Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kankaanpään veteraaneille ilmaiset linja-automatkat

Kuva: Kankaanpään veteraaneille ilmaiset linja-automatkat

Kankaanpään demarien neljä vuotta sitten tekemästä veteraanilippu-aloitteesta tulee vihdoinkin totta. Alunperin veteraanilippu oli linja-autonkuljettaja Juha Nevalan (sd.) idea. Valmiiksi valmisteltu ja valtuustonkin hyväksymä aloite hautautui syystä tai toisesta virkakoneiston uumeniin ja sai kunnolla tuulta siipiensä alle vasta pari viikkoa sitten, kun Nevala ryhtyi sitä peräämään.

- No nyt veteraanilippu sitten astuu voimaan 1. lokakuuta alkaen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kankaanpääläiset Rintamamiesveteraanit, Sotainvalidit ja Sotaveteraanit saavat lipulla matkustaa ilmaiseksi linja-autolla niin paljon kuin haluavat, Juha Nevala kiteyttää.
Lippuun oikeutettuja veteraaneja on Kankaanpäässä noin 150. Veteraanilipulla voi kulkea ilmaiseksi koko Satakunnan seutulippualueella, joka on varsin laaja. Lisäksi veteraanilippu käy Porin paikallisliikenteessä, joten esimerkiksi bussimatkat keskussairaalaan hoituvat maksutta.
Veteraanilipun voi noutaa rintamamiestunnusta vastaan Kankaanpään Matkahuollosta. Ainoa alkukustannus on 6,50 euron korttimaksu. Korttiin ladataan ilmaiset matkat kolmeksi vuodeksi.
- Tämä on Kankaanpään kaupungilta kädenojennus veteraaneille. Neljä vuotta siinä meni, mutta vihdoin unelmasta tuli totta, Juha Nevala iloitsee ja toivoo, että veteraanit, jotka vielä kykenevät linja-autolla matkustamaan, käyttäisivät lippua aktiivisesti hyväkseen.

Jo ammatinkin puolesta joukkoliikenneasiat ovat lähellä Juha Nevalan sydäntä. Hän on kehitellyt ajatusta asiointi- ja palveluliikenteen aloittamisesta Kankaanpään seudulla.
- Koulujen lakkauttamisen myötä sivukylien linja-autovuorot varmasti vähenevät entisestään. Miten ikäihmiset sitten pääsevät keskustaan?
Nevalan idea perustuu kutsuohjauksella toimivaan, kaikille avoimeen palveluliikenteeseen. Eli asiakas voi tilata kyydin etukäteen tiettyyn aikaan. Pikkubussi voisi myös ajaa eri kyliin suuntautuvia reittejä viitenä päivänä viikossa.
- Tätä palveluliikennettä voitaisiin käyttää esimerkiksi vanhusten päivätoimintakuljetuksiin, ikäihmisten kuljettamiseen eri hoitopaikoista tai omista kodeistaan terveyskeskukseen tai kauppareissulle tai vaikkapa koululaisten hammaslääkärikuljetuksiin.
- Nyt kun kirjastoautokin on lakannut kiertämästä, ikäihmiset haluaisivat varmasti kuljetuksia pääkirjastoon.
- Uskon, että palveluliikenteestä saataisiin hyvällä tahdolla suunniteltua järkevästi toimiva, laaja paketti. Aivan ilmaista palveluliikenne ei tietenkään voisi olla, vaan jonkinlainen maksu kyydeille pitäisi määrittää – ja naapurikuntien kanssa voitaisiin tehdä yhteistyötä.
Nevalan mukaan vastaavanlainen palveluliikenne on toiminut muutaman vuoden hyvin esimerkiksi Kauhajoella ja Kurikassa. Kauhajoella palvelun käyttö on lisääntynyt niin paljon, että siellä otetaan mukaan toinenkin auto.
- Kauhajoella palveluliikenneauto vie aamulla vanhukset päivätoimintaan ja ajaa sen jälkeen tilausreissuja keskustan alueella kunnes lähtee jälleen kuljettamaan ikäihmisiä koteihinsa. Kuljettaja auttaa ikäihmiset autoon ja kantaa esimerkiksi painavat kauppakassit sisälle saakka, Nevala kuvailee.

Maarit Kautto

19.9.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva