Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Waltarin sydämetön komedia näyttämölle Raumalla

Kuva: Waltarin sydämetön komedia näyttämölle Raumalla

Kun Rauman kaupunginteatteriin piti Mika Waltarin satavuotisjuhlavuoden kunniaksi lähteä valitsemaan näytelmää Waltarin tuotannosta, päädyttiin Gabriel tule takaisin-näytelmään, jota Waltari itse luonnehti sydämettömäksi komediaksi.

- Harkinnassa oli Ihanneaviomiestä ja Myöhästynyttä hääyötä, mutta niitten uskottiin pyörivän muuallakin. Päädyimme tähän, kun tästä löytyi hyviä naisrooleja, kuvaa ohjaaja Teemu Ojanne valintaprosessia.
Gabriel tulee näin takaisin Raumalle. Edelliskerran se on ollut kaupunginteatterin ohjelmistossa vuonna 1974 ja tänä iltana se nähdään elokuvana televisiosta.
Ojanne vakuuttaa, ettei näytelmä mene aivan samalla tavalla, kuin viimeksi.
- Ajan tavan mukaan Waltarin käsikirjoituksessa on käytetty paljon puhetta. Siltä osin on punakynä käynyt, mutta Waltarin tyyli on pyritty säilyttämään, vakuuttaa Ojanne.
Näytelmä on Waltarin 1950-luvun tuotantoa ja vaikutteina sen kirjoittamiseen lienee olleen Auervaara ja hänen huijauksensa. Ojanne kertoo käsikirjoituksen kirjoitusaikaisten moraalikäsitysten hiukan muuttuneen, mutta vanhahtava ilme haluttiin säilyttää näytelmässä.
- Jännä ikuinen aihe, jos se ei ole opettava, on se valistava, mutta valistus ei ole mennyt perille. Auervaaroja riittää edelleen, luonnehti Ojanne.
Gabrielia näytelmässä esittävä Heimo Korhonen sanoi uskovansa, että jos Waltari kirjoittaisi näytelmän nyt, huijaus tapahtuisi pankkikorteilla.
Näytelmässä samassa taloudessa asuvien Angerin sisarusten Ulriikkan ja Kristiinan sekä sisarentyttären Railin sivistyksen panssarit alkavat rakoilla ja taitavatpa avautua kokonaankin, kun Kristiina rakastuu Gabrieliin.
Ainakin kapteeni, johtaja Gabriel Lindström pääsee panssareiden lävitse ja monenlaiset tunteet alkavat myllätä kun puhutaan tunteista ja rahasta.

Jouko Veijonaho

19.9.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva