Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Juhana-herttuan Pidoissa maistellaan renessanssiajan herkkuja

Kuva: Juhana-herttuan Pidoissa maistellaan renessanssiajan herkkuja

Porin 450-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettävät ”Juhana-herttuan Paremmat Pidot” tarjoavat kaikelle kansalle mahdollisuuden kokea kuninkaankartanon renessanssiajan tunnelmaa ja maistaa tuon ajan perinteisiä herkkuja. Pitojen takana ovat Kuninkaankartanon Rotaryklubi, kaupungin kulttuuritoimi ja Satakunnan Museo.

Kuva: Satakunnan Museon näyttelyssä ”Pori - Juhanan kaupunki” on esillä muun muassa pienoismalli, jossa vietetään renessanssiajan pitoja.

Porin kaupungin perustaja, Juhana-herttua, vieraili Porissa kaikkiaan kolme kertaa vuosina 1558-1563, ensin jalkavaimonsa Kaarina Hannuntyttären ja sitten puolisonsa Katarina Jagellonican kanssa. Herttuan mukana saapui yli sadan hengen seurue, joka varmasti herätti huomiota ja ihmetystä tuolloin vielä pienessä, 400 asukkaan kaupungissa.
Kuninkaankartanon voudin tilikirjat kertovat, että Juhana seurueineen kulutti valtavat määrät ruokaa. Pidoissa nautittiin monenlaisia renessanssiajan herkkuja, joista tavalliset kaupunkilaiset eivät osanneet edes haaveilla.
”Juhana-herttuan Paremmat Pidot” tavoittelee mahdollisimman aitoa tunnelmaa niin tarjoilussa kuin ohjelmassakin. Satakunnan Museo ja erityisesti maakuntatutkija Sirkka-Liisa Hakala ovat olleet mukana asiantuntijan roolissa. 
- Aidot lähtökohdat ovat mahdollisia, koska kuninkaankartanon voudin tilikirjoihin on kirjattu yksityiskohtaisia tietoja ruokalajeista ja niiden määristä. Pitojen menu sisältää viisi ruokalajia.
- Katarina Jagellonica toi haarukan Suomeen, joten näissä pidoissa voidaan hyvällä syyllä käyttää sekä veistä että haarukkaa. Varhaisemmalla ajalla ruokailuvälineinä toimivat pelkästään sormet ja veitsi, museonjohtaja Juhani Ruohonen kuvailee.
Ohjelmalliseen puoleen kuuluu muun muassa renessanssiajan musiikki, jonka esittäjät ovat pukeutuneet ajan henkeen sopivasti.
- Luvassa on myös hovinarriserenadi ja ehkäpä tulennielentää. Lisäksi hovimestari esittelee kaikki ruokalajit ja kertoilee muutoinkin tuon aikakauden elämästä Porissa, Kuninkaankartanon Rotaryklubin presidentti Pertti Salmi kertoo.
Pitojen isäntinä toimivat itse Juhana-herttua ja Katariina. Hovimestarina pitoja ohjaa historian lehtori Erkki Yli-Jokipii.
Pitosaliin mahtuu noin 177 vierasta. Pukeutumistoiveena on tumma puku tai historiallinen asu.

Maarit Kautto  

 

Viiden ruokalajin menu
”Juhana-herttua Paremmat Pidot” järjestetään Porin Päivänä 27. syyskuuta kello 18-n. 23 Ravintola Sofiassa Puuvillassa. Liput maksavat 80 euroa per henkilö ja niitä myydään muun muassa Lippupalvelussa ja Maisassa.
Renessanssiajan menu tarjoaa:
Alkuruokana kalalautanen: suolattua siikaa, kylmäsavustettua lohta, keitetty munanpuolikas mädillä hunnutettuna, etikalla ja pippurilla höystettyä kaalia ja etikkasilakkaa.
Väliruokana lintua: kanan- ja hanhenrintaa, maitojuustoa ja kirsikkasurvoskastike.
Keittoruokana: kylmä, makea hedelmäkeitto.
Pääruokana: kuusi tuntia uunissa haudutettua, luutonta siankylkeä, lammasmakkaraa, hunajassa haudutettuja lanttu- ja naurislohkoja ja olutkastiketta.
Jälkiruokana: päärynähyydyke ja marjakastiketta.
Leivät: vehnäsämpylöitä, ruisleipää ja suolattua voita.
Ruokajuomina: sima ja kaksi kaatoa olutta tai viiniä.

16.9.2008 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva