Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuntavaaleissa ratkaistaan!

Kuva: Kuntavaaleissa ratkaistaan!

Löysin äskettäin kirpputorilta paksun Historian suursanakirjan ja sieltä sanan timokratia. Tämä harvinaisen osuva nimi on peräisin jo muinaisesta Ateenasta. Timokratia tarkoittaa valtiojärjestystä, jossa kansalaisen oikeudet riippuvat hänen varallisuudestaan.
Kirjoitin tästä asiasta Demarissa, vaan eipä ole siihen kukaan tarttunut, ei muissakaan lehdissä.

Ja kuitenkin kysymys on vakavasta, juuri tälle ajalle ja Kataisen hallitukselle tyypillisestä ilmiöstä. Tämän ajan Suomessa alkaa olla pelottavan paljon timokratian piirteitä. Köyhemmälläkin täällä on toki oikeus ostaa sitä ja tätä, mutta sellaisen oikeuden käyttämismahdollisuudet alkavat olla poissa yhä useamman ulottuvilta.
Esimerkistä käynee hyvin hallituksen ylistämä kotitalousvähennyksen korotuskin. Sen täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää jo niin suurta vaikkapa remonttia, että vähävaraisemmalla ei siihen ole mahdollisuutta. Näiltäkin osin hallituksen toimet siis koituvat suurituloisempien hyväksi. Eli ”anna äänesi kokoomukselle, niin se alkaa vaikuttaa heti.”

Konsta Pylkkänen jo aikoinaan määritteli ihmiskunnan oikeudet toteamalla, että maailmankaikkeudessa sillä on vain kusiaisen oikeudet. Porvarihallituksemme on Konstan määritelmää vielä parannellutkin, niin että vähävaraisella nuo kusiaisen oikeudet ovat jo maan päällä.
Tulossa ovat kuntavaalit. Jos niiden tuloksena on porvaririntaman vahvistuminen, alkavat timokratian seuraukset näkyä kasvavissa mitoissa jo kunnankin sisällä.

Verotus Suomessa ei ole kohdallaan. Tämä Kataisen johtama porvarihallitus on vain syventänyt niitä virheitä, joita tehtiin demareidenkin ollessa edellisessä hallituksessa. Suurin ongelma on siinä, että palkka- ja eläketulosta maksetaan veroa enemmän kuin pääomatuloista. Sellaisiahan ovat mm. korkotulo, vuokratulo, voitto-osuus, henkivakuutuksen tuotto, maa-aineksesta saadut tulot, kiinteän tai irtaimen omaisuuden luovutuksesta saatu voitto ja muu sellainen tulo, jota varallisuuden voidaan sanoa kerryttäneen.
Vähän selvemmin sanottuna pääomatulo on siis sellaista tuloa, jonka hankkimisessa ei synny aikanaan Aatamille Paratiisista häädön yhteydessä määrättyä rangaistusta ”otsasi hiessä pitää sinun leipäsi syömän.”

No, liittyykö tämä kuntavaaleihin? Kyllä liittyy. Hallitus on suuressa viisaudessaan, etten sanoisi peräti laupeudessaan myöntänyt veropuolelle eräitä helpotuksia kansalaisten nautittavaksi. Ja siitä se on pitänyt kovaa meteliä. Vaan onpa ollut hiljaa erinäisiä maksuja ja taksoja nostaessaan ja kuntia eli siis kuntalaisia kurittaessaan. Suunta jatkuu kunnissa, ellei vaaleissa osoiteta, että tätä lääkettä on tullut tarjotuksi jo liikaakin. Lokakuussa on siis tässäkin mielessä ”näytön paikka.”

Vanhempi ei-vasemmistolainen toimittaja otsikoi äskettäin juttunsa ”Perustuslailla leikitään päivänpolitiikkaa – kun kivalta tuntuu.” Kirjoittaja varsin selvästi asettuu kummastelemaan, jopa tuomitsemaan, menneenä kesänä taas kerran alkaneen ja yhä jatkuvan keskustelun presidentin valtaoikeuksista.
Kokoomukselta sinkoilee valtaoikeuksia koskevia muutosideoita ihan sen mukaan, mitä tasavallan presidentti kulloinkin tekee tai jättää tekemättä. Ja yllättävää kyllä, samaa harrastaa myös Helsingin Sanomat, joka siis on ottanut jo kuolleen Uuden Suomen paikan kokoomuksen tukijana.

Tällaista kehitystä eivät äänestäjät ole sellaisenaan nielleet, ehkäpä eivät siksikään, että pressanvaaleissa äänestäjät ovat olleet muita vaaleja aktiivisemmin liikkeellä. Tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että enemmistö suomalaisista ei ole lähtenyt mukaan porvareiden vouhotuksiin.
Kirjoittajan mielestä valtaa vaaditaan pienennettäväksi mm. sen takia, että presidentti rohkeni torjua hallituksen heikoimman lenkin, sisäministeri Holmlundin yrityksen potkia pois demarikansliapäällikön Ritva Viljasen. Tilallehan piti istuttaa armeijan mies, prikaatikenraali.

Vuosi 1918 on taas saanut uuden elokuvan. Sopinee siis tähänkin seuraava muistelus. Vorsmannin Pransu sai 15 vuoden tuomion keväällä 1918.
Tuomion julistettuaan kysyi tuomari, onko kysyttävää ja Pransulla oli: Jos mää ennen kualen, nin kelpaako muija etulaiseks, meinaan taksvärkkiin, kelpaako?

Timo Roos

16.9.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva