Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lätkä lävähtää

Kuva: Lätkä lävähtää

Jääkiekon SM-liiga alkaa tänään kuuden ottelun kierroksella. Koska joukkueita on mukana 14, niin huomiselle jää sitten Satakunnan joukkueiden ensimmäinen keskinäinen ottelu, joka pelataan Raumalla. Jääkiekko on edelleen säilyttänyt asemansa Suomen suosituimpana joukkuelajina, mutta jossain vaiheessa raja tulee vastaan. Ottelumäärä on jo nyt maksimissaan ja hallien koko vaatii monella paikkakunnalla lisätilaa yleisölle sekä oheispalvelujen parantamista. 14 joukkuetta sarjassa on varmuudella riittävä, joten siltä suunnalta ei apua ole odotettavissa, koska pelimäärät niin sanottujen paikallisottelujen muodossakin on runkosarjan osalta 56 ottelua. Lisäksi tulevat tietenkin play offit sekä nyt uutuutena play outit. Nyt SM-liigaan saattaa siis nousta yksi joukkue ja vastaavasti yksi alkavan kauden liigajoukkue saattaa hakea seuraavalta kaudelta vauhtia Mestiksestä.

Tosin nouseminen SM-liigaan on tehty varsin hankalaksi, mutta mahdollista se nyt on. Se vaatii kuitenkin kunnon olosuhteet, talouden pitää olla timmissä ja kaiken päälle luvan pelata ylintä tasoa, myöntää lopullisesti SM-liiga itse! Mikäli Mestiksen voittaja olisi esimerkiksi Kajaanin Hokki ja pystyisi vielä voittamaan karsinnoissa liigajumbon, niin tuskinpa siitä silti SM-liigakelpoista tulisi?
Nämä yksityiskohdat ovat ikään kuin varmuuslukko, jonka pystyy kyllä avaamaan, mutta harvassa ovat ne alkavan kauden Mestis-seurat, joilta löytyy tarpeeksi avaimia. Tosin Vaasan Sport omaa kaikki edellytykset, mutta on silläkin yksi ongelmakohta, jota en suostu paljastamaan, koska kyse on vain omasta mielipiteestä.

Mutta tosi-asia on, että SM-liigaseurat saavat enemmän euroja ja myös kuluttavat niitä enemmän kuin koskaan aikaisemmin!

Pelaajapalkat nousseet

Yksi SM-liigan pienten seurojen kipupisteistä on huimasti nousseet pelaajapalkkiot. Seurojen yhteiset pelaajapalkat alkavalla kaudella ovat yli 28 miljoonaa euroa, joista suurimmat ovat jo perinteisesti Kärpillä (3 miljoonaa), Jokereilla (2,9 miljoonaa), HIFK:lla (2,5), Bluesilla (2,3), Lukolla (2,15) ja JYPillä (2,1). Kun tuohon lisätään vielä HPK:n lähes käsittämätön 2 miljoonaa, niin tulikohan tuossa lueteltua samalla myös ne seurat, jotka keväällä taistelevat Suomen mestaruudesta?

Peräti viisi seuraa lähtee tavoittelemaan ensi kaudelta tulosta +/- 0.

Huikeat eivät ole niidenkään seurojen tulostavoitteet, jotka ovat budjetoineet kautensa voitolliseksi. Oulun Kärpät tavoittelee kaudesta 200!000 euron voittoa ja muut ovat sitten selkeästi nollabudjetin seurojen lisäksi tämän summan alle.

Jotenkin tuntuu jopa huvittavalta, että HPK tavoittelee ihan 10!p000 euron voittoa kaudesta. Harva liikeyritys uskaltaisi lähteä ensi vuoteen noin ”heppoisilla” tulostavoitteilla.

Mutta yksi seura erottuu selkeästi muista. Se on Turun Palloseura, joka jo ennen kauden alkua kertoo tulostavoitteensa olevan 105!p000 euroa pakkasella. Siis etukäteen seuralla on selkeä kuva, että persiilleen kausi menee.

Eipä silti, voi sitä noinkin laskea tulevan kauden, mutta se edellyttää kyllä, että rahoittajilla on lompakko kunnossa. Kyllä siinä muutama sukari tarvitaan jotta Turussa homma toimii. Kaiken yleisötavoitekin on vain 5 800 per ottelu!

Kasvattajaliiga väärä ilmaus

Suomen SM-liigaa on jälleen kehuttu kasvattajaliigaksi ja kyllä tälläkin kaudella muutama nimi ponkaisee oikein kunnolla esiin.
Silti kasvattajaliigan nimessä joku haiskahtaa. Onko tarkoitus, että pienemmillä budjeteilla operoivat seurat kasvattavat pelaajia muihin SM-liigaseuroihin, jotka sitten jatkossa saavat nauttia mahdolliset siirtokorvaukset. Niin kutsuttu kasvattajakorvaus on yhtä muumioitunut haave kuin liigan ns. herrasmiessopimukset.

Muutamalla seuralla ei ole aikomustakaan kasvattaa pelaajia liigatasolle. Liigan avausinfossa näkyi useampiakin paluumuuttajia, eivätkä he, totta vie, ole halvalla muuttokuormaansa paikkakunnalle raianneet.

Kun katseli vierekkäin herroja Mikko Eloranta, 36, (TPS) ja Tuomas Pihlman, 25, (JYP), niin eipä ollut vaikea arvata kumpi heistä ansaitsee ensi kaudesta seuraltaan enemmän. Toki ikärasismi ei kuulu edes urheiluun, mutta ensimmäisellä nimellä käyrä on laskusuuntaan ja jälkimmäisellä nousu suunnassa. Jopa Leijoniin asti.

Silti arvokkain paluumuuttaja on ilman muuta Sami Kapanen, KalPa, mutta hän on hieman vammaisena tullut myös luotsaamaan omistamaansa seuraa. Jotenkin sen ymmärtää, mutta ei sitä, että omista B-nuoristakin joudutaan nykyliigassa pitämään kiinni kynsin hampain. Jos kyseessä on kaiken lisäksi lupaava pelaaja, niin vuotta pitempää kontrahtia ei saa aikaiseksi – ei sitten millään.

Mutta jääkiekko on laji, jossa pelaaminen voi loppua yhdessä ottelussa. Näitä esimerkkejä on – eikä vakuutus korvaa vahinkoja!

Huippunimet

Alkavan liigakauden huippunimet on pistetty jälleen TOP 50-muotoon. Listan ykköspaikalla komeilee Jarkko Immonen, JYP, eikä suinkaan suotta. Listakakkosena on Sami Kapanen, mutta hänellä kolhuja – toki myös sisua – riittää vaikka muille jakaa.
Parhaana ulkomaalaispelaajana pidetään sähikäistä nimeltä Ben Eaves, Blues. Ei heitä arviointi kauas tässäkään kohtaa. Ei tarvitse olla järkäle kunhan vain luistin liikkuu ja mies on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Aika usein Eaves on!

Espoon Blues on nostettu jopa mestarisuosikiksi. Eikä päävalmentaja Petri Matikainen asiaa edes kiistä. Bluesilla on neljä kovaa ulkomaalaista, joista vain kolme saa olla ottelua kohti jäällä.

Kun maalivahti Bernd Brückler on vakiokamaa, niin aina pari kvartetista Eaves, Stefan Öhman, Ryan Keller ja Jari Tolsa (ruotsalainen) huilaa. Kovia miehiä on siis katsomossa. Mahtuisivat kaikki tyynni mihin tahansa toiseen SM-liigaporukkaan, mutta kaikessa ei aina soi blues.

Sattuneista syistä

Urheilullisista syistä tuo Porin ja Helsingin välinen ajomatka on tullut tutuksi. Valittavana on oikeastaan kaksi mahdollisuutta matkustaa stadiin – joko posottaa sinne Valtatie Kakkosta tai sitten humauttaa ensin Tampereelle ja sieltä moottoritietä Helsinkiin.
Ainakin nyt Valtatie Kakkonen on niin monen tietyön kohteena, ettei kannata odottaa pääsevänsä ilman ihmeellisiä venkuroita perille asti. Vaikka parannustyöstä onkin kyse, niin kaikesta näkee, että sekin jätetään puolivalmiiksi. Orpo kysymys: miksei tehdä kunnolla kun kerran aloitetaan? Moottoritie on ainoa oikea vaihtoehto. Tämä ikään kuin tiedoksi maakuntamme kansanedustajille.
Onko edes tehty aloitetta ja jos on, niin minkälaisia? Kyllä Pekkarisen siltarummut ovat laakista kunnossa ja vielä samalla hintaa!
Tampereelle on hyvä ajaa päiväsaikaan ja lasauttaa sitten moottoritietä stadiin. Mutta sama temppu iltahämärässä sekä täysin pimeällä Mansesta Poriin onkin jo uhkarohkeaa yksinajamista.

Pamauttelevat metsissä nyt hirviä ja niitä Porin ja Tampereen välillä riittää – yleensä ajotielle asti.

Elleivät osu haulikolla, niin sitten osuu autolla. Ja nuo sarvipäät ovat painavia. Vahingot ovat jälkimmäisessä tapauksessa pahemmat – menee henki mahdollisesti kummaltakin. Joten punalakit, ampukaa tarkasti.

Suomen karsinnat

Eilen on Suomen varamiehinen jalkapallon A-maajoukkue kohdannut iltavaloissa (kello 20.30) MM-karsinnassa kivikovan Saksan joukkueen Helsingin Olympiastadionilla.

Oli oikeastaan hyvä, että Saksan päävalmentaja Joachim Löw sai kuulla etukäteen, ettei Saksa ole koskaan hävinnyt MM-karsintaotteluaan vieraissa. Kerta se on ensimmäinenkin. Vaikka kumpikin on varamiehisenä ollut pelissä, niin Suomella jo herrojen Hannu Tihinen, Jari Litmanen, Alexei Eremenko junior ja Teemu Tainio tekevät sellaisen aukon – varsinkin keskikentälle – ettei sitä hevillä (ei musiikkisuuntaus) paikata. Saksaltakin puuttuu pelaajia, mutta sillä on avisioonia.

Oikeastaan olisi ollut hyvä, että Michael Ballack olisi pelannut. Suomen alakerta olisi ainakin etukäteen tiennyt, että tämä itseään tähtipelaajaksi luuleva, ampuu kaikki vaparit, oli paikka sitten mikä tahansa.

Nyt on voinut tulla pahoja variaatioita, mutta täysi usko päällä Huuhkajia (ei Bubia) kannustamaan lähdetään.

Kuuntelu päällä

Olympiastadionilla on jo tiedossa, miten Porin Pesäkarhujen kävi ensimmäisessä naisten superpesiksen finaaliottelussa Jyväskylässä.

Ehti tässä jo hieman tulla tuskanhiki siitä, miten Porin Superlauantain kaikki ottelut pystyy oikein lehtemme urheiluavustuksen toimin seuraamaan. Yhtenä kun on paha olla kahtena.

Onneksi seurat antoivat mahdollisuuden. Jalkapallon Kakkosen FC PoPa pelaa sarjaottelunsa Porin stadionilla jo kello 12. Porin Pesäkarhut pelaa Jyväskylää vastaan toisen finaaliottelunsa kello 14 ja vasta kello 17 Isomäen jäähallissa alkaa jääkiekon SM-liigaottelu Porin Ässät vastaan Tampereen Ilves.

Koska olen tietoinen, etteivät Pesäkarhut ja Ässät voineet otteluaan siirtää, niin FC PoPan pelin aikaistaminen oli viisas teko. Se tuo varmuudella katsojia.

Välähtää Porissa joku muukin kuin sähkövalo.

Urheilupiireissä kun Porin suunnalla liikkuu, niin melko usein samat kasvot näkyvät jokaisella kisapaikalla. Nyt meillä kaikilla on mahdollisuus nauttia täydellä innolla Superlauantaista ja riemuita sitten kolmesta voitosta joukkuelajeissa.

Optimisti pitää aina olla!

Jarmo Liuhala

11.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva