta myös museoihmisiltä, Ahtikoski kiteyttää.

Maarit Kautto

23.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva