Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pori-yhteistyötä tarvitaan vaikka Jokilaakso toteutuisi

Kuva: Pori-yhteistyötä tarvitaan vaikka Jokilaakso toteutuisi

Kokemäen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Harri Kivenmaan (sd) mielestä Jokilaakson kaupunki -kuntaliitoshankkeen tarkoitusperiä on ymmärretty tai haluttu ymmärtää hiukan väärin. Neljän liitosta selvittelevän kunnan eli Kokemäen, Harjavallan, Nakkilan ja Ulvilan tarkoituksena ei ole pystyttää raja-aitoja mihinkään suuntaan.

- Vaikka kuntaliitos toteutuisikin, tarvitaan edelleen yhteistyötä, joka minun näkemykseni mukaan voisi jollain aikavälillä lisääntyä entisestään Porin suuntaan, Kivenmaa muotoilee.

Kivenmaa painottaa, että nyt puhutaan neljän kunnan hallinnollisen organisaation järjestämisestä uudella tavalla. Ihmisten työssäkäynti-, harrastus- tai asioimissuuntautumiseen liitoksella ei voida, eikä haluta, vaikuttaa.

- Nyt on tarkoituksena selvittää, löytyykö näiden neljän kunnan kesken rakenne, jonka turvin kunnalliset palvelut pystytään tulevaisuudessa järjestämään järkevästi ja taloudellisesti.

- En epäile, etteikö tällainen rakenne löytyisi. Kun selvitys on valmis, tehdään vasta päätöksiä siitä, jatketaanko liitoksen tiellä vai ei.

Kivenmaa myöntää, että demokratian kannalta kuntavaalien jälkeiseen aikaan ajoittuva päätöksentekoprosessi on huono, mutta aikataulu on Paras-hankkeen sanelema. Sisäministeriö odottaa erityisesti Ulvilalta suuntautumisvastauksia jo ensi vuoden alussa.
Jokilaakson kaupunki -hanke on edennyt tähän saakka hyvässä hengessä. Nyt on saatu kerätyksi perustiedot siitä, miten eri palveluita missäkin kunnassa tuotetaan.

- Tästä eteenpäin työryhmät suunnittelevat sitä, miten eri palvelujen tuottaminen olisi mahdollista yhdessä ja mitkä ovat laatutavoitteet. Työtä tehdään vakavalla mielellä. Jos erimielisyyksiä syntyy, koetetaan etsiä yksimielisyyden polkuja.
- Talousasiat on tietenkin koko ajan pidettävä mielessä, samoin työntekijöiden eläköityminen. On pohdittava riittääkö kuntien nykyinen työvoima vai tarvitaanko sitä lisää. Uskon, että neljän kunnan muodostamalla, noin 36 000 asukkaan kaupungilla olisi paremmat rekrytointimahdollisuudet kuin kullakin kunnalla yksinään.

Jos Jokilaakson kaupunki syntyy, niin terveydenhuollon osalta yhteistyön tarve Porin suuntaan tulisi Kivenmaan mukaan entisestään kasvamaan muun muassa erikoissairaanhoidon ja erityispalvelujen järjestämisessä.

- Uskon, että yhteistyöstä neuvotteleminen olisi jopa helpompaa. Sopimusta tekemässä olisi kaksi eikä neljä kuntaa, eikä varsinkaan kuntayhtymää.

Jokilaakson kaupungissa olisi muun muassa neljä uimahallia ja lukuisa joukko pikkukouluja. Miten niiden kävisi?

- Kuvittelisin, että ihan välittömästi esimerkiksi uimahalleille ei tapahtuisi mitään. Pidemmällä tähtäimellä kuitenkin jouduttaisiin varmasti miettimään, mikä halli kannattaa remontoida tai löytyisikö sille mahdollisesti jotakin muuta käyttöä.

- Kyläkoulujen kohtalo taas tulee väistämättä Kokemäelläkin esille tulipa kuntaliitosta tai ei. Kokemäen talous on sellaisella mallilla, että kovia ratkaisuja Kankaanpään tyyliin joudutaan joka tapauksessa tekemään.

Kivenmaa korostaa, että kuntavaalityön aikana demaritkin varmasti kuuntelevat herkällä korvalla kaupunkilaisten suhtautumista liitoshankkeeseen. Mitään kunnallista mielipidekyselyä aiheesta ei ole suunniteltu.

- Jokilaakson kaupunki -kuntaliitosselvitys tehdään neljää kuntaa varten. Jos Ulvila jää pois, selvitetään sitten varmasti uudelleen kolmen jäljelle jäävän liitosmahdollisuudet.

- Tämän menossa olevan selvityksen aikana saamme kuitenkin paljon tietoa ja kokemusta, josta on hyötyä tulevaisuutta ajatellen kävi miten kävi, Kivenmaa pohtii.

Maarit Kautto

 

11.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva