Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Liigakausi on avattu

Kuva: Liigakausi on avattu

Jääkiekon SM-liiga on jälleen viettänyt kauden virallisen avausinfonsa risteilyn merkeissä Suomenlahdella. Sikäli tilaisuus on merkittävä jääkiekosta kirjoittaville toimittajille, että mukana on myös asiaa. Tosin koko hommaan uppoaa kaksi työpäivää, sillä varsinaiset ”uutiset” kerrotaan jo ensimmäisenä iltana ja kun ollaan sitten toinen päivä Tallinnaan ankkuroituneena, niin ei tapahdu jääkiekon osalta enää yhtään mitään. Joukkueet mukana olevine edustajineen palaavat jo seuraavana aamuna katamariinilla takaisin Helsinkiin ja ehtivät vielä pelaamaan harjoitusottelunkin illalla. Vaan loppuryhmä viettää aikaansa laivalla. Toki osa käy Räävelissä ja osalla on muuten hauskaa, mutta keskimäärin ottaen kaikilla ei ole, sillä turhan panttina ei aika tahdo kulua. Varsinkin kun peliautomaatit olivat suljettuina!

Silti avaustilaisuudesta saatava materiaali (jääkiekkokirja sekä taskukalenteri) kuuluvat kauden mittaan usein selattaviin opuksiin. Myös muutama seura antaa jonkinlaista tietoa itsestään ja yksi tärkeä seikka on liigapelaajiin tutustuminen.

Nyt jokaisella seuralla oli mukana valmennusjohdon lisäksi yksi kokenut pelaaja ja yksi tuleva SM-liigalupaus. Mutta kuten todettua, aamulla he olivat jo Helsingissä. Touhua siinä sitten illan kolmen tunnin aikana kaikki pelaajat (esimerkiksi Pasi Saarela, Mikko Eloranta, Ville Nieminen sekä Sami Kapanen) syvähaastatellen! Nuoret lupaukset eivät noihin kuvioihin ehdikään sitten millään.
Vaan mitä turhaan valittamaan, koska tätä ryhmää ei kauden mittaan enää yhdessä näe ja vapaaehtoisesti sinne tietoa mennään hankkimaan. Silti risteily ei ehkä – koska vie kaksi päivää – se paras mahdollinen tapa ole. Mutta yksi yhteistyökumppaneista on laivayhtiö.

Muutama avauksen helmi

Vaikka itse SM-liigan esittelytilaisuus ei kestänyt kuin puolitoista tuntia ja oli edellisten vuosien malliin lajin kehumista – mikä tietenkin kuuluu asiaan – niin itse tuote ei sittenkään taida olla huippukunnossa.

Normaaliin tapaan lavalle nousivat SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen sekä sen jälkeen uuden liigan tukijan edustaja Timo Jalo (ei sukua J-P Jalolle). Tämä firma toi esiintymään myös Jukka Laaksosen (”Se on siinä”-ohjelman Risto Kaskilahden kaverin).

Ei siinä mitään – hyvin Laaksonen osansa paperista luki!

Mutta kämmi tapahtui jo ennen sitä: Vuorinen esitteli Kotipizzan toimitusjohtajan vallan toisen pizza-ketjun edustajaksi. Fiksu tukija ei virhettä korjannut eikä Vuorinen edes huomannut.

Sitten lavalle astuivat seurojen edustajat, joita tenttivät J-P Jalo ja Juhani Henriksson. Mukana olivat pelaajia tenttaamassa Mika Kortelainen ja Timo Peltomaa (tv-lähetysten kommentaattorit).

No, Suhonen herätti kuulijat kättelyssä melko selkeillä visioillaan SM-liigan ja suomalaisen jääkiekon tulevaisuudesta.
Kolmannen kerran havahtui, kun Tinke Peltomaa haastatteli JYPin puolustaja Olli Malmivaaraa. Ei ihme, että päävalmentaja Risto Dufva suorastaan nauroi, sillä Peltomaa haastatteli MM-kisojen ihmiskuulaa, Tuomas Pihlmania.

Eli ei ihan lopullisesti päässyt tilaisuudessa nukahtamaan, vaikka Rauman Asko Tanhuanpää väitti niin tapahtuneen. Eikä se kaukana ollut. Tarkkana oltiin ja ei pläträtty juomien kanssa. Ensi vuodeksi liigalle ehdotus: kyllä laivalta pitäisi löytyä kahvin lisäksi myös virvoitusjuomia.

Nimittäin kaikki eivät käytä tasapainonhorjuttajia – enää!

Hämmästynyt ilme

Hyvä ystäväni, ex-Ilves, ex-Ässät, nyk. TPS, oli seurojen esittelytilaisuudessa erittäin hämmästynyt kun kysyin häneltä, että missä päin ahdasta salia olisi jaossa TPS:n kausikirja?

Nimittäin se tullee kotiin siinä joulun alla, jos viitsi kirjoittaa nimensä seuran pöydällä olevaan nimilistaan. Mitään muuta siinä ei tainnut ollakaan.

Kysymys juonsi alkunsa siitä, kun Porin Ässät ja Rauman Lukko jakoivat tämän kauden hyvin tehdyt kausikirjansa paikalle olleelle medialle.

Ässien toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki ja seuran markkinointipäällikkö Sami Hautamäki jakoivat kausijulkaisua ja esillä oli myös seuran tulevan kauden peliasu. Pelaajistosta kysymyksiin vastailivat Markku Tähtinen sekä Jesse Jyrkkiö.

Toivottavasti kuva tästä on mukavan kokoisena tällä palstalla ja toimitussihteeristä riippuen myös värillisenä. Pääsee oikeuksiinsa!
Rauman Lukko on aina näissä asioissa hyvin esillä ja mukava oli jälleen tavata Pasi Saarela, nyt siis Lukon yhtenä edustajana.
Juuri nämä kausikirjat sekä tiedot pelaajilta itseltään ovat tämän tilaisuuden tärkeimpiä anteja. Sillä annetaan seurasta ulospäin vankka sekä vakuuttava kuva.

Seikka on saletti.

Opiksi on taidettu ottaa

Pari vuotta sitten vastaavanlaisella SM-liigan avausristeilyllä silloinen toimitusjohtaja Urpo Helkovaara hämmästeli mediaväen vähyyttä ja totesi, että ehkä Helsingin Olympiastadionilla pelattava ”potkupallo-ottelu” (näin sen ilmaisi), EM-karsintaottelu Suomi-Portugali, saattaa vaikuttaa?

Totta hitossa se vaikutti!

Vain valtalehdet (jos nekään) sekä pelkät jääkiekkoaviisit (ei stadionille), voivat lähettää risteilylle sekä stadionille edustajansa ja vielä toimitukseen jää henkilö, joka taittaa urheilusivut seuraavan aamun lehteen.

Nyt suuri oli pelko, että tekeekö SM-liiga sen taas. Viisastuttu on, koska SM-liiga sai median liikkeelle, mutta miten olisi käynyt jos risteily olisi ollut huomenna? Nimittäin silloin taas Suomi potkupalloilee Olympiastadionilla ja vastustajana MM-karsinnassa on EM-hopeaa kesällä voittanut Saksa.

Suomen jalkapallomaajoukkueen MM-karsintaottelu huomenna Saksaa vastaan on aikoja sitten loppuunmyyty, eli Olympiastadionilla on noin 40 000 Huuhkajien kannattajaa. Sitä ottelua ei mediakaan voi ohittaa, vaikka suora lähetys pelistä taitaa tulla ainakin parilta tv-kanavalta.

Jääkiekko on maailmassa suurin joukkuelaji ainoastaan kahdessa maassa. Ne on jopa helppo arvata. Suomi on Euroopassa ainoa sellainen maa ja tuolla rapakon takana Kanada on se toinen.

Nyt ”Kummeli-ryhmän” Kanada kelpaa vastaukseksi.

Onko saumaa

Suomen jalkapallon A-maajoukkue kärsii loukkaantumisista. Siihen sillä ei olisi tietenkään Saksan tasoista maata vastaan vara antaa pienestä huippukaartistaan tasoitusta.

Se nyt ei ole uutinen, että Jari Litmanen jää sivuun – nuhassa vissiin – mutta Hannu Tihinen ja Teemu Tainio olisivat tärkeitä lenkkejä, kuten myös Toni Kallio.

No, kyllä vielä joukkueellinen löytyy, vaikka Stuart Baxter ei kelpuuta ryhmään Alexei Eremenko junioria tämän rattijuopumustuomion takia.

Mutta on Saksaltakin kovia nimiä sivussa, vaikka sillä maalla (noin 82 miljoonaa asukasta) on toki siihen varaa. Saksa tulee Suomeen ilman nimiä: Michael Ballack, Torsten Frings, Per Mertesacker, Arne Friedrich ja Marcell Jansen.

Yleisö on Suomelle tärkeä apu ja toivottavasti Saksa aliarvioi Suomea, koska sillä on alla karsinnassa jo 6-0 voitto. Mutta voipi Saksakin yllättyä.

Ihan konemaisella pelillä voittaminen ei onnistu ja nyt täytyy Lukas Podolski pistää tarkan silmälläpidon alaiseksi. Siihen ylivoimaisin suomalainen olisi Aki Riihilahti, mutta hän ei ole käytössä.

Se oli temppu

Porin Pesäkarhujen ratkaisu vaihtaa ykköspelinjohtajana toiminut Jarmo Ania kakkospelinjohtaja Petri Kaijansinkkoon sekä ottaa kaarelle hänen avukseen kokenut pesäpallomies Jukka Jokela vaikutti tapahtuma-aikaan jopa uskaliaalta.

Mutta hyvin puheenjohtaja Päivi Pessi-Järvenpää väkensä tuntee. Nyt ei voi muuta kuin todeta, että se oli temppu.
Kun aikaisemmin vieraissa jopa aristellut joukkue jättää Seinäjoen kahdesti kotonaan ilman juoksuja, niin ei siihen ole mitään lisättävää. Nyt edessä ovat finaalipelit, jotka alkavat huomenna Jyväskylässä Kirittäriä vastaan.

Ei muuta kuin usvaa putkeen, sillä kyllä Poriin aina Suomen mestaruus mahtuu – ja vielä kaupungin juhlavuoden kunniaksi.
En muuten oikein käsitä, että seuran nimi on Kirittäret. Kyllä se joukkueen naispuolisuus tulee esille muutenkin. Nyt näyttää olevan vain sellainen buumi vallalla. Jotenkin koskee muuallekin kuin korvaan kun pelissä ovat mukana Lujattaret!

Monesta seurasta saisi tällä systeemillä varsin mukavia nimiä. Ei tarvinnut pitkään pohtia kun pari esimerkkiä tuli mieleen, mutta jätetään nyt – jopa häveliäisyyssyistä – hajatelmani julkaisematta.

Tekivät sen taas

Kultaisen liigan viimeinen osakilpailu – kuudes – käytiin Brysselissä ja pojat tekivät sen taas. Nimittäin Mika Saukkonen ja tämä Kekkosen näköinen promoottori.

Taas heiltä meni miesten 1500 metrin voittaja jonnekin. Ehkä Manneken Pis-patsaan juurelle. Paljon oli matkassa sinipaitaisia juoksijoita, joten vaikeudet saattaa ymmärtää. Mutta ei silloin kun juoksijan rinnassa lukee nimi suurilla kirjaimilla.

Mitä siellä lettoparvella taas mahdettiin touhuta? Toivotaan parempia silmälaseja ensi kaudella jos tämä kaksikko edelleen jatkaa.
Heidän Kemboi-koohotuksensa takia eräs kaveri aikoi heittää voittolappunsa roskikseen. Tosi kuin vesi. Siinä olisi yli 40 euroa jäänyt nostamatta! Voisi olla, että Kimi Räikkösellä olisi jo ensi kaudella aikaa avustaa näitä ”poikia”?

Jarmo Liuhala

9.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva