Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Laman pelko sävytti eduskunnan budjettikeskustelua

USA:n päivä päivältä laajeneva finanssikriisi sävytti vahvasti Suomen eduskunnassa ensi vuoden talousarvion käsittelyä kuluvalla viikolla. Myös metsäteollisuuden viimeviikkoiset irtisanomissuunnitelmat olivat tuoreessa muistissa.

 

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) arvio tilanteen vakavuudesta oli lievimmästä päästä: edessä on hitaamman kasvun kausi. Taantumaa, lamasta puhumattakaan, valtiovarainministeri ei odota, talous on vain "alavireinen".
 Ex-valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.) luonnehti Kataisen näkemystä "poskettoman toiveikkaaksi".
 Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei ole aivan yhtä toiveikas kuin valtiovarainministerinsä. Talouden käänne huonompaan on hänen mukaansa tapahtunut tosiasia, eikä Suomi ole immuuni kansainvälisten markkinoiden tapahtumille.

Toisaalta pääministerikin uhkui budjettikeskustelussa luottamusta Suomen talouteen. Se on paremmassa kunnossa kuin "kenties koskaan historiassamme".
 Vaikka pääministerin ja valtiovarainministerin tilannearvioissa on aste-eroja, ne eivät johda muutoksiin budjettilinjassa. Hallitus on jo etukäteen ottanut huomioon tulevat tilanteet ja reagoinut niihin asianmukaisella tavalla.
 - Minun ja hallituksen vahva toive on se, että talousarvion kokoa ei juuri kasvatettaisi muuten kuin marginaalisesti, evästi Vanhanen eduskuntaa.
 Suhdannetaantumaa vastaan hallitus käy veronalennuspaketilla, johon kuuluvat ansiotulovero taulukkotarkistuksineen, ruuan arvonlisävero, kotitalousvähennys sekä puun myyntitulot. Uusiutuvan energian tukien "vipuvaikutuksella" hallitus odottaa saavansa liikkeelle jopa puolen miljardin investoinnit.

Oppositioon hallituksen vakuuttelut eivät uponneet. Maailmantalouden synkkien pilvien odotettiin ulottuvan myös Suomeen, eikä hallitus tee riittävästi uhkien torjumiseksi.
 Hallituksen veropakettia pidettiin eduskuntasalin vasemmalla laidalla ylimitoitettuna ja väärin suunnattuna. Sen onnistumisen mahdollisuudet huonojen aikojen torjumisessa arvioitiin vähäisiksi.
 SDP lähti syksyn budjettivääntöön tarjoamalla vaihtoehdoksi "luottamusbudjettia". SDP:n hallitusta pienemmät verokevennykset kohdistuisivat pieni- ja keskituloisiin. Kansalaisten luottamusta SDP rakentaisi "tulevaisuusinvestoinneilla".
 Ne koostuvat huomattavista satsauksista sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja lapsiperheisiin. Mukana ovat terveyskeskusten laaturemontti ja ikäihmisten ostovoiman vahvistaminen ja hoivan lisääminen.
 Runsaan miljardin menolisäykset SDP rahoittaisi muun muassa siirtämällä verotuksen painopistettä ympäristöverotuksen suuntaan.
 Veroastetta SDP:n esitys ei muuttaisi ja valtionvelkaakin SDP maksaisi saman verran kuin hallituksen esitys.

Vasemmistoliiton ja demareiden näkemykset hallituksen verokevennyksistä menevät samaa suuntaan. Oikeudenmukaisempaa tulonjakoa puolue hakisi vapauttamalla alle 10 000 euron vuositulot kokonaan verotuksesta.
 Puolue haluaisi pääomat samalle viivalle verotuksessa palkkatulojen kanssa ja palauttaisi varallisuusveron.
 Vasemmistoliitto haluaa korottaa kansaneläkkeitä ja kytkeä muut sosiaalietuudet kansaneläkkeen tasoon.
 Puolueen noin 2,2 miljardin euron budjettiesitykset rahoitettaisiin osittain lisälainanotolla, johon vasemmistoliitto katsoo olevan sekä varaa että oikean hetken.
 Valtiovarainministeri Katainen äityi kehumaan vasemmistoliiton budjettiesitystä rehelliseksi. Lainanotto ei kuitenkaan ole hallituksen linja, Katainen totesi.
 Eduskunnan kuluvan viikon täyttänyt vuoden 2009 talousarvion lähetekeskustelu viedään loppuun tänään perjantaina.

Kari Leppänen/Up-uutispalvelu

19.9.2008 09:17

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva