Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Omppui piisaa…

Kuva: Omppui piisaa…

Pitkäst aikaa o puut täyn suurii ja kommeit omppui ja mikä parast, ei ol juurka matoi. Monen vuan o meil kumminki ollu stää pihlajamarjakoit iha kauheesti ja sit viäl tota viheliäist muumiotautii. Nyte o omput puhtait ja niit piisaa vaik muil jakkaa ja kyl o jajettuki. Se vaa o kummaa konnettei näil nykyihmisil meinaa millää kelvat ennää eres hyvät omenat.

Omppusoovii o ny piisannu jo viikkotolkul ja viälki o nois vanhois puis kypsii herelmii. Meenki puut Perkius ja Sestaholma kypsyy ninko yhtaikaa ja vaik sää kui niit koittasit hyäryntää pakkaa silti jäämää liikaa tähteeks. Viime vuan freistasi tällät niit tiä viäree tyrkyl, muttei ne kellee kelvannu. Kuuli silti yhrelt tutult et niilpäi joku isäntä oli viäny kans portilles hyvvii omppui ja ohi paseeraavii varte. No kouluknöösit oli äkänny se mesta ja sakil menny hakkee omppui. Haukkas kerra, heitti tiäl ja sotki viäl sihe niät pia oli plassi ollu melkoses ruakos. Sillo oli tuttuni menny pojakloppei tyäks ja kloosunnu niit sillai fiksusti, et tua peli ei ny oikee vetel. Joku antaa tee syar omenoitas ja tollai te sit paiskitte niit ympäriis. Jatkanu viä et ränttäis vissii ny sit siivot jälkes. Sillo joku knööseist oli nätisti luvannu ruakot ja toine heti perrää et pir sää vi.. ämmä suus kii tai jottai sinpäi soli. Et se siit hyvätahtosuurest.
!p Kyl näist tämä syksy ompuist o hyvä tehr miäles mukkaa hilloo taik syltyks joku taitaa sannoo. Määki höyryti niit tryki ja sit mylläsi ne muusiks, krottasi hillosokeri föllii ja kattila uunii piänee lämpöö ja eiks vaa ollukki hyvvää hilloo purkitettavaks. Sitä passaa verel vaik ”koirakeksei” meinaa voileipäkeksei pääl taik aamupuuroo silmäks, millai ny kuki tykkää. Pakastaa voi stää mössöö iha semmosenas jolsei sokerii saa käyttää. Sitä mee äiti omenalooraa vaniljasoosi kans ole präkänny mont kerttaa, mukko pakkaa tua ruakivyä käymää piukaks tommosist herkuist. Pakkasee tarttis ny pilput omenalohkoi reeraa et passais sit värkät stää talvellakki.
Omenist tuli miälee semmonenki tosijuttu mee mummulast vanhast Kiviniämest. Siäl kasvo vanha suuri siämenpuu siin jokirannas ja se oksat kurotteli korkeel tiä ylitte. Hevosmiähet ja heinäkuarmai!p pääl kököttävät kraappas siit ussei omppui syäräkses. Ne oli kuulemma nii pahoi ettei viä rautatiasilla kohrallakkaa saanu suutas peruslukemil se ensimmäise haukkaamise jälkee. Kyl ne kommeit oli, mut nii pahukse muikeit. No jokuset silti kuulemma tykkää semmosist väkevistki niät makus kullaki. Tommosenki siämenpuu piänil pualmakkeil omenil ole tullu tuntemaa ko Ottomakkee.
Meil koton aikanas oli semmost tummapunast piänt syysomenaa ko Veltty. Niit tällättii oikee aviiseihi käärittyn viileesee korjuu ja niit saatii syär iha jouluu astikka. Antonooka oli sit pualestas oikee mehukas suuri vihree talviomena. Siit tehtii ja monesorttisii päälisruakii. Se kypsy pia uunis ja!p hajos herkulliseks. Talvisi sai sitäki hakkee pureskeltavaks siält vintist lehril fyllätyist loorist ja tairettii stää myyräkki. Nykysi o niit erillaisii sorttei omenistki vaik mil mital ja niil o fiinei nimmiiki.
Tämmösen syksyn ko omppui o paljo hankkii selkä tekkee tenä siin niitte noukkimises, vaik se muute iha kivvaa hommaa onki. Soo stää hyätyliikuntaa ninko ny pruukataa sannoo. Mut minkäs teet ko selkä o jo eletyist vuasist kulunu eikä kaikist vääristelemisist nii vaa ennää tykkää. Vatta se kyl tykkää omenist ja pauket piisaa, mukko ne ny sannoo et soo yks porilaisuure merkki. Tiär hänt.

Ulla Leino

19.9.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva