Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakuntalaisten pk-yritysten suhdannenäkymät heikentyneet

Pk-yritysten yleiset suhdannenäkymät ovat selvästi heikentyneet niin Satakunnassa kuin koko maassa viime kevääseen verrattuna. Oman yrityksen kannalta suhdanteiden odotetaan kuitenkin edelleen paranevan ja työllisyyden kasvavan seuraavan vuoden aikana. Tämä ilmenee Suomen Yrittäjien ja Finnveran eilen julkaistusta pk-yritysbarometrista.

 

Kaikkien osatekijöiden suhteen koko maan pk-yritysten suhdannenäkymät ovat vuoden päähän tarkasteltuna edelleen positiivisia. Myös Satakunnan pk-yritysten suhdannenäkymät ovat positiiviset kaikkien muiden osatekijöiden, paitsi investointien arvon osalta. Keskimääräistä heikommat satakuntalaisten yritysten suhdannenäkymät ovat myös viennin arvon, tuonnin arvon ja tuotekehityspanostusten osalta.

Satakunnassa barometrin kysymyksiin vastasi noin 200 yritystä. Henkilökunnan määrän suhdannenäkymät ovat nyt Satakunnassa matalammalla tasolla kuin viime keväänä. Sama tilanne myös on koko maassa.

Yritysten kehittämisen pahimmaksi esteeksi nousee Satakunnassa edelleen ammattitaitoisen työvoiman saatavuus, erityisesti työvoimasta on pulaa metallialalla. Lisäksi yritystoiminnan säätely, kilpailutilanne sekä yleinen suhdanne/maailmantilanne koetaan suuremmiksi kehittämisen esteiksi Satakunnassa kuin koko maassa keskimäärin. Rahoitukseen liittyvät tekijät ovat kehittämisen pahimpana esteenä vain viidellä prosentilla maakunnan yrityksistä.

- Ensimmäisen kerran yleinen suhdanne on nyt tullut satakuntalaisten yritysten mielestä kehittämisen esteeksi. Tämä kertoo siitä, että maailmantilanne painaa mieltä, vaikka sen vaikutukset eivät yritysten toiminnassa vielä näykään, Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen miettii.

Eniten kehittämistarpeita satakuntalaisissa pk-yrityksissä on henkilöstön koulutuksen osalta.

- Koulutus on yksi Satakunnan Yrittäjienkin painopistealueista ja olemme tyytyväisiä, että tähän asiaan halutaan panostaa, Kivinen huomauttaa.

Työllistämisen esteitä Satakunnassa ovat työvoiman saatavuus, kysynnän riittämättömyys tai epävakaus sekä työn sivukulut. 28 prosentilla Satakunnan pk-yrityksistä ja 32 prosentilla koko maan yrityksistä ei ole tarvetta työllistää.

Ulkopuolista rahoitusta viimeisten 12 kuukauden aikana on ottanut 31 prosenttia Satakunnan yrityksistä. Koko maassa prosenttiluku on sama. Noin joka viides Satakunnassa ja koko maassa toimivista yrityksistä aikoo ottaa ulkopuolista rahoitusta seuraavan vuoden aikana.

- Rahoitusta otetaan Satakunnassa eniten koneiden ja laitteiden laajennusinvestointeihin sekä rakennusinvestointeihin. Ulkoista rahoitusta hankitaan useimmiten pankista tai Finnverasta, Finnvera Oyj:n aluejohtaja Martti Kytöluhta summaa.

Pk-yritysbarometri kertoo myös, että sukupolvenvaihdosten tarve kasvaa Satakunnassa selvästi seuraavien viiden vuoden aikana. Niin sanotut puhtaat, perheenjäsenien kautta toteutetut sukupolvenvaihdokset ovat vähentyneet ja varsin usein yrityksen jatkaja tulee ulkopuolelta tai firman sisältä työntekijöiden joukosta.

Ensimmäistä kertaa pk-yritysbarometrissa kysyttiin yritysten palveluiden/tuotteiden myyntiä kunnille. Suurin osa koko maan yrityksistä ilmoittaa, että kunnille myynnillä ei ole mitään osuutta liikevaihdossa. Satakunnassa suurempi osa vastaajista sen sijaan ilmoittaa, että liikevaihdosta osa muodostuu myynnistä kunnille.

Suurimpana esteenä kunnille myynnissä satakuntalaiset pk-yritykset pitävät hankintalain säädöksiä sekä virkamiesten nuivaa suhtautumista. Vähiten myyntiä kunnille estää yksityisten tarjoajien osaaminen sekä yksityisten tuottajien puuttuminen.    

Maarit Kautto

12.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva