Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ay-liikkeen tulevaisuutta pohdittiin Porissa

Kuva: Ay-liikkeen tulevaisuutta pohdittiin Porissa

Palkansaajajärjestöjen on SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (sd) mielestä valmistauduttava ensi vuoden syksyllä alkaviin työehtosopimusneuvotteluihin viime kierrosta tiiviimpänä. Ihalainen piti Porissa viikonvaihteessa pidettyjen SAK:n paikallisjärjestöpäivien yhteydessä todennäköisimpänä, että seuraavakin tes-kierros on liittokohtainen, jolloin palkansaajaliikkeen on pidettävä yhtä. SAK-päivillä oli noin 500 järjestöaktiivia pohtimassa ay-liikkeen tulevaisuutta.

Liittokohtaisiin sopimuksiin johtanut viime sopimuskierros päätti Ihalaisen mukaan 40 vuotta kestäneen, työmarkkinapolitiikkaa yhteen sovittavan ja yhteisvastuuseen perustuvan kauden, jossa tulopoliittisella kokonaisratkaisulla on ollut johtoasema. Nyt on uuden etsimisen aika.

Ihalainen piti selvänä, ettei tupoja voida enää tehdä työnantajapuolen linjauksista johtuen. On etsittävä uusia tapoja selviytyä tulevaisuudesta.

Valtaosa nykyisistä sopimuksista päättyy kevättalvella 2010, jolloin uusi neuvottelukierros alkaisi syksyllä 2009.
- SAK:ssa mietitään nyt, että voidaanko perinteisen tuloratkaisun tilalle rakentaa talous- ja työmarkkinapolitiikkaa koordinoiva, raamittava työmarkkinaratkaisu, jossa keskusjärjestöillä olisi merkittävä rooli. Siinä palattaisiin takasin ostovoima-ajatteluun, ja se sisältäisi joitakin laadullisiakin uudistuksia, kehui Ihalainen raamitupomalliaan.

Toinen ja hänen mielestään myös tämän päivän valossa todennäköisempi vaihtoehto on uusi liittokierros.
- Silloin SAK:n sisäistä koordinaatiota täytyy entisestään parantaa. Mutta ennen kaikkea palkansaajajärjestöjen kesken on tiivistettävä olennaisesti yhteistyötä viime kierrokseen verrattuna. Jos työnantaja haluaa hajauttaa itsensä, ei palkansaajaosapuolen tarvitse olla hajallaan. Palkansaajaliikkeen on määriteltävä yhteisiä neuvottelustrategioita ja toivon mukaan hakea myös yhteisiä tavoitteita - sekä laadullisia että palkkatavoitteita.

Myös SAK:n sisällä tulee Ihalaisen mukaan miettiä yhteisiä palkkatavoitteita, vaikka neuvottelut käytäisiinkin liittokohtaisesti.

Työnantajapuolen linjaus siitä, etteivät he enää tee kaikkia palkansaajia koskevia talous-ja työmarkkinaratkaisuja, on Lauri Ihalaisen mielestä kauaskantoinen.

- EK:lla ei ole toistaiseksi valtakirjaa neuvotella ja sopia palkanmuodostuksesta. Se on iso muutos, ja se on näkynyt meidän välisissä keskusteluissa siitä, miten tiekarttaa rakennetaan mentäessä kohti syksyn 2009 neuvottelukierrosta.
Ihalainen ihmettelee, että työnantajapuoli haluaa hajauttaa ja rapauttaa sopimusjärjestelmää näissä olosuhteissa, joissa maailmantalouden epävarmuus ja sen vaikutukset ovat jo nyt kosketeltavissa.
- Eikö juuri tämä puoltaisi sitä, että meillä on vahva sopimusyhteiskunta ja kyky talous-, budjetti- ja työmarkkinapolitiikan parempaan yhteistyöhön, hän kysyi.

SAK:ssa tunnetaan huolta siitä, miten hyvään ostovoiman kehitykseen viime kierroksen korkeilla nimellispalkan korotuksilla todellisuudessa päästään, sillä nykyinen 4,7 prosentin inflaatio on yllättävän korkea.

Ihalainen korosti kuitenkin, ettei inflaatiosta saa syyttää palkansaajia ja palkankorotuksia.

- Inflaatio Suomessa ei johdu ensisijaisesti tehdyistä työmarkkinaratkaisuista vaan muista tekijöistä.

SAK-päivillä pohdittiin Porissa kahden päivän ajan SAK:n ja ay-liikkeen tulevaisuutta. Päivien pääseminaarissa oli Lauri Ihalaisen ja Ruotsin LO:n varapuheenjohtajan Ulla Lundqvistin vuoropuhelu ay-liikkeen haasteista.

LO oli otettu esimerkkitapaukseksi siksi, että Ruotsissa työmarkkinajärjestelmä koki jo kymmenisen vuotta sitten saman murroksen, joka Suomessa on nyt alullaan. Murros on johtanut Ruotsissa mm. jäsenkatoon ammattiliitoista.

SAK:ssa halutaan ottaa oppia LO:n virheistä, ja järjestöllä on oma tulevaisuushankkeensa, jossa mm. aluetoiminnalla on tärkeä sija.

Seminaarin avauksessa SAK:n Satakunnan aluetoimikunnan puheenjohtaja Reijo Nummikari totesikin, että aluetoiminnan jatkaminen ja kehittäminen on maakunnissa toimivalle kenttäväelle hyvin merkittävää, jotta palkansaajat pystyvät vastaamaan yhteiskunnan rakenteiden muuttumisen tuomiin haasteisiin.

Jukka Vilponiemi

23.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva