Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Viikinäisten Valintatalolle Joutsenmerkki ensimmäisenä Satakunnassa

Kuva: Viikinäisten Valintatalolle Joutsenmerkki ensimmäisenä Satakunnassa

Porin Viikinäisten Valintatalolle on myönnetty ensimmäisenä Satakunnassa kaupanalan Joutsenmerkki. Ympäristöystävällisestä lähikaupasta kertoo nyt liehuva vihreävalkoinen Joutsenmerkkilippu, jonka kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sampsa Kataja nosti salkoon eilen.

Tällä hetkellä Suomessa on vain seitsemän Joutsenmerkittyä kauppaa. Nämä kaikki ovat Valintataloja. Kaupan ympäristömerkin saamiseen ei riitä, että hyllyssä on ympäristöystävällisiä tuotteita. Joutsenmerkki-kriteereissä punnitaan valikoiman lisäksi muun muassa kaupan jätehuoltoa, energiankulutusta ja kuljetuksia.
- Tuotevalikoima on se tärkein kriteeri. Suurin ympäristöjälki jää tuotteista, joita asiakkaat kantavat kaupasta ulos, SFS-ympäristömerkinnän markkinointikoordinaattori Antti Lehmuskoski kiteyttää.
Toinen merkittävä kriteeri on kaupan oma energiatehokkuus; esimerkkinä vaikkapa se, että kylmälaitteiden on oltava kunnossa, ilmastoinnin oltava aikasäädetty ja valojen oltava loisteputkia ja halogeeneja. Jätehuollossa puolestaan on kierrätettävä kaikki mahdollinen.
- Muita kriteereitä ovat muun muassa henkilökunnan koulutus, kuljetukset ja logistiikka, kaupan omat pakkausmateriaalit eivät saa sisältää PVC-muovia ja tilojen siivouksessa käytettävien aineiden on oltava ympäristöystävällisiä, Lehmuskoski luettelee.

Viikinäisten Valintatalossa ryhdyttiin puuhaamaan Joutsenmerkkiä viime keväänä.
- Merkki on vaatinut meiltä paljon työtä ja sitoutumista. Uskomme kuitenkin, että asiakkaat osaavat arvostaa sitä ja että aika moni käy mielellään ostoksilla ympäristöystävällisessä kaupassa, myymäläpäällikkö Kati Haanpää miettii.
Haanpää kertoo, että kesän aikana henkilökunta kävi läpi koulutuksen ja kauppaan nimettiin ympäristövastaava.
- Rakensimme myös luomupäädyn, eli yhden hyllyn päätyyn on kerätty valikoimaan kuuluvia, suosituimpia luomutuotteita. Lisäksi kaikki ympäristömerkityt tuotteet, luomutuotteet ja Reilun kaupan tuotteet on merkitty hyllyissä erikseen, joten ne osuvat silmään helposti.
- Sekajätteen määrän olemme saaneet oleellisesti pienenemään kierrättämällä kaiken mahdollisen pakkaus- ja kirkasmuovin. Tietenkin kierrätämme myös metallin, lasin, paperin, pahvin ja biojätteen.
- Olemme ympäristötietoisia myös omissa toimissamme, eli emme enää jätä turhia valoja päälle esimerkiksi kylmäkaappeihin, vessaan tai sosiaalitiloihin.

Viikinäisten Valintatalon valikoimista löytyy tällä hetkellä noin 53 ympäristömerkittyä tuotetta, kolmisenkymmentä Reilun kaupan tuotetta ja noin 75 luomutuotetta.
Antti Lehmuskosken mukaan Suomessa ollaan valitettavan paljon Ruotsia jäljessä ympäristömerkittyjen tuotteiden tarjonnassa.
- Esimerkkinä vaikkapa se, että Ruotsissa ei juurikaan enää myydä muita kuin ympäristömerkittyjä pesuaineita. Ruotsalaiset kuluttajat osaavat vaatia kaupoilta ympäristötietoisuutta ja uskon, että Suomessakin tähän suuntaan ollaan menossa.
- Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu siltä, että suomalaiset tuottajat ja maahantuojat vielä jännittävät ympäristömerkittyjen tai luomutuotteiden tuomista markkinoille ja odottelevat vahvempaa signaalia kuluttajien taholta, Lehmuskoski pohtii. 

Maarit Kautto 

18.9.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva