Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kimmo Kevätsalo: Ay-liike katsoo peruutuspeiliin

Valtiotieteen tohtori Kimmo Kevätsalon mukaan Suomen ay-liikkeen johto jauhaa vanhaa levyä, kun se maailman talouskasvun hidastuessa ja taantuman uhatessa väittää, että palkkatyöläisten ostovoiman lisääminen on ykkösasia.

 

–  Tässä on hämmentävän paljon sen makua, että järjestöjä yritetään ohjata eteenpäin katsomalla suuntaa peruutuspeilistä, Kevätsalo sanoi puheenvuorossaan Satakunnan OP-liiton palkansaajaseminaarissa 17. syyskuuta Nakkilassa.
– Tuntuu kuin ay-johtajat olisivat jotenkin jääneet viime vuosien pitkän suhdannenousun "koukkuun" ja unohtaneet, että kapitalismi ei ole vakaa järjestelmä.
– He ovat myös tottuneet toistamaan jo sata vuotta vanhaa vaatimusta, että ihmiset haluavat kuluttaa aina vain enemmän.
– Mitä ilmeisimmin he eivät tiedä, tai eivät halua tietää tutkimustuloksista, jotka osoittavat, että keskituloisista suomalaisista enemmistö on valmis vaihtamaan palkankorotukset lisääntyvään vapaa-aikaan.
Samassa tilaisuudessa Toimihenkilöunionin (TU) puheenjohtaja Antti Rinne puolsi voimakkaasti ay-liikkeen velvollisuutta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.  
–  Kaikissa ammattiliittojen mielikuvatutkimuksissa jäsenet ovat vaatineet liittonsa panostavan ennen kaikkea edunvalvontaan. Puolueet vastaavat yhteiskuntapolitiikasta ja ovat siksi luontevia vaikuttamiskohteita jäsentemme edunvalvonnassa.
Rinteen mukaan ammattiliitolle on tärkeää, että poliittisina päättäjinä on ihmisiä, jotka näkevät asiat eri palkansaajaryhmien näkökulmista.
– Kunnan päätöksentekoelimissä käsitellään valtava määrä sellaisia asioita, jotka vaikuttavat olennaisesti teollisuudessa ja palveluissa työskentelevien toimihenkilöiden arkeen työssä, vapaalla ja perhe-elämässä.  Päivähoidon ja liikenteen on toimittava.  Elinkenopolitiikka tuo yrityksiä ja työpaikkoja kuntaan.
Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen korosti, että ammattiyhdistystoiminta ja puoluepolitiikka parhaimmillaan tukevat ja täydentävät toisiaan.
– Lainsäädäntötyössä ei voi unohtaa noin kahden miljoonan ay-liikkeen jäsenen mielipidettä.
Ahosen mukaan ay-liikkeen epäonnistuminen edellisissä eduskuntavaaleissa johtui mm. siitä, että vaalikamppailua käytiin osin väärillä mielikuvilla ja ylimitoitetuilla lupauksilla.
Ahosen mukaan nykyhallitus suosii omistajia.
– Olen täysin vakuuttunut siitä, ettei toisenlaiselta pohjalta (vasemmiston mukana) tehty hallitus olisi hyväksynyt metsäteollisuusyrityksen tehtaiden teurastuslinjaa.
UA

19.9.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva