Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia: Mukavasti sujui viikonvaihde

Kuva: Kiikarointia: Mukavasti sujui viikonvaihde

Viime viikonvaihde sisälsi porilaisittain todellisen Superlauantain ja myös isommilla areenoilla tapahtui satakuntalaisittain uskomattoman hienoja urheilullisia saavutuksia. Pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti otti Pekingin paralympialaisissa pronssia ”sivumatkallaan” 200 metrin kelauksessa sekä ehti vielä alittamaan päämatkansa, 100 metriä, alkuerissä jo tällä hetkellä virallisen ME-tuloksen. Kaikella todennäköisyydellä meillä Porissa on tänään paralympialaisten kultamitali! Finaali kelataan tänään Suomen aikaa ja ainakin alkuerien perusteella Lepa tuo kultaa. Toki kaikissa on aina oma jossittelumahdollisuutensa, mutta tällä hetkellä usko kultamitaliin on erittäin vankka – ja vielä ylivoimaisella erolla. Aerobicin hallitseva Euroopan mestari Rita Niemi otti toisen mestaruutensa – tosin niukasti – mutta tahdonvoimalla. Näin Leo-Pekan seura, Porin Tarmo, ja Rita Niemen seura, Porin Naisvoimistelijat, ansaitsevat Porin juhlavuoden kunniaksi Porilaisten marssin!

Suomi saavutti Pekingin kesäolympialaisissa yhden kultamitalin. Sen toi trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela. Hänen valmennusryhmäänsä Pekingissä kuului kokenut porilainen haulikkoampuja Maarit Lepomäki, jonka merkitys itse kisapaikalla oli varmasti suurempi kuin uskommekaan. Näimmehän monen huippuampujan menettävän mitalin viimeisellä laukauksellaan.
Olen onnitellut Maarit Lepomäkeä hänen suorituksestaan ja vaikka Maarit, vaatimattomasti vähätteli omaa osuuttaan, niin keskustelun aikana tuli kuitenkin – kautta rantain – esiin se, että valmentajan henkinen tuki ampujalle on äärettömän tärkeä. Juuri sitä se on niiden viimeisten sekä mitalin kohtalon ratkaisevien laukausten aikana.
Hyvin harva moista yksityiskohtaa osaa edes huomioida, mutta Pekingin kisojen aikana näissä hermoja vaativissa suorituksissa kokeneen ampujan henkinen tuki ja pienetkin vinkit ovat avuksi.
Näin se vaan on.

Superlauantai

Jossain vaiheessa viime lauantain kaikkien kolmen Porin joukkueen (PoPa, Pesäkarhut, Ässät) seuraaminen näytti mahdottomalta tehtävältä, koska peleissä oli päällekkäisyyksiä.
Onneksi maalaisjärjen käyttö on sallittua ja onneksi sitä käytettiin. PoPan ja Pesäkarhujen pelit piti molempien alkaa kello 14, mutta Porin Palloilijoiden ex-puheenjohtaja Eero Laurila käytti sitä järkeä.
Hän soitti PoPan omistaja Antti Sumialalle ja kertoi tilanteen. Urheilumies Sumiala oli heti ajan tasalla ja koska PoPan Kakkosen jalkapallo-ottelu ei kuulunut mihinkään Veikkauksen riveille, niin Sumiala otti yhteyttä Turkuun ja ÅIFK:n leirissä asia ymmärrettiin täysin ja suostuttiin matkustamaan Poriin jo kello 12 alkavaan otteluun.
Pelkästään kahden tunnin ottelusiirto PoPan kohdalla poisti ongelmat. Etukäteen kun oli selviö, että Pesäkarhut ja Ässät eivät pysty ottelujaan siirtämään, ei aikaisemmaksi eikä myöhäisemmäksi. Tässä taustalla taas se, että kumpikin joukkue kuuluu Veikkauksen listoille ja niiden alkamisajat ovat sitten kuin kiveen hakatut, ellei siirtoa yritetä tehdä jo vähintään pari viikkoa aikaisemmin.
Näin ollen PoPan ottelun aikaistaminen mahdollisti useiden satojen porilaisten urheilun ystävien tilaisuuden nähdä kaikki ottelut livenä ihan pelipaikalla. Tätä mahdollisuutta porilaiset kyllä käyttivät hyväkseen – kaikkien kolmen ottelun yleisömääristä päätellen.
Ja mikä mukavinta – PoPa hoiti oman osuuteensa siihen malliin, että joukkue pelaa ensi kaudella jalkapallon Ykkösessä. On annettava tunnustus suorituksesta ja siitä, että PoPa käytti toisen mahdollisuutensa hyväksi.
Kyllä Pori kaipaa ainakin Ykkösen miesten jalkapallojoukkuetta ja odotellaan nyt vaikka ensi kausi, niin ties vaikka Veikkausliiga kutsuisi. Mutta Ykkönen on ainakin se vähin sarjataso millä Porin kuuluu miesten sarjassa olla!

Huonoon aikaan

Kun onni potkii ilkikurisesti persuksille, niin se käy näämmä juuri noin kuin Porin Pesäkarhujen ja Jyväskylän Kirittärien toisessa finaaliottelussa tapahtui. Kohtalon ivaa tapahtuma oli.
Finaalissa oli menty Supervuoroon ja Kirittäret aloitti sisällä. Lyönti lähti, mutta jo ennen syötön nousemista (?) Pesäkarhujen kakkoskoppari Hanna Hirvikoski makasi takakentällä tuskasta huutaen.
Hannan akillesjänne pamahti poikki ja se Kirittärien lyönti tussahti sitten lähes viereen ja kolmoselta juoksija kipaisi kotiin. Kirittärien pelinjohtaja Katja Saari totesi, että kyseessä oli niin sanottu merkattu lyönti, jolloin kolmoselta pitikin tulla kotiin.
No, tultiin myös, mutta itse lyönti oli sellainen, että se olisi ollut varmuudella tervejalkaisen Hirvikosken räpylässä – eikä sitä juoksua olisi siis syntynyt. On se vaan urheilu joskus kummallista, eikä kaikkia tunnetiloja pysty sanoin kertomaan. Mutta itse pesäpallostadionilla olleet 1263 katsojaa näkivät tapahtuman ja tunteet varmasti olivat moninaiset.
Jokainen varmasti näki tilanteen vielä omasta kulmastaan, mutta se on fakta, että ilman vammautumista ei myöskään ehkä koko toisen finaalin ratkaissutta juoksua olisi syntynyt!
Hirvikosken akillesjänne parsitaan kuntoon tänään Turussa, mutta parantuminen vie kohtuullisesti aikaa.
Pesäkarhut saavutti kauden tavoitteensa, mutta unelma jäi vielä ensi kauteen. Kyllä se näillä toimintatavoilla sieltä tulee.
Ei hoppee oo häppee, vaikka ei se kauden unelma ollutkaan.
Moni arvostelija jäi suu auki

Patalauma näytti

Porin Ässien puolustajat jättivät perjantaina Raumalla maalivahtinsa Eero Kilpeläisen liian yksin kolmannessa erässä taistelemaan liukkaita Lukon oululaisia vastaan ja numerot repsahtivat itse ottelutapahtumiin nähden melko murskaaviksi.
Niinpä monen Isomäkeen lauantaina saapuneen (4!p612) katsojan mielessä pyöri tietty epävarmuus. Varsinkin niiden, jotka olivat Raumalla nähneet kolmannen erän ja huomioineet, että lauantai-illan vastustaja Ilves oli torstaina noussut ensi erän 1-4 tappioasemasta 5-4 voittoon paikallisvastustaja Tapparasta.
Mutta Ässät ei ollut tehnyt Rauman ottelun jälkeen kuin pari muutosta ja Isomäen jäälle luisteli sellainen patalauma, ettei paremmasta väliä. Ensinnäkin 4-1 voitto oli täysin ansaittu ja mikäli käsittämättömät jäähyt eivät olisi häirinneet kotijoukkueen pelin alkua – tarkoittaa etteivät jäähyt Ässille olleet minkään linjan mukaisia – niin peli olisi päättynyt Ässien vielä selvempään voittoon.
Seikka on saletti.
Niinpä todella monen – kauppatorilla arvostelleen – suu oli auki hämmästyksestä vielä pelin jälkeenkin! Ässät pelasi erittäin järkevää, liikkuvaa peliä, ja ajoi vastustajan usein kulmiin, josta jopa analyytikkokin tietää, ettei helpolla maalia tehdä.
Tosin kyseessä oli vasta kauden toinen peli, mutta moni porilainen on taas niin patafani, että.

Uusia nimiä

Oikeastaan Ässien mollaaminen alkoi jo kesällä kun muut liigajoukkueet ilmoittivat erittäin kovan tason, sekä kalliista vahvistuksistaan.
Ässien linja oli vaatimaton. Totta toki on sekin, ettei Pori sittenkään ole jääkiekkoilullisesti se ensimmäinen paikkakunta, jota kallis pelaaja miettii. Varmuudella tämä imago vei ainakin pari hyvää pelaajaa Porista muihin kaukaloihin.
Ässien vahvistusten nimet olivat Tuomas Karjalainen, Tero Määttä, Ville Uusitalo, Derek Damon, Aki Keinänen, Marko Luomala, Ossi Pellinen ja Aleksander Plytshev. Heistä viime mainittu saa hakea uutta joukkuetta, sillä kiintiöön tuli Damonin kämppäkaveri Floridan ECHL-liigasta, Preston Callander.
Nyt Alpo Suhonen ja Mika Pieniniemi nostivat aikuisten SM-liigaan A-nuorissa SM-hopeaa voittaneita pelureita – ja useampia. Se pelotti monia. Mutta kun Sakari Salminen pääsee vauhtiin ja Tero Määttä pudottaa painoaan vielä viisi kiloa, niin näemme lisää Ville Uusitalon esittämiä tuuletuksia Isomäen hallissa.
Mikä parasta, Marko Kivenmäki pelasi hyvin ykkösketjussa ja Mavehan on vallan loistava alivoimapelaajakin.

Lukko on vahva

Siitä ei päästä yli eikä ympäri, että Rauman Lukko on yksi kauden varteenotettavimmista joukkueista – olkoonkin että todelliset vahvuudet seuroittain nähdään vasta marraskuun maaottelutauolla.
Mikä siinä vaiheessa on joukkueen sarjasijoitus, enteilee sitten melko tarkkaan sijoitusta myös runkosarjan loppuvaiheissa.
No, sen verran voidaan antaa periksi, että joulutauko on takaraja. Silloin nuo veropakolaiset ovat palanneet Ruotsin tai Venäjän suunnasta omille pelipaikoilleen.
Tämä on asia, johon SM-liigan pitäisi jollakin otteella tarttua, ettei kuule Sakari Pietilän antamaa lausuntoa: ”Meidän todellinen vahvistuksemme, Geoff Platt, pelaa parhaillaan Valko-Venäjällä”.
Vesiliirtoa.500
P Oli sitten olevinaan kuinka hyvä kuski tahansa, niin helposti ajaa veneensä karille ja Ferrarinsa rengasaitaan.
Hyvän kuskin pitäisi hallita autonsa vesikelilläkin – kun sitä varten on ihan omat renkaatkin valmistettu. Ei ihme, että tavallinen pulliainen lähtee vesiliirtoon kun sitä tekevät maailman parhaiten palkatut – ja siten myös ajajina parhaat – kuskit.
Ei voi kuin ihmetellä formuloissa nuoren Sebastian Vettelin ajoa Todo Rosso-autolla. Nopein aika-ajossa, nopein itse kilpailussa, jossa Monzassa molempien aikana satoi kunnolla. Tämä Todo Rosso on valmistettu toissakauden Ferrarin poisheitetyistä osista.
Nyt pitäisi Räikkösen pojan voittaa loput osakilpailut. Ensi alkuun nyt Singaporessa. Toivottavasti Aku Ankasta tuttu Joe-poika Singaporesta auttaa Kimiä – edes vähän!

16.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva