Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia: Ympäri käydään

Kuva: Kiikarointia: Ympäri käydään

Urheilullisen maakunnallisen menestyksen hetkillä mietiskelin sitä, että mitä yhteistä on nimillä Rita Niemi, Leo-Pekka Tähti, Porin Pesäkarhut, Juha Flinck ja Petri Kaijansinkko. Väljästi tulkiten ryhmään voidaan lisätä myös Porin Ässät.

Kaikki nimet ja molemmat seurat ovat varmasti tuttuja. Rita Niemi on hallitseva aerobicin Euroopan mestari. Hän uusi mestaruutensa tänä vuonna. Leo-Pekka Tähti on nyt kolminkertainen paralympialaisten olympiavoittaja. Porin Pesäkarhut on naisten Superpesiksen tämän vuoden hopeajoukkue. Juha Flinck on Lepen (Tähti) valmentaja ja samalla toimii myös Pesäkarhujen fysiikkavalmentajana. Petri ”Pete” Kaijansinkko toimi tällä kaudella Pesäkarhujen urheilutoimenjohtajana, edustusjoukkueen ykkös- sekä kakkospelinjohtajana. Mutta harva tietää, että Kaijansinkko toimii myös Rita Niemen sekä Leo-Pekka Tähden managerina. Entä miten joukkoon soveltuu sitten Ässät? Kaijansinkko toimii Porin Ässien SM-liigan kotiotteluissa klubi-isäntänä. Eli kun ympäri käydään, niin yhteen tullaan. Samalla huomataan, että Satakunnan urheilullinen menestys ei aina niin hajallaan ole.
Melko lailla koko joukon yhteinen nimittäjä on siis Petri Kaijansinkko.
Petellä on varmuudella vielä muitakin urheilullisia yhteyksiä, mutta ehkä tämän hetken tärkein juttu on rakentaa Pesäkarhuille kultamitalijoukkue ensi vuodeksi sekä löytää Superin joukkueelle uusi pelinjohtaja.
Kyllä sitä näämmä yksikin mies pystyy paljoon kun toimeen ryhtyy. Myös Juha Flinckin moninainen tehtävän kuva ei ole kaikkien tiedossa, sillä näiden ”pikkuhommien” ohella hän toimii myös oman alansa yksityisyrittäjänä.
Näillä meriiteillä pitää jossain vaiheessa juhlivan kaupunkimme pistää Juhalle ja Petelle ainakin kakkukahvit. Niinhän se vanha totuus kuuluu, että kun joukkue/urheilija voittaa, niin se on heidän hyvyyttään. Kun taas tulee tappio, niin vika on valmentajassa.
Näin usein on – ainakin hän ensiksi yleensä saa potkut.

Ei vielä povata potkuja

Urheilu on huipulla jopa raakaa leikkiä. Kun se voi olla sitä Suomen kokoisessa maassa, niin osaa vain kuvitella mitä se on maailmalla. Tai helpostihan sen huomaa siitä, että ellei jalkapallossa suurseura menesty, niin äkkiä on kalossin kuva raappahousujen takamuksessa.
Jalkapallossa on lähes maaginen suoritus Sir Alex Fergusonin uraputki suurseura Manchester Unitedin managerina. Seuran omistajat jopa vaihtuvat, mutta Sir Alex vain syö purukumia Englannin Valioliigan ja Euroopan cupien vaihtopenkillä.
Eikä sekään ihan suurin ihme ole, mutta kun hänen nenänsäkin on selkeästi vaalentunut. Ehkä siinä on käytetty lääketiedettä apuna tai sitten vähennetty whiskyn nappailemista? Toki Euroopassa on hyviä jääkiekko- ja jalkapallovalmentajia, mutta yleensä heidän uransa – samassa seurassa – on korkeintaan neljä- viisi vuotta. Uskoi varmasti José Mourinhokin hieman pitempään uraan Chelseassa. Nyt Chelsean peräsimessä on Luis Felipe Scolari ja alku on ollut suorastaan loistava.
Mutta sitä ei öljymiljardööri Roman Abramovitsh kestä, ettei sitä Mestarien liigan voittoa ala tulla Länsi-Lontooseen.

Pienemmät mittakaavat

Turku lasketaan ihan Länsirannikkoon, joten Turun Palloseura on sekä Veikkausliigassa että SM-liigassa pelaava joukkue. Mutta varsin äkkinäisiä käännöksiä myös Aurajoen rannalla tapahtuu!
Kun siellä joutuu paitsioon, niin ei muuta kuin liputetaan pihalle. Ehkä sentään tili maksetaan kauden loppuun.
Mixu Paatelainen nosti Tepsin vuosien jalkapallon aallonpohjasta, eikä rahoittaja Seppo Sairanen suinkaan säästellyt puntia kun Mixun hankki. Kertovat – ihan tositarinana – että Skotlantilaisessa pubissa tapahtunut Paatelaisen värväys valmentajaksi olisi tapahtunut seuraavasti: Sairanen latoi puntia pöytään ja totesi, että sano sitten kun pino on tarpeeksi korkea.
Täytyy olla vitsi, koska ei Sairasen puvussa niin paljon voinut taskuja olla!
Mixu lähti takaisin Skotlantiin, koska siellä on ehkä paremmat pubit kuin Turun Vanha Apteekki tai Koulu? Tilalle palkattiin Suomen kansainvälisesti ehdottomasti parhaiten menestynyt jalkapallovalmentaja Martti ”Mara” Kuusela. Mara valmensi ja pelaajat tykkäsivät. Mutta nyt kun mitalimahdollisuudet ovat menneet ja Veikkausliigaa johtaa turkulainen FC Inter – ottaa varmuudella mitalin – niin Kuusela sai keliä. TPS:n jalkapallopuolen urheilutoimenjohtajana toimii ex-maalivahti Petri Jakonen. Muistattehan miehen: sai lähes aina kiinni rantapallon, melko usein myös jalkapallon, pesäpallon harvoin ja golf-palloa ei koskaan.
Nyt ykköseksi nostettiin peräti viiden valmentajan alaisuudessa kakkosena toiminut John Allen (Wales). Siitä se nousu alkaa. Mutta ei hätää, Keith ”keltakortti” Armstrong on vapailla markkinoilla, mikäli Canal Plus niin suo?

Valmiiksi tappiolla

Eipä silti, hyvin on Tepsi budjetoinut myös jääkiekon SM-liigajoukkueensa. En taida muistaa sellaista kautta, jolloin jokin liigaseuroista ilmoittaa ennen kauden alkua, että joukkueen tavoite on tehdä tällä kaudella 105!p000 euroa tappiota.
En ole mikään liiketalouden neropatti, mutta joka vuosi olen hienosti pystynyt vastaavaan suoritukseen – lompakossa on vuoden loppupuolella pelkkää Joulurauhaa.
Eipä silti, jotenkin ymmärrän hommaa, kun TPS palkkaa aivan liigakauden kynnyksellä nuoren ja lupaavan Mikko Elorannan, 36, Ruotsin Malmöstä. No, mutta kyseessä onkin ns. ”omat pojat”-projekti, sillä Eloranta on syntynyt Aurassa – siinä Turun kupeessa.
No, kyllä TPS sarjassa säilyy – säilyy siitäkin huolimatta, että HPK-ottelussa päätuomaripari Levonen-Boman pisti Aki-Petteri Bergin suoraan suihkuun päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sen lisäksi tuomarien ratkaisu oli täysin oikea ja Berg huilaa siis yhden pelin.
Mutta ollaan SM-liigan alkukaudessa ja onkin mielenkiintoista nähdä, ovatko säännöt muuttuneet? Nimittäin Bergille saattaa hyvinkin rapsahtaa muutaman ottelun lisäkielto kurinpitäjältä. Sillä pidetään liiga puhtaana tahallisista vahingoittamisista.
Tosin kun Jokerien Sami Helenius ja HIFK:n Kip Brennan aloittivat tarkoituksellisesti tappelun, eikä peli ollut edes käynnissä, on sitten ihme ellei heille ole tullut lisärangaistusta? Tuhat ihmistä oli kuulemma ihan maksanut siitä, että näkevät tyhjästä nyhjäämisen. Olemme verenhimoista kansaa?
Toisaalta sitten rauhallisessa pelissä, Jokerit-Ässät, oli valmentaja Alpo Suhosen sanoin hallissa enemmän mainoksia kuin katsojia. Mutta eipä Hjallis ole kuin pers’aukinen. Ylinopeudesta tuli kuukauden nettotuloista (1!p815 euroa) sakkoa 416 euroa, joten älkäämme suinkaan kadehtiko! Sukareilla sitä pitää itsensä elättää. Tai sitten jotain instanssia vedetään lyhtyyn ja kunnolla.

Monta on mestaruutta

Olen monta vuotta hämmästellyt, miten yhdellä SM-liigapelaajalla voi nykyaikana olla peräti kahdeksan (8) SM-liigan Suomen mestaruutta. Tällainen ihmemies vaan löytyy Oulun Kärppien puolustuksesta.
Hän on vasta 29-vuotias Ilkka Mikkola. Josko on kaverilla onnetar olkapäällään, kun on vuosittain aina osannut valita sen parhaan mahdollisen seuran – ja ennen kaikkea mahtunut myös pelaamaan.
Vielä on vaikea ennustella SM-liigan lopullista tämän kauden mitalijärjestystä. Mutta jotenkin tuntuu – jo kauden tässä vaiheessa – siltä, ettei Mikkolalla ole kauden jälkeen sitä yhdeksättä mestaruutta!
Tai mistä sen tietää minkälaisen ryhmän toimitusjohtaja Juha Junno, liukas luikku, sitten loppukaudeksi hankkii. Odottelevat nyt ensin rauhassa, että veropakolaiset saavat pelata osan kaudesta muissa sarjoissa ja tulevat sitten – muina miehinä – SM-liigaan ja lähdeveron piiriin.
Muutenhan esimerkiksi Matt Nickerson olisi jo Tampereen Ilveksen pakkina (pelaa nyt muualla). Mies pelaa varmuudella Mansessa vielä tällä kaudella, on ihan sellainen kutina, koska talousvaistoni heräsivät – vain hetkeksi.
Eipä ole Oulun Kärpät sitten mikään Länsirannikon seura, vaikka lännessä meren rannalla sijaitseekin. Katsokaa pallokarttaa ja hämmästykää – Oulu sijaitsee idempänä kuin Helsinki konsanaan.
Eikö Suomi olekin metka maa – tulee mutka- letku ja pätkäkaupunkeja?
Mitä kuulemmekaan ensi kerralla – ei laaksoa ei kukkulaa.

Mikä ihmeen CFR Cluj.

Heti käsi sydämelle jalkapallon ystävät. Kuinka moni teistä tiesi ennen tämän vuoden alkua, mikä seura ja mistä maasta on CFR Cluj? Siis aivan kuin FC Rauma tai Euran Pallo!
Se on romanialainen jalkapallojoukkue, joka sijaitsee keskellä ”ei mitään”. Mutta niin vain pääsi mukaan Euroopan Mestarien liigan 32. parhaan seurajoukkueen lohkoon ja nyt tämän seuran tietävät ikuisesti AS Roman, tuon ikuisen kaupungin, kannattajat.
Tämä Romanian CFR Cluj meni ja voitti AS Roman ja vielä vieraissa maalein 2-1. Eli voitti pelin Italian Roomassa.
Nyt saksalaiset Bremenissä ihmettelevät mikä seura on Anorthosis Famagusta. Kotipaikka paljastaa paljon matkanneille suomalaisille, että kyseessä on kyproslainen jalkapallojoukkue. Se taas pelasi Werder Bremeniä vastaan vieraissa maalittoman tasapelin.
Eilen Mestarien liigan lohkovaihe jatkui neljällä ottelulla. Celtic on Skotlannista, mutta ihan lonkalta ja nopeasti: mistä maasta oli sen vierasvastustaja AaB. Tosin veikkaajille kysymys on jopa helppo, mutta ei vastaus tule kuin pyssyn suusta potkupallon ystäviltä.
Seikka on saletti.

Jarmo Liuhala

18.9.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva