Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia: Hiihtoniilojen perinteinen tyyli

Kuva: Kiikarointia: Hiihtoniilojen perinteinen tyyli

Alkaa olla se aika vuodesta, että osa odottelee jo lunta jotta pääsisi suihkimaan. Tosin heti perään on todettava, ettei sillä (lumella) niin väliä – kaupunkioloissa – ole. Koko kuluneen vuosituhannen Suomen Hiihtoliitto on ajautunut talousongelmasta toiseen ja entistä hankalammalta vain tulevaisuus näyttää.

Kaikki alkoi siitä kun Lahden MM-hiihdoissa vuonna 2001 tapahtui maastohiihtäjiemme joukkokäry. Eikös heti perään sitten Kaisa Varis hiihtänyt miinaan vuonna 2003 ja vaikka vaihtoi lajia, niin taas meni liikaa ruutia suoritukseen. Kukaan liitossa ei voinut käsittää, että ihan Suomessa käytettäisiin kiellettyjä aineita. Ei taida olla sen surullisempaa näkyä kuin Paavo M. Petäjä puhumassa Lahden käryn jälkeen oikein engelskalla, että tässä ollaan nyt kaikki äimänkäkinä. Kuinka sattuva sanonta olikaan siihen paikkaan! Kukaan ei johtoportaassa tiedä mistään mitään ja vain Kari-Pekka Kyrö nostettiin arvoon arvaamattomaan sekä ikuiseen toimitsijakieltoon. Toki pari muutakin veijaria löydettiin, mutta heidät taas palkittiin hyvillä työpaikoilla Kainuussa.
Pitkään odoteltiin, että kenen hermo ensin pettää. Odotetusti se petti Kyröltä, joka maailmalla (Norjakin kuuluu maailmaan) julistettiin yhteisellä päätöksellä ”urheiluhylkiöksi”! Kyrö on puhunut suunsa liki puhtaaksi ja nyt liitossa ihmetellään, että mihin kaikkeen se Kyrö pystyikään – yksinään. Kukaan muu kun ei tiennyt asioista edes sen vertaa kuin kalakukon myyjä Kuopion torilla.
Asia ei ole vielä käsitelty – ei läheskään. Mutta jotain savua on ilmennyt, koska liiton toimitusjohtaja Jari Piirainen on hakenut kaupunginjohtajan paikkaa Lohjalta. Kokemus on kuulemma tähän hommaan pätevöittänyt.

Hyvä valinta – ilman muuta

Jos Piirainen valitaan, niin onneksi olkoon Lohja (Lojo på svenska). Saatte johtajan joka ei kuule eikä näe kielteisiä asioita. Saati sitten vielä tunnustaisi. Mutta nythän pitäisi juuri Piiraisen toimia liitossa niin, että kuralle mennyt talous korjataan sekä hankitaan yhteistyökumppaneita pilvin pimein.
Helppo homma, koska K-P Kyrö puhuu omiaan. Tosin sponsoreista osa uskoo Kuopion torimyyjää!
Nyt menestynyt alppimaajoukkueemme irtaantuu omaksi liitokseen ensi kuun aikana ja mäkihypyn sekä yhdistetyn lajijohtaja Janne Marvaila – onko tukka hyvin ja näkyykö kello – erottelee valmentajia liki puolivuosittain. Nyt lensi kuutamolle yhdistetyn Jouko Karjalainen, koska ei luvannut kerätä yhteistyökumppaneilta omaa palkkaansa.
Liiton puheenjohtaja Jaakko Holkeri toteaa, että Karjalaisen erottaminen lähti urheilijoiden aloitteesta. Viime kauden menestyksestä yhdistetyssä voi päätellä, että Karjalainen valmensi jo B-maajoukkuetta, mutta Marvailako veti sitä parasta A-ryhmää.
Mäkihypyssä marvaillaan samaan tyyliin. Nyt kun Hannu Manninen (yhdistetty) ja Janne Ahonen (mäkihyppy) ovat lopettaneet, niin uusien keulakuvien löytäminen kumpaankin lajiin on pitkä prosessi. Harri Olli hyppää milloin huvittaa ja ottaa milloin huvittaa – ja käskee kysellä Marvailan kommentteja. Eivät mäkihypyn- ja yhdistetyn edustajat sentään itse pysty leireilyjään maksamaan. Se on lajijohtajan piikki, se.
Janne Ahonenkin odottelee muuten liitolta melkoista rahasummaa – omia saataviaan!

Hieman jopa yllätti

Porin Ässien tiedote eiliseltä kertoo, että seura vahvistaa organisaatiotaan.
HC Ässät Pori Oy on palkannut seuran pelaajakoordinaattoriksi vielä viime keväänä HIFK:n toimitusjohtajana olleen Pentti Matikaisen. Hänen tehtävänään on rekrytoida sekä kartoittaa uusia pelaajia vielä tämän kauden joukkueeseen, mutta päätehtävä on rakentaa Ässille ensi kauden joukkuetta.
Kiire ”Penalla” tässä hommassa tulee, sillä nykyinen sopimus on voimassa vuoden 2008 loppuun. Lisäksi toimenkuvaan kuuluu valmistella toimenkuvaa Ässiin aikanaan perustettavalle urheilutoimenjohtajalle.
Koska pelaajahankinnat vielä tämän vuoden aikana siirtyivät välittömästi Matikaisen kontolle, niin nyt tehtäviä hoitanut Kari Takko siirtyy näistä hommista sivuun. Takko kuuluu HC Ässät Pori Oy:n hallitukseen jäsenistön valitsemana.
Lisävirta ei urheilussa ole koskaan pahitteeksi ja ainakin monessa liemessä kokenut Matikainen on keitetty, joten hänellä on varmasti suhteita suuntaan jos toiseen. Tapaus Karalahti kertoo myös sen, että Matikainen on ainakin pelaajien puolella!
Pienenä yksikohtana tuotakoon esiin, että kun Matikainen oli HIFK:n toimitusjohtaja, niin Ässien nykyinen päävalmentaja Alpo Suhonen toimi seurassa päävalmentajana, alkaen 7. tammikuuta 2002 (Heikki Mälkiän jälkeen) ja valmensi edustusjoukkuetta Nordenskiöldinkadun hallissa seuraavan kauden 2002 – 2003.
Mukavasti ympäri käydään ja yhteen tullaan. Eivät Suomen kiekkoympyrät huipulla niin kovin mieslukuiset ole!


Edelliseen viitaten

Näistä Suomen kiekkoympyröistä kun puhutaan sekä niiden kestävyydestä (joku Petteri voisi sanoa jopa pahasti), niin merkillisellä tavalla vaan sattuu ja tapahtuu.
Tänään Raumalla pelaavat vastakkain Lukko ja HPK Hämeenlinnasta kello 18.30 alkavassa ottelussa, jossa varmasti on mukavasti mausteena perjantai-illan huumaa. Siinäkin on havaittavissa, että melko pieni piiri päävalmentaja-aitiossa seisoo – joku sentään kävelee päästä päähän ja ääntä tulee.
Näyttää kun ei tietäisi minne menee ja kusta tulee!
Mutta asiaan. HPK:n aitiossa päävalmentajana on Jukka Rautakorpi, vastaavasti sitten kotijoukkue Lukon aitiossa on Rauli Urama.
3.11. vuonna 2003 alkaen Rauman Lukon päävalmentajaksi tuli Ismo Lehkosen jälkeen Jukka Rautakorpi, kakkosvalmentajana jatkoi edelleen Rauli Urama. Vuodet 1999 – 2003 Tampereen Tapparaa valmensi Jukka Rautakorpi ja hengähdystauon (Saariset) jälkeen Rautakorpi valmensi jälleen Tapparaa kauden 2005–2006. Urama oli nyt Jarmo Tolvasen sekä Jukka Koivun kakkosvalmentajana – Lukossa. Ehti Rauli nähdä päävalmentajan jos toisenkin!
Sitten heräsi Tappara (hitaita ovat hämäläiset), mutta kauan kesti Lukossakin nähdä metsää puilta. Urama teki Tampereella loistavaa työtä ja nyt Lukossa nähtiin myös metsä! Rauli Urama takaisin Lukkoon – mutta nyt päävalmentajaksi.
Ja Uraman alkukausi on suorastaan mahtava Lukossa – ehkä Rautakorpi ottaa tänään oppia? Raulin lahjat huomaa varmuudella siitä, että Pasi ”Pahi” Saarelan lyöntilaukaus lähtee taas kuin silloin ennen.
Mitä tästä opimme – ehkä emme niin yhtään mitään?

Vain piste riittää

Porilainen jalkapallon miesten nousu Ykköseen saa sinettinsä varmuudella mikäli Porin Palloilijat pelaa huomenna edes tasapelin Salon Palloilijoita vastaan Salossa. Silloin se on kuin elokuva ”Medusan Sinetti”. Eli lopullinen niitti on annettu – toki mieluummin kolmen kuin yhden pisteen muodossa.
Ei pääse Risto Puustinen enää sanomaan, että varmaan nousuun tarvitaan vielä piste!
Tosin viime kotiottelun jälkeen ÅIFK:ta vastaan (3-1) sekä Ripa että meikäläinen tiesivät, että se oli mertarantamaisesti jo silloin siinä.
Mutta on vielä sellainenkin sauma, että nyt sen teoreettisen pisteen päässä oleva Lohjan Pallo ei voita edes huomista kotiotteluaan, jonka se pelaa Lojossa putoamiskurimuksessa olevaa Äänekosken Huimaa vastaan. Nimittäin Porissa Huima pelasi hyvää jalkapalloa, eikä mielestäni kuulu putoajien sakkiin.
Äärettömän yllättynyt olen ollut tämänkautisen miesten jalkapallon Kakkosen tasosta. Kaikki Porissa käyneet joukkueet ovat todella pyrkineet pelaamaan – vielä silloinkin kun PoPa on mätännyt jo kolme maalia!
Liekö tämä osoitus siitä, että Suomessakin halutaan pelata nimenomaan jalkapalloa jo tällä tasolla. Se onkin ainoa tapa millä sitten Suomi menestyy myös ylemmillä tasoilla ja jopa Euroopassa. Nyt Odotellaan vain miten Espoon FC Honka on eilen pelannut Espanjassa Uefa-cupissa Racing Santanderia vastaan. Veikkaus antaa Hongalle huikean vieraskertoimen (15 tasan), joten kohno ainakin kokeilee.
Satakunnan Kakkosen kausi on paketissa 27.9. kun PoPa kohtaa Porissa Rauman Pallo-Iirot. Olen kyllä lueskellut kun P-Iirojen johtohenkilöt keskustelevat keskenään – sanomalehden välityksellä! Ja eilen on ratkaistu Musassa, mikä on uuden satakuntalaisen jalkapallon Kakkosen seuran nimi.

Ookkonää Oulusta

Porin Ässät pelaa SM-liigaottelun huomenna Oulun Raksilassa. Paha mutta ei voittamaton paikka. Kova tulikoe peli on Matti Alatalolle (Kärppien päävalmentaja). Homma on silviisii, että Ässien voitto vie varmasti jo toisen jalan Alatalon jakkarasta (oletetaan niitä olevan sentään neljä), joten ei muuta kuin tosihommiin!
Naisten liigassa Nice Futis pelaa Kontua vastaan vieraissa ja ottelu on sieltä tärkeämmästä päästä. Koska Anna Auvinen hieman panttaa maalijyvää kotipeleissä (silti 11 tehtyä maalia), niin nyt tykki suorasuuntaukseen Itä-Helsingissä, jossa virallisesti vastustaja on nimeltään FC Kontu.
Joskus tulee seurailtua hieman urheiluakin, joten pistetään loppuun kysymys, että mistä on jalkapalloseura FC Wimma. Vihjeenä se, että vastaus löytyy ihan tämän kauden Jalkapallokirjasta.
Ai niin, tänään on muuten Porissa ravit.

Jarmo Liuhala

19.9.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva