Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Cygnaeuksen koulussa kiusaamiseen puututaan heti

Kuva: Cygnaeuksen koulussa kiusaamiseen puututaan heti

Porin Cygnaeuksen koulu on valittu mukaan opetusministeriön rahoittamaan KiVa Koulu -hankkeeseen. Koulukiusaamisen vähentämiseen ja ennaltaehkäisemiseen tähtäävässä ohjelmassa ovat mukana Cygnaeuksen 1-3-luokat.

KiVa Koulu -ohjelma on alkanut syyskuussa 2006 ja sitä toteuttavat yhteistyössä Turun yliopiston psykologian laitos ja Oppimistutkimuksen keskus. Cygnaeuksen koulun 4-, 5- ja 6-luokat olivat ohjelman ensimmäisessä vaiheessa mukana kontrollikouluna. Kuluvan lukukauden alussa alkaneessa toisessa vaiheessa Cygnaeus toimii kokeilukouluna.

Hankkeen ensimmäisestä vaiheesta saatujen tulosten mukaan kiusatuksi joutuminen ja toisten kiusaaminen vähentyivät merkittävästi niissä kouluissa, joissa ohjelmaa toteutettiin lukuvuonna 2007-2008. Sekä toistuvasti kiusatuksi joutuvien että muita kiusaavien lasten osuus väheni kokeilukouluissa vuoden aikana noin 40 prosentilla. Lisäksi ohjelma vaikutti myönteisesti oppilaiden kouluviihtyvyyteen ja oppimismotivaatioon.

- Kaikissa kouluissa on kiusaamista, siitä ei päästä mihinkään. Toteuttamamme kyselyn mukaan meidän koulussamme esiintyy kiusaamista kuitenkin hiukan vähemmän kuin keskimäärin. Tämä perustuu varmasti siihen, että näitä asioita on aina käsitelty oppitunneilla. Pääsy mukaan KiVa Koulu -hankkeeseen tuo meille opettajille nyt aivan uudenlaisen työkalun kiusaamisaiheen käsittelyyn ja antaa eväitä välittömään puuttumiseen, luokanopettaja Mervi Säiläkivi kiittelee.

Mervi Säiläkivi toimii KiVa Koulu -hankkeen yhteyshenkilönä Turun yliopiston suuntaan. Hän on myös mukana KiVa Koulu -tiimissä, jonka tehtävänä on välittömästi puuttua kiusaamistapauksiin. Tiimiin kuuluvat lisäksi rehtori Arto Suni, kuraattori Sirpa Suvanto ja erityisopettaja Annu Kerminen.

- Tapahtumat käydään heti läpi sekä kiusatun että kiusaajan kanssa. Tilanteen vakavuudesta riippuen olemme myös yhteydessä vanhempiin.

- Uskon, että välitön puuttuminen auttaa niin kiusattua kuin kiusaajaakin ja kannustaa arempia oppilaita rohkeasti puolustautumaan.
Säiläkiven mukaan tiimin ja kaikkien opettajien haasteena on erottaa kiusaaminen ja erimielisyyksistä johtuva riitely toisistaan.
- Riitelyssä on kyse yksittäisestä erimielisyystapauksesta, jonka lapset osaavat yleensä ratkaista keskenään. Kiusaaminen on toisen alistamista ja se kohdistuu toistuvasti samaan tai samoihin henkilöihin.

- Kiusaaminen on monimuotoista. Se voi olla leikkien ulkopuolelle jättämistä, vaatteiden arvostelua, selän takana kuiskuttelua tai jopa ihan fyysistä satuttamista.

Maarit Kautto

9.9.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva