Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Terveyspalvelut kuntalaisten ykkösasia

Kuva: Terveyspalvelut kuntalaisten ykkösasia

Terveyspalvelut remonttiin. Vaatimus on sosialidemokraattien. Mutta ei sellaiseen remonttiin, mitä ministeri Liisa Hyssälä (kesk.) esittää.

Hän toi jostakin esille ns. italialaisen mallin, joka tarkoittaa kaikkien tukipalveluiden ulkoistamista. Tukipalveluilla hän tarkoittaa siivousta, kuljetuksia, ruokahuoltoa jne. Eli sellaisia palveluja, jotka eivät ole lääketieteellisiä eivätkä lääkäritoimintoihin liittyviä. Näin saadaan kuulemma terveyssektorilla suuria säästöjä. En ole vakuuttunut, ennen kuin minulle tämä osoitetaan todeksi.

Nykyisellä hallituksella on suuri kiire ulkoistaa kaikki mahdollinen ja siirtää yksityiselle sektorille kaikki, mitä siirrettävissä on. Tulee mieleen Margaret Thatcherin englantilainen malli. Konservatiivien päästyä valtaan, alkoi valtionyhtiöiden myyminen yksityisille.

Kun näin oli tehty, ensimmäinen toimenpide oli työntekijöiden tuntuva vähentäminen ja palvelutason heikentäminen. Tätä sanotaan tuottavuuden parantamiseksi, mutta ei oteta kokonaisuutta huomioon.

Työttömäksi joutuva henkilöstö ei aina pysty itseään uudelleen työllistämään, vaan se jää yhteiskunnan työttömyysavustusten ja surkeimmassa tapauksessa sosiaaliavun varaan.

Kuka maksaa? Jälleen yhteiskunta maksaa. Eli tästä tuottavuutta parantavasta yksiköstä saadaan tuottava, mutta vastaavasti yhteiskunnan menot kasvavat toisaalla. Lopputulos on sama.

Demarien mallissa kehotetaan päättäjiä parantamaan kuntalaisten palveluja tuomalla terveyspalvelut kuntalaisten lähelle. Terveyspalveluauto tai bussi palvelee syrjäseutuja ja etenkin vanhuksia ja liikuntarajoitteisia. Onhan meillä nykyisinkin kirjastoautot ja myymäläautot, miksei myös terveyspalveluautot.

Meillä on Porissakin tarve päästä lääkäriin nopealla aikataululla. Nykyisin se on vaikeaa. Odottaminen on tuttu ilmiö terveyskeskuksessa. Resurssipula on kova, koska lääkäreitä ei ole tarpeeksi. Ilmiö on valtakunnallinen. Hallituksen tulisi paneutua nopeasti ja tarkoituksenmukaisesti terveyskeskusten palvelujen parantamiseen eikä pohtia mitä voidaan ulkoistaa, koska ne toiminnot eivät paranna todellista terveydellistä ongelmaa.

Vanhustenhuoltokin kaipaa valtakunnallista omaa ohjelmaa. Kaikki päättäjätahot ovat yksimielisiä siitä, että ikäihmisten asuminen kotonaan omatoimisesti mahdollisimman kauan on kehitettävä suuntaus. Mutta silloin pitää satsata vanhusten kotipalvelujen kehittämiseen.

Porissa vanhusten ja liikuntarajoitteisten palveluasuminen on otettu tosissaan. Meillä on tavoitteena saada vuodessa 60 palveluasumisen paikkaa. Sosialidemokraatit ovat ajaneet palveluasumisen kehittämistä ja tavoitteissa pysymistä.

Porissa palveluasuminen sai hienot puitteet Karjarannassa, kun Porin Palveluasunnot Oy rakennutti huippuhienon asuntolan vanhuksille. Tätä asumistuotantoa parannetaan ja jatketaan Karjarannan 3-vaiheella. Asuinympäristönä paikka on mitä hienointa ja sijaitsee normaalin kerrostaloalueen sisällä.

Porin päättäjät ovat hoitaneet vanhusten palvelutaloasuntotuotannon hyvin.

Porin sosialidemokraatit ovat huolestuneita vanhainkotien kunnosta. Valtuustoryhmämme kävi tutustumassa Liinaharjan vanhustenkotiin keväällä. Saadun informaation mukaan talo on huonossa kunnossa ja kaipaa noin 8-10 miljoonan euron kokonaisremonttia. Meidän tulee ottaa tämäkin asia vakavasti talousarviota laadittaessa.

Vanhainkodeissa on heikkoja kohtia ruokahuollossa, ulkoiluttamisessa ym. Nämä ovat toimenpiteitä, jotka tulisi sisällyttää hallituksen toimesta maanlaajuiseen vanhustenhuolto-ohjelmaan ja myöntää siihen taloudelliset voimavarat.

Jollei sinänsä hyville ohjelmille anneta taloudellista panostusta, ei sellaisilla ohjelmillakaan tee mitään. Nyt tulisi laittaa perusasiat kuntoon eli vanhusten asuminen ja siihen liittyvä terveydenhuolto, sen jälkeen tulevat muut pienemmät, mutta tärkeät asiat.
Vanhus kaipaa seurustelua, virikkeitä, ulkoiluttamista, teatteria jne. Näihin asioihin tulisi laatia suunnitelma ja sopia auttavia käsiä kolmannen sektorin kanssa ellei vanhustenhuollon työntekijöiden omat kädet riitä.

Italiassa rakennetaan uusia vanhusten palvelutaloja, joissa asuu myös nuoria lapsiperheitä. Näillä on kulkuyhteydet myös vanhusten puolelle, koska he vuorotellen valvovat iltaisin vanhusten asumista. Lapsiperheet saavat vastineeksi puoli-ilmaisen asunnon.

Italialaiselle luonteelle tämä sopii. Sopiiko suomalaisille?

Esa J. Wahlman

11.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva