Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SAK suurten muutosten edessä

Kuva: SAK suurten muutosten edessä

Yli miljoonajäsenisen SAK:n terävin kenttäväki kokoontuu viikonvaihteessa Poriin SAK-päiville pohtimaan suomalaisen ay-liikkeen ja erityisesti oman keskusjärjestönsä tulevaisuutta. Pohdinta onkin aiheellista, sillä koko ammattiyhdistysliike on suurten muutosten edessä. Tämä on oivallettu myös SAK:ssa.

Juuri SAK:ssa muutosten tuulet tulevat tuivertamaan kuitenkin enemmän kuin missään muussa palkansaajien keskusjärjestössä.
SAK:lla on takanaan yli 100-vuotinen historia, jona aikana se on osoittanut voimansa suomalaisen työläisen puolustajana.
SAK:n omaa sekä keskusjärjestön ja työväenpuolueiden yhteistyön ansiota on se, että suomalainen duunari on päässyt nauttimaan korkeammasta elintasosta, ja ainakin periaatteessa työelämässä on nyt tietyt pelisäännöt toimia. Tämä historia unohtuu joskus erityisesti työelämään hiljan päässeiltä nuorilta, jotka eivät osaa välttämättä arvostaa ammattiliittoja ja liittyvät mieluummin Loimaan kassaan kuin ammattiliittoon.
Vastaväitteistä huolimatta on eittämätön totuus, että SAK:n ja muun ay-liikkeen viime vuosikymmeninä ajamilla solidaarisella palkkapolitiikalla sekä tulopoliittisella kokonaisratkaisulla on palkansaajia ja Suomea viety eteenpäin taloudellisen taantumankin vuosina.

Nyt nämä vanhat hyvät ajat näyttävät olevan ohitse.
Ay-liike joutuu taistelemaan tuulimyllyjä vastaan, kun se haluaa edelleen tupoa, mutta työnantajapuoli ei. Tilanne on viemässä pohjaa pois nykyisenlaisilta palkansaajien keskusjärjestöiltä, kun työehdoista sovitaan yhä hajautetummin.
SAK:ssa ei ole jääty hehkuttelemaan upean menneisyyden lämpöön, vaan järjestössä on tunnustettu se tosiasia, että ilman strategista muutosta ovat edessä hiipuminen ja surkastuminen.
SAK on ryhtynyt katsomaan entistä tarkemmin peiliin; muutoksen pitää lähteä järjestöstä itsestään. Se onkin käynnistänyt SAK 2025 -tulevaisuushankkeen, jossa pohditaan sitä, miten SAK pystyy säilyttämään vaikutusvaltansa ja miten sen tulee toimia palkansaajien etujen ajamisessa.
Pohdittavaa riittääkin esimerkiksi siinä, mitä ay-liike pystyy jatkossa tarjoamaan yksittäiselle jäsenelleen. Onko siitä turvaksi silloin, kun työehdoista neuvotellaan yhä enemmän paikallisesti, jopa henkilökohtaisesti? Miettimisen paikka on siinäkin, millaista on tämän päivän solidaarisuus, tai millaiseksi duunarin kokovartalokuva muuttuu.
On selvää, että ay-liikettä ja myös keskusjärjestöjä tarvitaan jatkossakin, mutta juuri keskusjärjestöjen rooli varmasti muuttuu eniten samalla, kun niiden jäsenliitot järjestäytyvät yhä suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

SAK:lla on edessä suuri muutos myös siksi, että vuodesta 1991 järjestöä johtanut Lauri Ihalainen (sd) on jäämässä eläkkeelle ensi keväänä. Ihalaisen piti alunperin ilmoittaa lähtönsä ajankohdasta juuri Porissa nyt viikonvaihteessa, mutta ilmoitusta lykättiin SAK:n valtuuston kokoukseen marraskuulle.
Ay-johtajalle poikkeuksellisen laajaa arvostusta kautta yhteiskunnan nauttineen Ihalaisen lähtö on SAK:lle suuri muutos. Lauri Ihalainen on jättänyt työmarkkinapolitiikkaan harkitsevalla toiminnallaan sellaisen jäljen, jonka vaikutukset näkyvät kaikkine konsensuksineen vielä pitkään.
Ihalainen nousi SAK:n johtoon juuri, kun 90-luvun ennätyslama oli Suomessa alkanut, ja työttömyys kipusi nopeasti 20 prosentin lukemiin, paikoin suuremmaksikin kuten Porissa. Oli paljolti Ihalaisen ansiota, että ammattiyhdistysliike lähti yhtä jalkaa Suomen nostotaloisiin, vaikka teollisuus pani väkeään kilometritehtaalle.
Seuraajaksi Ihalaiselle on povattu vahvimmin SAK:n nykyistä edunvalvontajohtajaa Lauri Lylyä (sd) tai PAMin puheenjohtajaa Ann Seliniä (sd). Lyly muistuttaa rauhallisine kannanottoineen paljolti Ihalaista, kun taas Selin on nopealiikkeisempi mutta yhtälailla pätevyytensä osoittanut ay-johtaja.
Onpa Lauri Ihalaisen seuraaja sitten kuka tahansa, hän joutuu ottamaan SAK:n johdettavakseen melkoisen murroksen aikana. Eikä murros ole pelkästään työmarkkinapoliittinen, vaan juuri nyt talouden ennusmerkit synkkenevät päivä päivältä.
Toivottavasti uuden puheenjohtajan ei tarvitse astua remmiin yhtä heikon talouden aikana kuin Ihalainen joutui aikanaan tekemään.

Jukka Vilponiemi

19.9.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva