Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Joukkuepeliä

Kuva: Joukkuepeliä

Lähestyvien kuntavaalien toiseksi tärkein vaihe on saatu valmiiksi. Ensimmäinen erä tässä pelissä on taputeltu. Listat kuntavaalien ehdokkaista on saatettu suuren yleisön tietoisuuteen. Viestit maakunnista kertovat, että ehdokkaiden saaminen tuleviin karkeloihin on ollut vielä aikaisempaakin vaikeampaa. Vaalivastaavat ovat monin paikoin viettäneet useita tuskaisia tunteja kännykkä korvalla metsästäen nimiä listoille. Ovatpa muutamat vonkaajat viettäneet jopa unettomia öitä edellä mainitusta syystä. Onneksi laadukkaan ja määrällisesti hyvän listan kokoaminen on paikoin sujunut myös myönteisissä merkeissä ja vanha sanonta aikaisen linnun madon saamisesta on pitänyt paikkaansa. Selkeä havainto on ollut, että ehdokkaiden hankinta kunnissa on jäänyt aivan liian harvoille harteille ja hankinta on aloitettu turhan myöhäisessä vaiheessa.

Ehdokashankintaa vaikeuttavia syitä on ilmennyt monia muitakin. Poliittisen yhteispelin puuttuminen on silmiinpistävää. Tämän päivän päättäjät ovat ehkä liiaksi vieraantuneet vanhasta kunnon ”meidän juttu-meiningistä”, joka näkyy selvästi eräänlaisena oman reviirin vaalimisena. Onpa vähän päässyt unohtumaan se seikka, että kaikki meille tulevat äänet tulevat samaan plakkariin kokonaishyötynä. Tämän ajan ihmisille on ehkä enemmän ominaista huolehtia vain omista asioistaan yhteisten asioiden vaalimisen sijaan. Toisissa asioissa se on ihan paikallaan, mutta kunnallisvaalit ja niissä menestyminen ovat takuuvarmasti joukkuepeliä. Joukkuepelissä ei parane liikaa tuijotella omia tehopisteitä vaan tarkempi katse pitää luoda joukkueen menestykseen.

Moni potentiaalinen kuntavaaliehdokas on kieltäytyessään vedonnut ajan puutteeseen. Voin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, ettei ehdokkuus kuntavaaleissa juurikaan rajoita kenenkään henkilökohtaista ajankäyttöä ollenkaan. Onhan tässä vaiheessa kysymys ainoastaan ehdokkuudesta. Vielä senkin jälkeen, kun kansa on puhunut, jokaisella on mahdollisuus määritellä omat roolinsa kuntapolitiikan kentässä. Hyvässä joukkuepelissä jokaista pelaajaa myös kuunnellaan. Ketään ei vasten omaa tahtoaan istuteta vastenmieliselle paikalle tässä joukkueessa. Jos kansa on antanut ehdokkaalle valtakirjan valtuustotyöhön, se on upean hieno asia, mutta luvalla sanoen tämän ajan valtuustotyö ei ajallisesti ole kovinkaan haastavaa. Monelle ehdokkaalle onkin erittäin tärkeää selvittää esimerkiksi lautakuntatyön merkitys kunnallisessa päätöksenteossa. Kunnallispoliittisen pelikentän joukkueissa eri lautakuntien kentällisissä tehdään sitä todella merkityksellistä työtä. Uskallan jopa väittää, että valtuustotyön merkitys lautakuntatyöhön verrattuna on useinkin hyvinkin kosmeettista. Asia on tärkeää selittää myös toisin päin niille ehdokkaille, jotka vähättelevät omia mahdollisuuksiaan tulla valituksi kunnanvaltuustoihin. Kannattaa kertoa, että pääsääntöisesti lautakuntien edustajat tullaan valitsemaan ehdokkaina olleiden joukosta. Monille epäileville tuomaille on ollut paikallaan myös teroittaa seikkaa, ettei yhtään paikkaa ole korvamerkitty ennen vaaleja.

Moni on kieltäytyessään vedonnut esimerkiksi tuleviin kuntaliitoskuvioihin ja luottamuspaikkojen vähenemiseen. Se on totta, että samoille paikoille tulee enemmän jakajia kuin aikaisemmin, mutta sen pitäisi aivan päinvastoin tuoda uutta motivaatiota työhön oman porukan menestyksen eteen. Kuntaliitoskunnissa käydään nimenomaan kamppailua poliittista asemista. Muutamissa kunnissa poliittinen jakauma voi hyvinkin heittää häränpyllyä. Varsinkin, jos emme nyt innostu kunnon vaalityöhön. Nämä vajaat viisi viikkoa varsinaiseen vaalipäivään ja huomattavasti vähemmän ennakkoäänestyksen alkamiseen on hoidettava ryhdikkäästi. Nyt pitää olla kunnonajoituksen kohdallaan. Meillä satakunnan demareilla lähtöasetelmat ovat kuitenkin hyvät. Olemme hoitaneet ehdokasasettelumme demaripiireistä parhaiten jälleen kerran. Meillä on selkeä viesti kansalle, tavallisille ihmisille. Me olemme avainasemassa puolustaessamme laadukkaita julkisia palveluja, jotka kuuluvat kaikille. Me haluamme monitahoisesti turvallista, toimivaa ja laadukasta elämää vauvasta vaariin -periaatteella.

Varsinkin Pyhäjärviseudulla kuntaliitoskuviot tuovat omat jännitteensä kuntavaaleihin. Euran ja Kiukaisten ehdokkaiden yhteislistat innostavat toivottavasti ihmisiä uurnille. Oman viitekehyksensä tuo myös Eurassa toimineen sitoutumattomien ryhmän vetäytyminen poliittisesta palapelistä. Yllättävästi näitä vuosien mittaan sitoutumattomuutta korostaneita päättäjiä löytyy runsain mitoin Kokoomuksen listoilta. Näille ns. sitoutumattomille ei yhdellekään tullut kuuloonkaan edes harkita demariryhmää. No, mehän olemme reilusti sitä mitä me olemme. Että sellaista sitoutumattomuutta.

Niin. Se kuntavaalien tärkein vaihe on vielä edessä. Kaikki vetämään se demarinpunainen viiva.

 

Harri Lehtonen

23.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva